Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο αγώνας του λαού συνεχίζεται κόντρα στην επικίνδυνη πολιτική και την άγρια καταστολή

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Ο λαϊκός ξεσηκωμός στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζεται. Ολες τις προηγούμενες μέρες παρά την άγρια καταστολή και τις απειλές της κυβέρνησης, παρά την άθλια προπαγάνδα, σήκωσαν ένα σημαντικό μέτωπο αντίστασης στην επικίνδυνη πολιτική που θέλει τα νησιά να μετατρέπονται σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο αγώνας των νησιωτών είχε ένα πρώτο αποτέλεσμα μετά την εντολή της κυβέρνησης να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο. Οι εικόνες των ΜΑΤ να εγκαταλείπουν όπως - όπως τα νησιά, κάτω από τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή, είναι μεγάλη επιτυχία του ξεσηκωμένου λαού. Πολύ περισσότερο που από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι και την Πέμπτη, οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, 24 ώρες το 24ωρο, επιτίθονταν με χημικά και τα υδροβόλα οχήματα σε όλες τις συγκεντρώσεις που γίνονταν σε Λέσβο και Χίο. Και που το μένος τους ήταν τέτοιο που ακόμα και τη στιγμή που αποχωρούσαν από τα νησιά, κατέστρεφαν αυτοκίνητα και έδερναν ανθρώπους.

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων, η αποφασιστική τους στάση, το ηχηρό «ως εδώ» που εξέπεμψαν μαζικά και το διώξιμο «κακήν κακώς» των δυνάμεων καταστολής, ήταν μια δίκαιη λαϊκή αντίδραση στην πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, στις συνέπειες που έχει για πρόσφυγες και νησιώτες η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, των άλλων Κανονισμών της ΕΕ, που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.


INTIME NEWS

Η κυβέρνηση, παρά το στρίμωγμα και τους ελιγμούς, παραμένει συνεπής στη γραμμή του εγκλωβισμού, του στησίματος των νέων κλειστών δομών στα νησιά. Κάτι που δεν φαίνεται μόνο από την απόβαση των «δυνάμεων κατοχής», όπως δίκαια χαρακτήρισε ο λαός τα ΜΑΤ, αλλά και από τον προπαγανδιστικό της ορυμαγδό που συνεχίζεται ασταμάτητος.

Ενας οχετός με συκοφαντίες, εκβιασμούς, αντιδραστικά επιχειρήματα που εξελίχθηκε παράλληλα με το όργιο καταστολής, τώρα εμπλουτίζεται με κάθε παρέμβαση υπουργών και άλλων «παπαγάλων» της κυβέρνησης. Από τις απειλές ότι αν δεν φτιαχτούν οι φυλακές προσφύγων στο Μανταμάδο της Λέσβου και στο Αίπος της Χίου θα υπάρξει ...πανδημία με τον κορονοϊό, μέχρι τα αισχρά υπονοούμενα ότι οι κάτοικοι κινητοποιούνται για να παραμείνει το αίσχος της Μόριας και της ΒΙΑΛ, επειδή τάχα αποκομίζουν «κέρδη» από τις υπάρχουσες δομές. Και από εκβιασμούς ότι ένας μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών θα έφερνε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέχρι χαρακτηρισμούς όσων κινητοποιούνται ως «ακραίων στοιχείων», στη γνώριμη λογική της συκοφαντίας και της καλλιέργειας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού».

Ομως, οι νησιώτες ήταν προετοιμασμένοι. Κι αυτό φάνηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις. Από τη μεγαλειώδη, πάνδημη συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπου ήταν καθοριστική η συμβολή του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ της Χίου.

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ
Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους, η αποφασιστικότητα του Εργατικού Κέντρου ειδικά στη Λέσβο να κηρύξει απεργία χαράματα της περασμένης Τρίτης και να καλέσει το λαό του νησιού, σωματεία και φορείς σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής - κατοχής, στην πόλη της Μυτιλήνης και στα μπλόκα, έδωσε μεγάλη ώθηση στον αγώνα. Από την ώρα που μαθεύτηκε ότι τα ΜΑΤ κατευθύνονται με πλοίο στο νησί, το Εργατικό Κέντρο έβγαλε ντουντούκες στους δρόμους και καλούσε σε ξεσηκωμό.

Η δράση αυτή κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες, κηρύσσοντας ξανά απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί τίποτα στο νησί!

Παράλληλα με την δράση του Εργατικού Κέντρου, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν γίνει λαϊκές συνελεύσεις σε χωριά και κωμοπόλεις της Λέσβου, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκαν Επιτροπές Αγώνα. Πρωτοπόρος ήταν ο Μανταμάδος, στην περιοχή του οποίου σχεδιάζεται να φτιαχτεί το κλειστό κέντρο φυλακή.

Στην οργάνωση αυτή του λαού οι δυνάμεις του ΚΚΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Οταν τα ΜΑΤ κατέλαβαν το χώρο της Καράβας, στα χωριά σήμανε ξεσηκωμός και ακολούθησε μια ανυποχώρητη μάχη μέχρι την αποχώρησή τους. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους κατοίκους, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και με συνέπεια στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, απαιτώντας με κάθε τρόπο να αποσύρει η κυβέρνηση τα ΜΑΤ, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός των κατατρεγμένων.


Eurokinissi

Αντίστοιχα στη Χίο, προκηρύχτηκαν απεργίες με αποφάσεις και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρώσεις που ακολούθησαν και στο κέντρο των πόλεων, αλλά και στα σημεία όπου είχαν αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Δεν έκαναν πίσω παρά την άγρια καταστολή.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις αθλιότητες

Η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη στο φόντο της αποχώρησης των ΜΑΤ, συνέχισε τις προπαγανδιστικές της αθλιότητες, για να δεχτούν οι νησιώτες τη μετατροπή του τόπου τους σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, εκμεταλλευόμενος τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν, με ένα ντελίριο δηλητηριώδους «επιχειρηματολογίας», βούτυρο στο ψωμί των φασιστοειδών. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επέμεινε κατ' αρχάς ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης - που εδράζεται στο τρίπτυχο "προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές" - ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί», επεσήμανε, υπερασπιζόμενος τον διπλό εγκλωβισμό.

Επιπλέον, έσπευσε να υπερασπιστεί τα ΜΑΤ, για το όργιο καταστολής, λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας». Εν είδει απειλής είπε ακόμα ότι «όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Εχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε», πρόσθεσε, πασχίζοντας να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.


Eurokinissi

Ηδη, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διώξεων σε βάρος νησιωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Στη Λέσβο προχώρησαν ήδη στη δίωξη τεσσάρων ανθρώπων από την περιοχή της Γέρας, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση και άλλων νησιωτών που αντιστάθηκαν στις προκλητικές επιθέσεις και στις ακατονόμαστες ύβρεις των εισβολέων αστυνομικών των ΜΑΤ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ απαίτησε να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη ενάντια στους Λέσβιους αγωνιστές. Και κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τον Δικηγορικό Σύλλογο, όλους τους φορείς του νησιού, με ανακοινώσεις και άλλες δραστηριότητες να την καταδικάσουν και να βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό όλων των αγωνιστών που διώκονται ή θα διωχθούν για τη συμμετοχή τους στη νικηφόρα αντίσταση που πρόβαλε ο λαός του νησιού.

Επιπλέον, μηνυτήρια αναφορά για τις βιαιοπραγίες ανδρών των ΜΑΤ στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο κατά την αναχώρησή τους με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» θα καταθέσουν οι δικηγόροι της Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων του νησιού. Μάλιστα, την Πέμπτη μετέβησαν στο Λιμεναρχείο Χίου για την κατάθεσή τους, αλλά το Λιμεναρχείο τούς παρέπεμψε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμωτής, όπου και υπάγεται η περιοχή εκτός χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Με την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, για τους τραυματισμούς και την πρόκληση ζημιών σε αυτοκίνητα, θα κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος των δραστών των επιθέσεων που έγιναν έξω από τον περίφρακτο χώρο του λιμένα Μεστών.

Ανδρες των ΜΑΤ με πολιτικά χτυπούν νησιώτες στη Χίο

Eurokinissi

Ανδρες των ΜΑΤ με πολιτικά χτυπούν νησιώτες στη Χίο
Παρά τις όποιες δηλώσεις εντυπωσιασμού του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, η ουσία είναι ότι δεν κάνουν βήμα πίσω στην κατασκευή κλειστών κέντρων. Και γι' αυτόν το λόγο, το Εργατικό Κέντρο Σάμου ξεκαθάρισε πως θα «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον Κ. Μητσοτάκη στο νησί, με αφορμή την ανακοίνωση ότι πρόκειται να επισκεφτεί τη Σάμο τις επόμενες μέρες.

Η αιτία του προβλήματος

Επειδή γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα ζητήματα. Η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, που πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής, είναι συνέπεια της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες και δεσμεύσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών, και κυρίως το να εγκλωβίσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανοιχτές ή κλειστές δομές στα νησιά. Ετσι ώστε να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ, να αξιοποιούνται σε παζάρια και γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό, αντί η κυβέρνηση να στείλει πλοία για τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τα νησιά, τα γεμίζει με ΜΑΤ και «αύρες», με αποστολή να τσακίσουν τους νησιώτες και τον δίκαιο αγώνα τους. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και όσα είχε εξαγγείλει η προηγούμενη, σε τίποτα δεν βελτίωσαν και δεν βελτιώνουν την ανυπόφορη κατάσταση. Καμιά εκτόνωση δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά τις διαβεβαιώσεις, όπως δεν υπήρξε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που πήρε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Αντίθετα, τα κλειστά κέντρα κράτησης θα επιτείνουν την απελπισία και την αγανάκτηση, θα μετατραπούν γρήγορα σε νέες εστίες εξαθλίωσης και έντασης, ενώ είναι βέβαιο ότι ήρθαν για να μείνουν, αφού οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην περιοχή, με ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που βγάζουν χιλιάδες κατατρεγμένους στο δρόμο της προσφυγιάς. Καμιά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο βρίσκεται σε ισχύ η Συμφωνία που τους στοιβάζει σε παλιούς και νέους καταυλισμούς και εμποδίζει τη μετακίνησή τους, όχι μόνο προς μια άλλη χώρα, αλλά και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Το ίδιο ισχύει και για τους νησιώτες, που υποφέρουν εξαιτίας του εγκλωβισμού και αρνούνται να γίνουν οι τόποι τους «αποθήκες» ανθρώπων και φυλακές της ΕΕ.

Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει προσδοκίες για έναν «καλύτερο» τάχα Κανονισμό του Δουβλίνου, που ακόμα κι αν αναθεωρηθεί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως δείχνουν και οι διαρροές από τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ούτε πείθουν κανέναν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δίνει «μάχη» για την αύξηση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, την ώρα που οι ΜΚΟ «κάνουν πάρτι» με τα ευρωπαϊκά κονδύλια στις πλάτες μεταναστών και νησιωτών και ο διπλός εγκλωβισμός παραμένει.

Οσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες στα νησιά αφορούν όλο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο τους νησιώτες. Η πάλη αυτή πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με σταθερό αίτημα το κλείσιμο όλων των δομών στα νησιά, τη γρήγορη απόδοση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους. Πάλη που πρέπει να συνδεθεί και με τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που φέρνουν πολέμους και προσφυγιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ