Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Νευρικότητα στη Βιέννη
  • Σήμερα το μεσημέρι η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου της Αυστρίας με τους ηγέτες των  δυο κομμάτων τής υπό σχηματισμό κυβέρνησης
  • Αποφασισμένοι εμφανίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι
ΒΙΕΝΝΗ-

Την πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας του καλείται να λάβει σήμερα, ο Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Τόμας Κλέστιλ, καθώς θα πρέπει να κάνει αποδεκτή ή να απορρίψει την πρόταση για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που κατέληξαν οι δύο εταίροι που έγιναν εν μια νυκτί ο «αποδιοπομπαίος τράγος» ή ο «τρόμος» της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη. Το συντηρητικό «Λαϊκό Κόμμα» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Βόλφανγκ Σούσελ και το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γιέργκ Χάιντερ.

Ισως, ο 67χρονος Κλέστιλ από ένα ρόλο καθαρά διακοσμητικό σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Ενδεχομένως η προηγούμενη θητεία ως διπλωμάτης καριέρας, να τον ώθησε για να λύσει το «γόρδιο δεσμό» και να αποφύγει τις συμπληγάδες, που από τη μία είναι το Σύνταγμα της χώρας και από την άλλη οι ασφυκτικές πιέσεις και απειλές εκ μέρους της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Ετσι, δεδομένων «των απειλών», ο Κλέστιλ επέβαλε να υπογράψουν από κοινού, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γιέργκ Χάιντερ και ο αρχηγός των συντηρητικών Βόλφγκανγκ Σούσελ, «δήλωση για τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», που έχει συνταχθεί από τον Κλέστιλ, θα είναι η εισαγωγή στο κυβερνητικό πρόγραμμα, στο οποίο τα δυο μέρη συμφώνησαν την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε χτες η αυστριακή προεδρία. Οι δυο άνδρες, που δείχνουν να εμμένουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο στις 12.30 ώρα Ελλάδας και θα του υποβάλουν κατάλογο υπουργών, προσθέτει η προεδρία στην ανακοίνωσή της. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς, όπως τονίζεται από το αυστριακό πρακτορείο APA, επικαλούμενο την Προεδρία, δε σημαίνει ότι ο πρόεδρος Κλέστιλ θα αποφασίσει να αναθέσει ή όχι το σχηματισμό κυβέρνησης στο συνασπισμό ακροδεξιάς-συντηρητικών.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων

Αραγε, αυτή η εξέλιξη μπορεί να κατευνάσει λίγο τα πνεύματα που έχουν ανάψει στη διεθνή Κοινότητα; Αμφίβολο. Εξάλλου ακόμη και αυτή η κίνηση του Κλέστιλ συνοδεύεται από τις δηλώσεις του που δόθηκαν χθες νωρίτερα στη δημοσιότητα, όπου διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις για ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα και εκφράζει φόβους για τις επιζήμιες επιπτώσεις που θα είχε διεθνώς για τη χώρα του. «Σε μια δημοκρατική χώρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρέπει να γίνεται σεβαστή. Οι προσωπικές ευαισθησίες δε μετρούν» και προσθέτει «ότι πρέπει να συναινέσω σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να μην το κάνω, όχι εξαιτίας προσωπικών αντιλήψεων, αλλά γιατί φοβούμαι ότι θα έχει σοβαρότατες και επιζήμιες επιπτώσεις στην Αυστρία», τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του αυστριακού βδομαδιαίου περιοδικού «Νιούς.

Εύλογοι οι φόβοι του Κλέστιλ, καθώς κοιτά με το ένα βλέμμα τη χώρα όπου έχει διχαστεί και από την άλλη την ΕΕ, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες να έχουν βγάλει τα μαχαίρια. Ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατεί στη χώρα, είναι ότι ουκ ολίγοι είναι αγανακτισμένοι με την «ωμή παρέμβαση» της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας και τους έχει κυριεύσει η οργή, ενώ αναλυτές τονίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές τελικά προσδίδουν περισσότερους ψηφοφόρους στο «Κόμμα της Ελευθερίας», που εκτιμούν ότι σε περίπτωση νέας εκλογικής αναμέτρησης θα δει το ποσοστό του να διογκώνεται υπέρμετρα.

Στον αντίποδα, για πρώτη φορά χθες, διανοούμενοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, έκαναν έκκληση προς τον Κλέστιλ, να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση για κυβέρνηση συνασπισμού, όπου θα συμμετάσχει και ο Χάιντερ και να αναζητήσει μία εναλλακτική λύση ή να κηρύξει εκλογές. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου περίπου 10.000 διαδηλωτές έξω μάλιστα από τα κεντρικά γραφεία του «Κόμματος της Ελευθερίας» ζήτησαν την απόρριψη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκτός από τους διανοούμενους και την ΕΕ και άλλες χώρες προχώρησαν σε «μέτρα». Το Ισραήλ που όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, ανακαλεί τον πρέσβη του. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Λουίς Μισέλ, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες, να αποφύγουν να επισκεφτούν την Αυστρία εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο Χάιντερ δεν είναι αποδεκτός και «ούτε το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα παίξει κανένα ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ