Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIFA
Οι νέες αποκαλύψεις, οι παλιές αμαρτίες και η πραγματικότητα

Μπροστά σε παλιές αλλά και νέες αμαρτίες δείχνει να βρίσκεται ξανά η FIFA
Μπροστά σε παλιές αλλά και νέες αμαρτίες δείχνει να βρίσκεται ξανά η FIFA
Πάνε λίγοι μήνες απ' όταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, λίγο πριν από την ανανέωση της θητείας του, θέλησε να κάνει έναν απολογισμό της λειτουργίας της FIFA τα τελευταία χρόνια. Εχοντας αναλάβει εν μέσω των αποκαλύψεων που αφορούσαν σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμό παραγόντων για μεροληπτικές ψήφους και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (με το ανάλογο τίμημα) για σύναψη συμβολαίων με πολυεθνικές, ο Ινφαντίνο προσπάθησε να τα αφήσει όλα αυτά στο παρελθόν. Εκανε λόγο για μια «ομαλή» και κυρίως «διαφανή» λειτουργία της FIFA την τελευταία τετραετία - τουλάχιστον.

Οι «σκιές», μολαταύτα, δε λένε να διαλυθούν. Και τη βδομάδα που πέρασε ήρθαν νέες αποκαλύψεις να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» που καίει τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια ηγεσία του ποδοσφαίρου. Τη φορά αυτή προέρχονται από τις ΗΠΑ και έχουν να κάνουν με το παρασκήνιο της ανάληψης των διοργανώσεων Μουντιάλ 2018 και 2022 από Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, αλλά και με σκοτεινές συμφωνίες πολυεθνικών εταιρειών με τις Ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής για σύναψη συμβολαίων, φυσικά με πακτωλό κερδών για τις πρώτες.

Σκάνδαλα - σφραγίδα της πραγματικότητας

Τα όσα ήρθαν στο φως, πάντως, και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ακόμα αρκετές αποδείξεις ή από το τι κατάληξη θα έχουν οι υποθέσεις αυτές, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν. Είτε δηλαδή επιβληθούν ορισμένες τιμωρίες είτε οι υποθέσεις κλειστούν στο συρτάρι, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μεμονωμένα περιστατικά ούτε μόνο με κάποιους διεφθαρμένους παράγοντες. Αυτό που έχουμε είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια ολόκληρη αλυσίδα ανάλογων περιστατικών διαφθοράς, φανερώνοντας για άλλη μια φορά ότι στο ποδόσφαιρο - εμπόρευμα των καπιταλιστών, όπου βασικός κανόνας είναι το κυνήγι του κέρδους, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Οι εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών εργατών στα έργα του Κατάρ ...δεν έχουν συγκινήσει τη FIFA
Οι εκατοντάδες θάνατοι μεταναστών εργατών στα έργα του Κατάρ ...δεν έχουν συγκινήσει τη FIFA
Οσο για την εκάστοτε διοίκηση της FIFA, που από καιρό σε καιρό αναλαμβάνει το ρόλο του «κυνηγού της διαφθοράς» και απειλεί με κυρώσεις (βλ. ελληνικό ποδόσφαιρο), δείχνει με τη σειρά της ότι μέλημά της δεν είναι η διαφάνεια, όπως διακηρύσσει όταν κουνάει το δάχτυλο σε τρίτους, αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων και κυρίως η προστασία του «προϊόντος».

Ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ανάληψης της διοργάνωσης του Μουντιάλ από το Κατάρ, που ξανάρχεται τώρα στο προσκήνιο, οι αποκαλύψεις περί συναλλαγών κάτω από το τραπέζι όπως και να 'χει ωχριούν μπροστά σε εκείνες για τα βουτηγμένα στο αίμα των εργατών έργα υποδομής της διοργάνωσης, με τους εκατοντάδες θανάτους και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Της δε FIFA της «ίδρωσε το αυτί» μόνο για το χρόνο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου (μετατέθηκε από το καλοκαίρι για το χειμώνα του 2022), και βέβαια ούτε λόγος για ακύρωση, ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις περί χρηματισμού παραγόντων.

Η διαδρομή του χρήματος...

Οι νέες αποκαλύψεις προέρχονται από την αμερικανική Δικαιοσύνη, συγκεκριμένα το US Department of Justice, που τα τελευταία χρόνια «ξεψαχνίζει» τους φακέλους των υποθέσεων που αφορούν σκάνδαλα στος κόλπους της FIFA. Υπενθυμίζεται ότι ήταν οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ που άνοιξαν το δρόμο για τις αποκαλύψεις οι οποίες το 2015 οδήγησαν στη σύλληψη του Σεπ Μπλάτερ και μετέπειτα στην απομπή του από τον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Η «ομαλή λειτουργία» της FIFA, για την οποία έκανε λόγο ο πρόεδρός της Τζ. Ινφαντίνο, φαίνεται να διαταράσσεται τελευταία

Eurokinissi

Η «ομαλή λειτουργία» της FIFA, για την οποία έκανε λόγο ο πρόεδρός της Τζ. Ινφαντίνο, φαίνεται να διαταράσσεται τελευταία
Τα νέα στοιχεία, τώρα, αφορούν κυρίως τις ενέργειες παραγόντων της FIFA ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος προκειμένου στην - περίπου πριν από μια δεκαετία - σχετική ψηφοφορία Ρωσία και Κατάρ να αναδειχθούν νικήτριες για την ανάληψη των Μουντιάλ 2018 και 2022. Το έγγραφο των αμερικανικών αρχών κάνει λόγο για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και εμπλέκει τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρείες στο διάστημα μεταξύ του Νοέμβρη του 2010 και του Απρίλη του 2011, ώστε οι ψήφοι να πάνε σε Ρωσία και Κατάρ. Κατηγορούνται επίσης άλλοι δύο παράγοντες της FIFA, ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Τεσέιρα και ο Παραγουανός Νικολάς Λεός, πως φέρεται ότι δωροδοκήθηκαν με μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων για να ψηφίσουν υπέρ της Ρωσίας και του Κατάρ.

Η πρώτη διάψευση των αμερικανικών ισχυρισμών, και μάλιστα έντονη, ήρθε από τη ρωσική πλευρά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μόσχα απέρριψαν τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα περιστατικό στοχοποίησης της χώρας στον τομέα του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως συμβαίνει με την κόντρα του ρωσικού αθλητισμού με τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA). Από την άλλη, δεν έχει υπάρξει ακόμα κανένα σχετικό σχόλιο από πλευράς FIFA.

Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του δημοφιλούς Copa America φέρεται ότι είναι το αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών παραγόντων με πολυεθνικές

Associated Press

Η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του δημοφιλούς Copa America φέρεται ότι είναι το αποτέλεσμα μυστικών συμφωνιών παραγόντων με πολυεθνικές
Σχετικά με την υπόθεση του Μουντιάλ του Κατάρ αξίζει να καταγραφεί και το εξής: Πριν από ένα χρόνο, δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου» υποστήριζε πως συνολικά η FIFA έλαβε μέσω επίσημων οδών το ποσό των 880 εκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος του Κατάρ για θέματα σχετικά με το Μουντιάλ του 2022. Από τα χρήματα αυτά, τα 400 εκατ. τα έδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», που ελέγχεται από το κράτος του Κατάρ, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης, και άλλα 100 εκατ. δόθηκαν υπό τη μορφή μπόνους επειδή η διοργάνωση ανατέθηκε στο Κατάρ...

Τα «αμαρτωλά» συμβόλαια σε Λατινική και Κεντρική Αμερική

Παράλληλα με τις νέες αποκαλύψεις για τα Μουντιάλ 2018 και 2022, στο φως έρχονται και στοιχεία που δείχνουν χρηματισμό παραγόντων των Ποδοσφαιρικών Συνομοσπονδιών της Βόρειας - Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) και της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) προκειμένου να υπογράψουν πλουσιοπάραχα τηλεοπτικά συμβόλαια με διεθνή δίκτυα. Δύο πρώην στελέχη του γνωστού αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FOX και ένας πρώην υπάλληλος του ισπανικού δικτύου «Ιmagina» κατηγορούνται για διαφθορά, τραπεζική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Oι τρεις τους φέρονται να προχώρησαν στο χρηματισμό αξιωματούχων της CONMEBOL και της CONCACAF με αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Σκοπός τους ήταν η εξασφάλιση πλουσιοπάροχων τηλεοπτικών συμβολαίων για το Copa America, καθώς και για τα προκριματικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.


Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι θεματοφύλακες της επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο εμφανίζονται σαν ...σωτήρες!(2023-08-19 00:00:00.0)
Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα(2022-12-03 00:00:00.0)
Οι ημερομηνίες των αγώνων(2020-07-16 00:00:00.0)
Αφέθηκε ελεύθερος ο Πλατινί(2019-06-20 00:00:00.0)
Το χρήμα ρέει... στη σκιά σκανδάλων και εργασιακών κάτεργων(2017-02-25 00:00:00.0)
Στη σκιά των σκανδάλων βγήκαν οι εκλεκτοί(2010-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ