Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Ριζοσπάστης»: Οργανικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς και της δράσης των κομμουνιστών

Αυτήν την περίοδο συζητάμε στις Τομεακές Επιτροπές και στις ΚΟΒ για τη δουλειά μας με τον «Ριζοσπάστη», εκτιμώντας τα βήματα που κάναμε το προηγούμενο τρίχρονο και θέτοντας τους στόχους για το επόμενο διάστημα.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι με τα συνδυασμένα μέτρα που πήραμε στην Κομματική Οργάνωση Αττικής σταμάτησε η πτωτική πορεία στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» από τις Οργανώσεις και σημειώνεται μια ορισμένη ανάκαμψη. Μετράμε βήματα, και μάλιστα όχι σε ευνοϊκές συνθήκες. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι σαφές ότι δεν έχει κατακτηθεί ένας παγιωμένος τρόπος δουλειάς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Οφείλουμε να θωρακίσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει και να πάμε παραπέρα.

Κομβικό ζήτημα είναι να υπάρξει διακριτή αλλαγή στην καθημερινή σχέση των μελών του Κόμματος με την εφημερίδα. Να γίνει «ένα το κρατούμενο» στην καθημερινή δράση των δυνάμεών μας. Να είναι οργανικό στοιχείο της καθοδήγησης, που θα δίνει τον τόνο για να μπει ο «Ριζοσπάστης» στο επίκεντρο της καθημερινής δράσης των ΚΟΒ και να μην είναι στοιχείο αναφοράς κυρίως σε σταθμούς (προσυνεδριακή διαδικασία, απεργίες, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις κ.ά.).

Να κατακτήσουμε μια καλή «ρουτίνα» στη δουλειά μας με την εφημερίδα

Τα προγραμματικά μας ντοκουμέντα, οι επεξεργασίες μας είναι βεβαίως πολύτιμοι άξονες για τη δουλειά μας. Δεν αρκούν όμως για τη σκληρή διαπάλη που διεξάγεται καθημερινά με την αστική τάξη, τα επιτελεία της, τον οπορτουνισμό. Η καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη» είναι το εφόδιο του μέλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του φίλου του Κόμματος, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με εύστοχο τρόπο. Είναι το απαραίτητο «όπλο» για να μπορεί να «σταθεί» το μέλος του Κόμματος στο σωματείο, στο σύλλογο, στο μαζικό φορέα, στη γειτονιά, με εξειδίκευση για κάθε χώρο, γιατί ούτε η ΚΟΒ μπορεί να συνεδριάσει κάθε μέρα, ούτε η κομματική ομάδα. Η πλευρά αυτή αποτυπώνεται σε ένα σημείο της τοποθέτησης συντρόφου σε συνεδρίαση Τομεακής Επιτροπής κλαδικής Οργάνωσης: «Ο "Ριζοσπάστης" σύντροφοι δεν είναι αγγαρεία, αλλά ευθύνη για το κάθε κομματικό μέλος. Γιατί μόνο με την εμπειρία μας δεν θα πάμε μακριά, θα έχουμε κοντά ποδάρια».

Υπάρχουν πολλές πλευρές που επιβεβαιώνουν καθημερινά την επισήμανση του συντρόφου. Ενδεικτικά:

-- Η αμηχανία που αντιμετωπίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, «οχυρωμένοι» πίσω από μια επιχειρηματολογία που αντιστοιχούσε στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης.

-- Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού για το Ασφαλιστικό, που δεν αντιμετωπίζεται με ατάκες.

-- Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η πυκνότητα και η συνθετότητά τους δεν απαιτούν μόνο αφομοίωση των θέσεών μας, αλλά και συστηματική παρακολούθησή τους.

Η καθοδηγητική δουλειά απαιτείται να φωτίζει σταθερά την ανάγκη για το διάβασμα του «Ριζοσπάστη», να καλλιεργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως η παρουσίαση και συζήτηση άρθρων, οι συσκέψεις με αφορμή ένα θέμα που αναδεικνύει ο «Ριζοσπάστης» κ.ά., και να στοχεύει συνολικά στην κατάκτηση μιας καλής «ρουτίνας» στη δουλειά μας με την εφημερίδα.

Η κατάκτηση μιας τέτοιας «ρουτίνας» θα είναι ουσιαστική συνεισφορά της πιο συστηματικής προσπάθειας που θα γίνει το επόμενο διάστημα με θέμα την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», για την οποία πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να οργανώσουμε ένα πολύμορφο πρόγραμμα παρεμβάσεων και εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας τη συμβολή της εφημερίδας στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, το πώς δηλαδή ο «Ριζοσπάστης» ενημερώνει, αποκαλύπτει, δίνει κουράγιο στους εργάτες που παλεύουν για το δίκιο τους, είναι μια όαση ανάμεσα στις άλλες εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστική η φράση εργάτη της ΛΑΡΚΟ, που ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Κανάλια και εφημερίδες, εκτός από τον "Ριζοσπάστη", δεν είπαν κουβέντα». Επιπλέον, να τιμήσουμε συντρόφους που πρωτοστατούν στη διακίνηση της εφημερίδας και δίνουν το παράδειγμα.

Κάθε Οργάνωση μπορεί να συμβάλει στο περιεχόμενο του «Ριζοσπάστη»

Συχνά η συζήτηση για την αξιοποίηση της εφημερίδας μένει στην πλευρά της διακίνησης, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τη συμβολή της κάθε Οργάνωσης στο περιεχόμενό της. Η Κομματική Οργάνωση Αττικής μπορεί να συμβάλει διακριτά σε αυτόν τον τομέα. Τα μέλη της Επιτροπής Περιοχής και των επιτελείων της ΚΟ Αττικής, τα μέλη των Τομεακών Επιτροπών, είναι μια μεγάλη «δεξαμενή» στελεχών που μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν με αρθρογραφία. Η συγγραφή ενός άρθρου δεν είναι βέβαια μια «προσωπική υπόθεση», χρειάζεται να παιδεύουμε και με άλλους συντρόφους το ζήτημα με το οποίο καταπιανόμαστε, να υπάρχει σχεδιασμός από τα όργανα για να προκύπτουν άρθρα. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ατομική ευθύνη του κάθε στελέχους να συμβάλλει και με αρθρογραφία στον τομέα δουλειάς που καθοδηγεί, βοηθώντας στη γενίκευση της πείρας, μεταφέροντας θετικές και αρνητικές πλευρές της παρέμβασής μας, παραδείγματα που βοηθάνε στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η χρέωση μέλους της Επιτροπής Περιοχής ως ανταποκριτή του «Ριζοσπάστη» έχει βοηθήσει καθοριστικά. Η χρέωση αυτή είναι πολύτιμη και στο επίπεδο της Τομεακής Οργάνωσης, για να τροφοδοτείται η εφημερίδα με «πρώτη ύλη» από την κομματική ζωή και δράση. «Τα μάτια και τα αυτιά» της εφημερίδας είναι οι ΚΟΒ. Γι' αυτό αποφασιστικά πρέπει να χρεώσουμε σε αυτό το καθήκον στελέχη του Κόμματος και συντρόφους που έχουν χαρακτηριστικά για να αναλάβουν σε βάθος χρόνου πιο σύνθετα καθήκοντα.

Κρίσιμο ζήτημα η μεγαλύτερη εμπλοκή των οργάνων στην οργάνωση της εξόρμησης

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά περιθώρια να βελτιωθεί ο τρόπος που οργανώνεται η εξόρμηση του «Ριζοσπάστη», ειδικά του φύλλου του Σαββατοκύριακου. Σημείο - κλειδί είναι η ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των οργάνων, από την Επιτροπή Περιοχής μέχρι το Γραφείο της ΚΟΒ. Ξεκινώντας από τον καθορισμό του πλάνου της κάθε ΚΟΒ, μέχρι την οργάνωση της εξόρμησης, τη συγκρότηση των συνεργείων, την κινητοποίηση των οπαδών κ.τ.λ. Οπως εύστοχα είπε ένας σύντροφος, «το Γραφείο της ΚΟΒ χρειάζεται να ξέρει πού βγαίνει με "Ριζοσπάστη" η ΚΟΒ, και όχι απλά πόσα φύλλα διακινεί ο κάθε σύντροφος». Με άλλα λόγια, να υπάρχει σαφής εικόνα στο Γραφείο της ΚΟΒ πού δίνουμε «Ριζοσπάστη». Απαιτείται να υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες για τον έλεγχο της δουλειάς μας και να μπουν στόχοι για τη βελτίωση των δεικτών αυτών. Υπάρχει τέτοια πείρα, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Η αύξηση της διακίνησης στις πανεξορμήσεις που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις δείχνει τις δυνατότητες, και η κάμψη που ακολουθεί τη χαλάρωση στον καθοδηγητικό έλεγχο.

Μια πλευρά που πονάμε είναι πώς στο επίπεδο του Γραφείου της ΚΟΒ, και αυτό είναι καθοδηγητική ευθύνη, φωτίζουμε «όλο το γήπεδο» που έχουμε μπροστά μας. Η βελτίωση της δουλειάς με τον «Ριζοσπάστη» πάει χέρι χέρι με την καλή γνώση του χώρου ευθύνης. Πέρα από τις κομματικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της ΚΝΕ και τους οπαδούς του Κόμματος, υπάρχει ένας ευρύτερος περίγυρος γύρω στις ΚΟΒ και τις ΟΒ, υπάρχουν άνθρωποι που μιλάμε στα σωματεία και τους φορείς, υπάρχουν χώροι δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι, χώροι κατάρτισης, σχολεία και σχολές, χώροι νεολαίας και αθλητικοί χώροι. Ολα τα παραπάνω είναι χώρος ευθύνης των ΚΟΒ και μέσα σε αυτόν πρέπει να ξεχωρίσουμε χώρους που ιεραρχούμε, όπως τα λιμάνια, το αεροδρόμιο, μεγάλες βιομηχανικές ζώνες κ.λπ. Από αυτήν την αφετηρία, μπορούμε να δώσουμε ώθηση στη δουλειά μας με την εφημερίδα, όντας το βασικό προπαγανδιστικό μας υλικό. Οι κομματικές ομάδες σωματείων, ενώσεων ΕΒΕ, φορέων, συλλόγων γονέων, συλλόγων γυναικών, εκλεγμένων στους δήμους, χρειάζεται να εμπλακούν πιο ενεργά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Απαιτείται τα κομματικά όργανα να έχουν σταθερά στον προσανατολισμό τους το πώς βελτιώνεται η σχέση του μέλους της ΚΝΕ με τον «Ριζοσπάστη» και να διαμορφώνουν σχέδιο παρέμβασης στη νεολαία, που να ανοίγει δρόμους και στην ΚΝΕ. Εκτός των άλλων, η ανανέωση του δυναμικού της ΚΝΕ και των στελεχών της μας επιβάλλει να επανερχόμαστε στο θέμα και να διαπαιδαγωγούμε τους συντρόφους μας.

Δεν είναι μια ακόμα εφημερίδα του περιπτέρου

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί ζωής, που καθιστούν πολύτιμο να φτάνει η εφημερίδα νωρίς το πρωί στα χέρια μας, οι προβλέψεις για την εξέλιξη των σημείων διανομής και κυρίως η ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό δίκτυο διακίνησης της εφημερίδας του ΚΚΕ, υπογραμμίζουν το καθήκον για αύξηση των συνδρομητών του «Ριζοσπάστη», έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι δεν είναι μια ακόμα εφημερίδα που διακινείται στα περίπτερα και η διακίνησή της δεν σταμάτησε ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι τεχνικό ζήτημα, είναι ζήτημα ουσιαστικό και τα στελέχη πρέπει να μπουν μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια.

Συνοψίζοντας, έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε πιο στέρεα βήματα στη δουλειά μας με τον «Ριζοσπάστη», αξιοποιώντας την πείρα της Οργάνωσής μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά «αρρυθμίες» που εντοπίζουμε και ενισχύοντας θετικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις». Η απάντηση βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, στον διαρκή έλεγχο, στην ατομική ευθύνη και το παράδειγμα των στελεχών. Βρίσκεται στην προσπάθεια για συγκεκριμένη συμβολή των κομματικών οργάνων στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, ως βασικό στοιχείο του σχεδιασμού και του ελέγχου της δουλειάς, που θα δώσει ώθηση και στην αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη».


Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ