Σάββατο 18 Απρίλη 2020 - Κυριακή 19 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακό τουρνουά σκακιού

Σε πρόσφατο άρθρο στη στήλη μας παρατηρούσαμε πως «η σχέση του σκακιού με το διαδίκτυο είναι αρκετά ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλα αθλήματα. Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή φιλικών ή και επίσημων αγώνων μέσω του ίντερνετ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Αν και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ομορφιά της ζωντανής σκακιστικής συνάντησης και της κοινωνικότητας που την περιβάλλει, δίνει όμως μια καλοδεχούμενη διέξοδο στις σημερινές συνθήκες».

Σήμερα θα δούμε την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που πήραν οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ να κάνουν αγώνες σκακιού μέσω του διαδικτύου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 - 17/4 πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικτυακά τουρνουά σκακιού της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να συμβάλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στην προτροπή για γνωριμία και ενασχόληση με το σκάκι.

Τα τουρνουά ήταν φιλικά, 10+0 Rapid, διάρκειας 2 ωρών και πραγματοποιήθηκαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας lichess.org. Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη επιτυχία, αφού ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν όχι μόνο φοιτητές αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικά η συμμετοχή ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και συμμετείχαν σκακιστές από την Πάτρα, τις Σέρρες, τον Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, φαντάροι μέσα από στρατόπεδα, ακόμα και Ελληνες εργαζόμενοι από τη Γερμανία!

Στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΠΟ ΑΕΙ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία και δεσμεύεται ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οι δύο νικητές του τουρνουά θα βραβευτούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα που αναπτύσσει ικανότητες όπως η υπομονή, η προσοχή, ο αυτοέλεγχος και η ικανότητα πρόβλεψης. Στα οφέλη του σκακιού συγκαταλέγεται και η βελτίωση της μνήμης, αλλά και της ικανότητας επίλυσης πιο σύνθετων προβλημάτων. Θετική επίδραση ασκεί επίσης το σκάκι στη βελτίωση της ικανότητας για μελέτη και της συγκέντρωσης. Από έρευνες έχει φανεί ότι με το παιχνίδι του σκακιού δραστηριοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Επειδή το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα, παίζοντας σκάκι αυξάνεται σημαντικά η πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη.

Μάλιστα, αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού του 1960, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα από τις 15 Μάρτη μέχρι τις 7 Μάη και έληξε με τη θρυλική αναμέτρηση για τον τίτλο μεταξύ των Σοβιετικών Μιχαήλ Μποτβίνικ και Μιχαήλ Ταλ.

Στην ιστορία του σκακιού τον 20ού αιώνα ξεχωρίζει η ανωτερότητα της σοβιετικής σχολής σκακιού και η κυριαρχία της ΕΣΣΔ επί του αθλήματος. Για δεκαετίες το σκάκι είχε γίνει καθαρά "σοβιετική υπόθεση", με πέντε Σοβιετικούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλον στον παγκόσμιο τίτλο επί 25 χρόνια!

Τι είναι εκείνο άραγε που έδωσε στην ΕΣΣΔ τέτοια υπεροχή;

Το σκάκι αναδείχθηκε σε εθνικό άθλημα της Σοβιετικής Ενωσης. Ηδη από τη δεκαετία του 1930 ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος και η σκακιστική βιβλιογραφία αναπτύχθηκε ραγδαία. Με κρατική μέριμνα διαδόθηκε πολύ πλατιά, βασιζόμενο στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1923 οι σκακιστές που ήταν εγγεγραμμένοι σε συλλόγους ήταν περίπου 1.000, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '30 ξεπερνούσαν τα 5.000.000!

Στη σοσιαλιστική κοινωνία όπου αναπτυσσόταν ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός αναδείχθηκαν οι μεγάλοι Σοβιετικοί σκακιστές όπως ο Μιχαήλ Μποτβίνικ, ο Βασίλι Σμισλόφ, ο Μιχαήλ Ταλ, ο Τιγκράν Πετροσιάν, ο Μπορίς Σπάσκι, ο Ανατόλι Κάρποφ, ο Γκάρι Κασπάροφ κ.ά., που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ανάπτυξη του αθλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ