Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
Προχωρούν σε συνέλευση ενάντια στην απόφαση περικοπής παροχών

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης και τις εντολές της κυβέρνησης για περικοπή όλων των μη μισθολογικών παροχών προς τους 1.450 εργαζόμενους της εταιρείας.

Η απόφαση της περικοπής πάρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΒ σε συνεδρίασή του την προηγούμενη βδομάδα, εφαρμόζοντας τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και την απαξίωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ενόψει έγκρισης του νέου προϋπολογισμού, το υπουργείο ζήτησε από το ΔΣ της εταιρείας να μην περιληφθούν σε αυτόν οι μη μισθολογικές παροχές, ύψους άνω των 3,2 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα τόσο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4484/2017).

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι του Προκρούστη βρίσκεται και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 150 ευρώ, αφού έχει συγκροτηθεί επιτροπή για να εξετάσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που θα το λαμβάνουν στο εξής.

Τα μέτρα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, έχουν προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους εργαζόμενους, ενώ το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ αποφάσισε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης αύριο Πέμπτη.

Κάλεσμα της «Δημοκρατικής Εργατοϋπαλληλικής Συσπείρωσης ΕΑΒ»

Η «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση ΕΑΒ» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ελάχιστους μήνες πριν είχαμε αναδείξει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει στο στόχαστρο την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πράγματι, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διάλυση της ΕΛΒΟ και, αφού έθεσε σε πλήρη εφαρμογή το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, απέδειξε ότι "τηρεί όλες τις υποσχέσεις" της ενάντια στους εργαζόμενους».

Οπως επισημαίνει, «το ξήλωμα του πουλόβερ έχει ξεκινήσει ήδη από την εποχή των τριών μνημονίων με διαδοχικές περικοπές, με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου και την ένταξη της ΕΑΒ σε αυτό, με ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ψηφίστηκαν αρχικά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρήθηκαν και βάθυναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ».

Σημειώνει ότι πρόκειται για αποφάσεις «που υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την αμυντική βιομηχανία, που προσβλέπει στο τσάκισμα κάθε εναπομείναντος εργασιακού δικαιώματος, στην υποβάθμιση των περιφερειακών αμυντικών βιομηχανιών, όπως η ΕΑΒ, και στη μετατροπή τους σε παραμάγαζα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων».

Παράλληλα, η ΔΕΣ ΕΑΒ καταγγέλλει την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ του Σωματείου για απαξίωση της λειτουργίας του ΔΣ και των συλλογικών διαδικασιών «σε βαθμό παράλυσης», ώστε να διευκολύνεται το έργο της διοίκησης της εταιρείας και του υπουργείου, και τονίζει ότι η συγκεκριμένη τακτική συνεχίζεται και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις στην αυριανή Γενική Συνέλευση για αποφασιστικό και οργανωμένο αγώνα, με κινητοποιήσεις, συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την κατάρτιση πλαισίου αιτημάτων που θα απαιτεί την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης για περικοπή των μη μισθολογικών παροχών, την άμεση εκκίνηση διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει τις μισθολογικές παροχές, την άμεση υπογραφή ΚΥΑ και την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ