Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ
«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί»!

Ολοήμερη κινητοποίηση από εκατοντάδες ζωντανές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, που απαίτησαν «συνέδριο εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών»

Αξημέρωτα ακόμα έφταναν κατά κύματα στο χώρο περιμετρικά του ξενοδοχείου εκατοντάδες διαδηλωτές, για τη μεγάλη συγκέντρωση. Μέχρι να φέξει, τα πούλμαν από κάθε γειτονιά της Αθήνας είχαν ήδη μεταφέρει εκατοντάδες εργαζόμενους, νεολαίους και συνταξιούχους, που συντεταγμένα, με τα πανό και τις σημαίες τους, πήραν θέση μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ.

Η συγκέντρωση είχε ζωντάνια και παλμό. Και παρέμεινε έτσι μέχρι αργά το απόγευμα, με εργαζόμενους να έρχονται μετά το σχόλασμα, και μη λογαριάζοντας ούτε την κούραση ούτε το όργιο αστυνομοκρατίας αναπλήρωναν εκείνους που έφευγαν για τη δουλειά. Ετσι, τα συνθήματα όλο και δυνάμωναν, κάθε φορά που έρχονταν «φρέσκες ειδήσεις» από τα καμώματα της συνδικαλιστικής μαφίας μέσα στο χώρο του συνεδρίου.

Το «παρών» έδωσαν συνδικαλιστικά στελέχη, εκλεγμένοι σύνεδροι, πρόεδροι σωματείων και Ομοσπονδιών, εργαζόμενοι που συμμετέχοντας στη στάση εργασίας συγκρούονται με την εργοδοσία, δέχονται απειλές, κι όμως είναι εκεί, στο πόστο τους! Μια κινητοποίηση, δηλαδή, που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία εχθρεύονται οι εργατοπατέρες, οι συνδικαλιστές - εργοδότες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν στη διαδήλωση φοιτητές, με τους συλλόγους τους, διαδηλώνοντας δυνατά: «Φοιτητές, εργατιά - μια φωνή και μια γροθιά».

Διαρκής ενημέρωση από τους εκλεγμένους της ΔΑΣ


Αφού η ηγεσία της ΓΣΕΕ είχε δημιουργήσει «υγειονομική ζώνη», μη επιτρέποντας στην εργατική τάξη να έχει γνώση της εξέλιξης των διαδικασιών, σύνεδροι της ΔΑΣ έδιναν απευθείας εικόνα του τι γινόταν μέσα στο συνέδριο, με ομιλίες και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, που μεταδίδονταν ζωντανά από τη μικροφωνική.

Η πρώτη τηλεφωνική παρέμβαση έγινε από τον Αλέκο Περράκη, που ενημέρωσε τους διαδηλωτές για τον ξεπεσμό του εργατοπατερισμού: «Αυτό που οι εργαζόμενοι ονομάζουν συνδικαλιστική μαφία και ο μηχανισμός που τους στηρίζει στις ψηφοφορίες φώναζαν με θράσος θέλουμε τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς για να γίνει "συνέδριο"», αναφέρει.

Λίγη ώρα μετά παρεμβαίνει, πάλι τηλεφωνικά, μέσα από τους χώρους του συνεδρίου, ο Θανάσης Γκώγκος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η λέξη "παρωδία" είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το αίσχος, τις αθλιότητες, τις συναλλαγές (...) Μέσα σ' αυτήν τη δυσωδία και τη βρωμιά που αναδίνεται υπάρχει και η ελπίδα. Αν κάτι είναι γερό, όρθιο, αποτελεί ελπίδα για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων είναι αυτή η συσπείρωση των συνδικαλιστών, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, που έκλεισε πέρυσι 20 χρόνια ζωής, το ΠΑΜΕ».

Σε τρίτη τηλεφωνική παρέμβαση, ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, αφιερώνει στους συγκεντρωμένους μια μαντινάδα, που, όπως είπε, έλεγε ένας παλιός συναγωνιστής μέσα από τα κρατητήρια της Ασφάλειας, την οποία «πρέπει να την έχουν καλά στο μυαλό τους οι εργατοπατέρες»: «Σαν σπάσει ο σκλάβος τα δεσμά και κινηθεί για μάχη, μοιάζει με καταιγίδα που χαλά μπροστά της ό,τι λάχει».

Αντλούμε δύναμη από την εργατική τάξη


Παράλληλα, κάθε τόσο έβγαιναν από το ξενοδοχείο εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ και μιλούσαν στη συγκέντρωση. Ανάμεσά τους ο Νίκος Μαυροκέφαλος, που σημείωσε ότι «οι αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα σ' αυτό το "συνέδριο" - παρωδία αντλούμε δύναμη από τη μαχητική και μαζική παρουσία σας, από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που ήρθαν εδώ από τα ξημερώματα για να διαδηλώσουν κόντρα στη "φαρσοκωμωδία", για "συνέδριο εργατών, όχι των εργοδοτών". Και μόνο το γεγονός ότι οι εργατοπατέρες αντλούν δύναμη από τα ΜΑΤ και τους μπράβους δείχνει πόσο ξεπερασμένοι είναι από τη ζωή».

Το απόγευμα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια των εργατοπατέρων να ελέγξουν τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, ο Νίκος Μαυροκέφαλος σε νέα ενημέρωση καταγγέλλει ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, «έχοντας την πλειοψηφία στην οργανωτική επιτροπή πληρεξουσίων νομιμοποίησαν ό,τι εργοδοτικό μηχανισμό και όποιον εργοδότη υπάρχει στα συνδικάτα».

Σχολιάζοντας και την προσπάθειά τους να πετάξουν έξω από το συνέδριο το ΕΚ Πάτρας, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή «έχει ληφθεί στα γραφεία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ γιατί επιδιώκουν να αναστήσουν τον κοινωνικό εταίρο, την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Την χρειάζονται τα επόμενα χρόνια που θα κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση». Και πρόσθεσε ότι «σε ένα τέτοιο Σώμα δεν μπορεί να εκφραστεί γνήσια ο εργατικός ταξικός συσχετισμός. Αυτό κρίνεται στους χώρους δουλειάς, εκεί που τα συνδικάτα παλεύουν για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων».

Πλήθος χαιρετισμών

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα οι εκλεγμένοι σύνεδροι με τη ΔΑΣ, Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Επίσης, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, που ενημέρωσε για την απόφαση προκήρυξης νέας παλλεσβιακής απεργιακής κινητοποίησης για σήμερα ενάντια στην καταστολή και στην εγκατάσταση της κλειστής προσφυγικής δομής.

Τη σκυτάλη πήραν κατά σειρά ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Κατερίνα Τζίμα, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, και η Ειρήνη Μπεκιάρη, μέλος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου της «Mellon».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ