Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογίας απώλεια

Ο αρχαιολόγος και Επίτιμος Γενικός Εφορος Αρχαιοτήτων, Γρηγόρης Κωνσταντινόπουλος, πέθανε στις 13 του Δεκέμβρη, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο στον τομέα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και μεγάλο κενό στην ελληνική αρχαιολογική κοινότητα.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1921, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διορίστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου το 1955. Από το πόστο αυτό και ως συνεργάτης του πρώτου Ελληνα Εφόρου Αρχαιοτήτων, Γιάννη Κοντή, αγωνίστηκε για τη διάσωση των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πόλεμο. Ακολουθεί η μετεκπαίδευσή του στη Γερμανία και το 1970 αναγορεύτηκε δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις κηρύξεις ως διατηρητέων οικισμών στη Ρόδο και τη Λέρο, συντάσσει την προμελέτη του ρυθμιστικού σχεδίου της Λίνδου, μαζί με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, αλλά την οριστική μελέτη τη διέκοψε η χούντα.

Η διάσωση της μεσαιωνικής πόλης και της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου, των μνημείων της Λίνδου και της Πάτμου και ό,τι είχε απομείνει από τον αρχαίο πολιτισμό του νοτιοανατολικού Αιγαίου, οφείλονται κατά πολύ στον Γρηγόρη Κωνσταντινόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ