Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας
Ρουά Ματ / Fahim / Πιερ - Φρανσουά Μαρτίν - Λαβάλ (2019)

Η ταινία «Ρουά Ματ» στηρίζεται στο βιβλίο «Ενας βασιλιάς που κρυβόταν» και αφηγείται την αληθινή ιστορία του σκακιστή Φαχίμ Αλάμ, που στέφθηκε νικητής στο πρωτάθλημα σκακιού παίδων της Γαλλίας το 2012. Η ιστορία ξεκινάει το 2008, όταν ο πατέρας του, Νουρά, αποφάσισε να φύγει από το Μπαγκλαντές μαζί με τον Φαχίμ, ζητώντας πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Φτάνοντας στο Παρίσι, βρίσκουν καταφύγιο σε μια δομή ασύλου, όπου το παιδί τυχαία γνωρίζει τον διάσημο Γάλλο προπονητή σκακιού Ξαβιέ Παρμεντιέ (πολύ καλός στο ρόλο ο Ζ. Ντεπαρντιέ). Η αίτηση ασύλου του Νουρά απορρίπτεται, αλλά στο μεταξύ ο μικρός Φαχίμ διαπρέπει...

Τρυφερή ταινία που θίγει το θέμα των προσφύγων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να πάρουν άσυλο. Το σίγουρο είναι ότι, εάν ο Φαχίμ δεν ήταν παιδί - «θαύμα» και δεν είχε την αρωγή του Ξαβιέ Παρμεντιέ, θα ήταν ένας ακόμα πρόσφυγας που θα είχε απελαθεί πίσω στην πατρίδα του. Η ομορφιά του σκακιού διαπνέει το «Ρουά Ματ» και εντυπωσιάζει το πείσμα του μικρού Φαχίμ να κερδίσει την παρτίδα της ζωής.

Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων / Wasp Network/ Ολιβιέ Ασαγιάς (2019)

Η «Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων» (όπως είναι η απόδοση που δίνουν οι διανομείς στην Ελλάδα για το «Δίκτυο της σφίγγας») είναι στηριγμένη στο βιβλίο του Βραζιλιάνου δημοσιογράφου Φερνάντο Μοράις, «Οι τελευταίοι στρατιώτες του Ψυχρού Πολέμου». Η ταινία παίρνει αφορμή από αυτό και καταπιάνεται με κάποιες πλευρές της γνωστής και στη χώρα μας ιστορίας των 5 Κουβανών αγωνιστών που διείσδυσαν σε αντικουβανικές οργανώσεις στο Μαϊάμι, οι οποίες σχεδίαζαν επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, συνέλεξαν πληροφορίες και απέτρεψαν πολλές ενέργειες προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτή τους τη δράση φυλακίστηκαν για περίπου 15 χρόνια στις ΗΠΑ, μετά από μια δίκη - παρωδία, με κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ, ενώ στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους, που έσπαγε τον τοίχο σιωπής που επιχειρούσαν να σηκώσουν οι ΗΠΑ.

«Ρουά Ματ»
«Ρουά Ματ»
Η ταινία, όπως έχουν δηλώσει και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές Ρενέ Γκονζάλες και Χεράρδο Ερνάντες (που παρουσιάζονται στο φιλμ), δεν είναι η ιστορία των «5», ωστόσο κάνει γνωστό το αντικειμενικό γεγονός της τρομοκρατίας, των εγκληματικών ενεργειών, των βομβιστικών επιθέσεων που βιώνει η Κούβα πάνω από 50 χρόνια, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Αρχικά παρακολουθούμε στις αρχές της δεκαετίας του '90 την ιστορία δυο Κουβανών πιλότων που αυτομολούν και περνάνε στην αντίπαλη πλευρά, εκείνη των αντικαθεστωτικών Κουβανών στο Μαϊάμι. Η κοινότητα εκεί και οι αρχιμαφιόζοι αντικομμουνιστές τούς υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων και ξεκινά η εναρμόνισή τους με το στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της κουβανικής εξουσίας και του Φιντέλ Κάστρο. Στο πρώτο μισό μέρος της ταινίας, ο Ασαγιάς δεν δίνει κανένα στοιχείο για τη στράτευση των δύο ανδρών και αφήνει τον θεατή να πιστεύει ότι έχουν πράγματι αυτομολήσει. Αργότερα, προσθέτει στην πλοκή της ταινίας έναν καθοριστικό χαρακτήρα κι έτσι αποκαλύπτονται οι αληθινές προθέσεις των ηρώων του. Ο Ασαγιάς από την αρχή προσπαθεί να κρατήσει μια ...ισορροπία. Οτι «στην Κούβα υπάρχει ένα αυταρχικό καθεστώς, που αναγκάζει τους ανθρώπους να αυτομολήσουν», αλλά και ένας «άδικος αποκλεισμός και οι αντικαθεστωτικοί που δολοφονούν». Ο ρόλος των ΗΠΑ, η επιθετικότητά τους εναντίον της Κούβας περνάει «ξώφαλτσα», ενώ η ταινία εστιάζει στο προσωπικό «δράμα» των ηρώων. Αυτό άλλωστε είναι, όπως έχει πει και ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της (έχει σκηνοθετήσει και τη σειρά «Κάρλος»), το κύριο μέλημά του.

Νεντ Κέλι: Ο Νο1 Καταζητούμενος / True History of the Kelly Gang/ Τζάστιν Κουρζέλ (2019)

«Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων»
«Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων»
Ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Πίτερ Κάρεϊ, που περιγράφει την ιστορία του Νεντ Κέλι, διαβόητου Ιρλανδού ληστή και της παράνομης συμμορίας του στην άγρια ερημιά της αποικιοκρατούμενης από τους Βρετανούς Αυστραλίας το 1860. Ο Νεντ Κέλι, βλέποντας τον πατέρα του νεκρό, πωλείται από τη μητέρα του ως μαθητευόμενος στον διαβόητο ληστή Χάρι Πάουερ και μαθαίνει την τέχνη του πολέμου. Οταν καλείται να υπερασπιστεί την οικογένειά του απέναντι στους Βρετανούς αστυνομικούς, είναι αδυσώπητος και οργανώνει μια σκληρή συμμορία με σκοπό να εξεγερθεί και να απλώσει την αντίσταση εναντίον τους. Ο πόλεμος που ξεσπά μεταξύ τους είναι ανελέητος και φτάνει μέχρι τα άκρα, κι αυτό αποτυπώνεται στην ταινία με όλους τους τρόπους. Σκηνοθετικά είναι νευρική και αγωνιώδης. Δεν χαρίζεται σε σκληρότητα, σου κόβει την ανάσα.

Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης /The Burnt Orange Heresy /Τζουζέπε Καποτόντι ( 2019)

Ο Τζέιμς, ένας φιλόδοξος κριτικός Τέχνης, γνωρίζει την Βερενίς, μια Αμερικανίδα που ταξιδεύει στην Ευρώπη, και μαζί καταλήγουν σε μια πολυτελή βίλα στη λίμνη Κόμο, καλεσμένοι του Κάσιντι, συλλέκτη έργων τέχνης. Ο Κάσιντι φιλοξενεί έναν διάσημο ζωγράφο και προσδοκά με ένα σχέδιο στο οποίο εμπλέκει τον Τζέιμς, να «λάβει την αμοιβή του» για τη φιλοξενία που του προσέφερε. Ταινία μυστηρίου με έξυπνους διάλογους, συμπαθητική σκηνοθεσία και ωραίες ερμηνείες που προσφέρεται για θερινό σινεμά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καραμέλα της Ρουάν(2004-05-28 00:00:00.0)
Στη «φωτιά» του πολέμου(2003-08-30 00:00:00.0)
Στην απεραντοσύνη της αγάπης(2000-09-23 00:00:00.0)
Γαλλικός κινηματογράφος στα Χανιά(1997-09-02 00:00:00.0)
Αλέξανδρος, επανάσταση και Χάρι(1996-07-05 00:00:00.0)
Το τρένο με τον Πέπε(1995-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ