«Σκέτο δηλητήριο για τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας και τον κόσμο της Εκπαίδευσης» το χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γ. Δελής
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων που περνάει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας με ρυθμούς πολυβόλου, κλιμακώνοντας την επίθεση σε βάρος κάθε δικαιώματος της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού και των παιδιών του, διαμορφώνοντας παντού εκείνο το εφιαλτικό τοπίο που θέλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου σε αυτήν τη φάση. Αλλωστε, τόσο η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως όσο και οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των άλλων αστικών κομμάτων δεν έκρυψαν τα λόγια τους. Η όλη τους αντιπαράθεση ήταν ποιο μοντέλο σχολείου εξυπηρετεί καλύτερα και είναι περισσότερο δεμένο με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα κ.ο.κ.
Η υπουργός Ν. Κεραμέως, μιλώντας στην Επιτροπή, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «ενίσχυση της εξωστρέφειας» και «της αυτονομίας των ελληνικών πανεπιστημίων», λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ενισχύουμε την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αυτόνομων για κάθε πανεπιστήμιο. Χωρίς έγκριση υπουργού. Απεμπολούμε εξουσίες προς όφελος των πανεπιστημίων μας». Εκανε ειδική αναφορά στις δεξιότητες, λέγοντας ότι «η καλλιέργεια δεξιοτήτων» είναι η «στροφή στο σύγχρονο σχολείο του 21ου αιώνα» με «ευελιξία» σε σύνδεση με την «επιχειρηματικότητα» κ.ά.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης προσπάθησε τάχα να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, κάνοντας λόγο «για διαστροφή προς ένα σχολείο της αγοράς», ωστόσο στο διά ταύτα, σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, έδειξε ότι... ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Για παράδειγμα, αφού ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αναφανδόν υπέρ στο να υπάρχουν δεξιότητες στα σχολεία», κατέκρινε την κυβέρνηση η οποία κατάργησε «τη βδομάδα δεξιοτήτων» που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμα ότι «υποστηρίζουμε την εξωστρέφεια, αλλά όχι διαστροφή του υπέρ της μπίζνας», όταν η δική του κυβέρνηση ήταν αυτή που ενέκρινε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ βρήκε ευκαιρία να «ξεπλύνει» τους δικούς του αντιεκπαιδευτικούς νόμους, με την ειδική του αγορήτρια Χ. Κεφαλίδου να κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «απομακρύνθηκε από τον νόμο Αρσένη». Η ειδική αγορήτρια της Ελ. Λύσης Σ. Ασημακοπούλου μέσα από διάφορες αοριστολογίες απέφυγε να πάρει ξεκάθαρα θέση, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σ. Σακοράφα πρότεινε ως πρότυπο εκπαίδευσης το «σκανδιναβικό μοντέλο»...
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο, απαίτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, παρά τα ρετουσαρίσματα που επιχείρησε η κυβέρνηση αποσύροντας και στρογγυλεύοντας διατάξεις, «ως προς το βασικό του περιεχόμενο παραμένει δηλητήριο σκέτο για τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας και τον κόσμο της Εκπαίδευσης».
Οπως ανέφερε, «πρόκειται για το δεύτερο κύμα εφαρμογής των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση εκθέσεων του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το πρώτο κύμα ήταν ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι Μεγάλη Βδομάδα, με υπουργό τον κ. Γαβρόγλου», τώρα με το νομοσχέδιο αυτή η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη και «οικοδομεί πάνω σε αυτά που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», με κάποιες διαφοροποιήσεις στα σημεία, όπως π.χ. τη διαγωγή στον τίτλο σπουδών ή το θέμα της σημαίας, όπου στηρίζουν και την αντιπαράθεσή τους, που βεβαίως δεν θέλουν υποτίμηση, αλλά δεν αλλάζουν την ουσία.
Πρόσθεσε πως «βγάζουν μάτι οι προσαρμογές της Εκπαίδευσης στις τρέχουσες αστικές οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες. Τι θέλουν; Τα αστικά επιτελεία καίγονται για την εισαγωγή όχι πολύπλευρης γνώσης, αλλά νέας γκάμας δεξιοτήτων στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση ως λύση, όπως λένε, στην αναντιστοιχία προσόντων και αγοράς εργασίας. Ακόμα καίγονται και για αποτίμηση, την αξιολόγηση δηλαδή του εκπαιδευτικού έργου, με όρους μαθησιακών αποτελεσμάτων. Σε αυτά επιχειρεί να απαντήσει το νομοσχέδιο της ΝΔ». Οσον αφορά την «αξιολόγηση», σημείωσε: «Να μην υπάρχει αυταπάτη για τις λαϊκές οικογένειες ότι είναι εργαλείο ελέγχου για την εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών στο σχολείο και μία αδυσώπητη μηχανή κατηγοριοποίησης σχολείων και μαθητών, όπως το δείχνει πια και η διεθνής πείρα».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πιάσει στον ύπνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες και θα είναι ξανά όλοι στους δρόμους την ερχόμενη Τρίτη. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστική αρένα, κομμένο και ραμμένο στις υποδείξεις της ΕΕ, εκθέσεις ΟΟΣΑ και απαιτήσεων του ΣΕΒ, ενώ για την Ανώτατη Εκπαίδευση «κάνει ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή της Μπολόνια με τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το πανεπιστήμιο - ανώνυμη εταιρεία». Κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την ακρόαση φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, όπως και του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, προκειμένου να τοποθετηθεί για την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά και ανέφερε ότι και τα δύο μαθήματα πρέπει να διδάσκονται και να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα.