Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να καθοριστούν άμεσα οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας για την πραγματοποίηση της εξεταστικής

Να ξεκαθαριστούν οι όροι και ο χρόνος πραγματοποίησης της εξεταστικής ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταφέροντας την αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Με αφορμή και πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Βασ. Διγαλάκη σε τηλεοπτική εκπομπή για την πραγματοποίηση της εξεταστικής χωρίς να αναφέρεται ο χρόνος πραγματοποίησής της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει: «Κυβέρνηση και υπουργείο παρατείνουν την αγωνία από μέρα σε μέρα, την ώρα που γινόμαστε "μπαλάκι" από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής άμεσα, να ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές μας, όσοι από εμάς μένουν σε άλλη πόλη, είναι εργαζόμενοι, να προγραμματίσουν τα έξοδά τους αλλά και τη μελέτη τους. Να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των φοιτητών που έφυγαν από τον τόπο σπουδών τους, αλλά και εξοπλισμός για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως όλοι. Να προχωρήσει η διανομή των συγγραμμάτων για όλους, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι φοιτητές.

Το ΜΑΣ καλεί τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Ετών, τα Διοικητικά Συμβούλια να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών, με παρεμβάσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις των Ιδρυμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διεκδικεί:

-- Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα Ιδρύματα, ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.

-- Να γίνουν προσλήψεις σε διδάσκοντες και διοικητικούς με πλήρη δικαιώματα και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές των Ιδρυμάτων, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χώροι ώστε να εξασφαλιστεί αποσυγχρωτισμός.

-- Να πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική για όλους, να ανακοινωθεί τώρα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της, να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική άσκηση. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης, χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.

-- Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη, για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

-- Να μετακινηθούν δωρεάν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους.

-- Για την εξέταση τηλεματικά να δοθεί με ευθύνη των Ιδρυμάτων σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο, να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.

Παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος αποφάσισαν να προχωρήσουν την Παρασκευή 8 Μάη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, στις 11 π.μ., διεκδικώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή, όπως και να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές.

Απόφαση μέχρι στιγμής έχουν λάβει οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής, ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Γεωλογικού, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ και Ψυχολογικού.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστές του ΜΑΣ συνεχίζουν με κάθε τρόπο την πλατιά ενημέρωση των φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και τη διεκδίκηση ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Σε κεντρικά σημεία γύρω από τα πανεπιστήμια έχουν αναρτηθεί πανό με αιτήματα που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις πως οι φοιτητές δεν σιωπούν, αλλά απαιτούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις σπουδές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ