Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κορυφώνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Ιντλίμπ

Οι πρόσφατες συγκρούσεις τουρκικών και συριακών στρατευμάτων διαδέχονται τις απανωτές ανακαταλήψεις εδαφών στο Ιντλίμπ από τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ
Οι πρόσφατες συγκρούσεις τουρκικών και συριακών στρατευμάτων διαδέχονται τις απανωτές ανακαταλήψεις εδαφών στο Ιντλίμπ από τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ
Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στο λεγόμενο προπύργιο τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών, όπου εμφανίζονται για άλλη μια φορά οι αντιθέσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που συνάπτουν προσωρινές συμμαχίες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, στο φόντο του ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, για γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής, αγορές, ενεργειακούς πόρους και αγωγούς μεταφοράς τους.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού και του τουρκικού στρατού «φούντωσαν» την περασμένη Δευτέρα, όταν επέφεραν αφενός το θάνατο επτά Τούρκων στρατιωτικών και ενός στρατιωτικού εργολάβου συμπατριώτη τους και αφετέρου το θάνατο τουλάχιστον 13 Σύρων στρατιωτικών από τουρκικά αντίποινα αλλά και Ρώσων συμβούλων (χωρίς να διευκρινίζονται από τη ρωσική πλευρά ούτε οι συνθήκες που σκοτώθηκαν ούτε και ο ακριβής αριθμός τους). Προηγήθηκε μια μαζική αποστολή στο Ιντλίμπ πάνω από 400 τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, στρατιωτικών φορτηγών μονάδων πυροβολικού και πυρομαχικών στους φιλότουρκους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και οργανώσεων της «Αλ Κάιντα», καθώς οι προστατευόμενες δυνάμεις της Αγκυρας δείχνουν να στριμώχνονται άσχημα στα περισσότερα πεδία μάχης. Επίσης ο τουρκικός στρατός, που πραγματοποιεί την τέταρτη εισβολή στη Συρία, φαίνεται ότι έχει στήσει ακόμα τρία «παρατηρητήρια» πέριξ της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει στρατιωτικά τους φιλότουρκους αντικαθεστωτικούς και να αποτρέψει την ανακατάληψή της από τον συριακό στρατό. Οπως ήταν αναμενόμενο, το στήσιμο των νέων «παρατηρητηρίων» και η εκεί αυξημένη κινητικότητα τουρκικών στρατευμάτων προκάλεσαν αύξηση της έντασης και νέες διαμάχες.

Η Αγκυρα υποστήριξε πως έγινε αφότου ενημέρωσε τουλάχιστον δύο φορές τις ρωσικές δυνάμεις. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το διέψευσε, επιμένοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες δέχτηκαν τα πυρά του συριακού στρατού, ακριβώς επειδή δεν ενημέρωσαν και λειτούργησαν μονομερώς.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητες τις απειλές Ερντογάν, επιλέγοντας να εκφράσει «λύπη» για την «εμμονή» του Τούρκου Προέδρου «να συνεχίζει τα ψεύδη και τις παραπλανητικές δηλώσεις για τις ενέργειές του στη Συρία».

Το τελεσίγραφο Ερντογάν

Από κει και πέρα, ακολούθησε ένα κρεσέντο απειλών και επιθέσεων από την τουρκική πλευρά, με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να ρίχνει μεσοβδόμαδα και άλλο «λάδι στη φωτιά». Με περισσή θρασύτητα απαίτησε, έως το τέλος Φλεβάρη, από τον συριακό στρατό να απομακρύνει τις δυνάμεις του πίσω... από τα τουρκικά «παρατηρητήρια» στο Ιντλίμπ που φτιάχτηκαν έπειτα από την προ δύο ετών ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι, τάχα για να επιτηρούν «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Προειδοποιώντας πως μετά την πολύνεκρη επίθεση σε βάρος του τουρκικού στρατού από συριακά πυρά ξεκινά «μία νέα εποχή», απείλησε με απροειδοποίητα αντίποινα απέναντι σε «κάθε επίθεση σε βάρος του τουρκικού στρατού» και των συμμάχων του. Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα δεν θέλει «να αντιμετωπίσει καμία χώρα ή σύμμαχο», επιλέγοντας επί του παρόντος να επιδιώκει τη συνεννόηση με τη Ρωσία, συγκεκριμένα ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αμφοτέρων χωρών και με πιθανή συνάντηση των Προέδρων Ρ. Τ. Ερντογάν - Βλ. Πούτιν στη συνέχεια. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες ρωσική αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν - Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι οι δύο ηγέτες αποφασίζουν συνήθως με γρήγορες διαδικασίες τις μεταξύ τους συναντήσεις. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «βασική ανησυχία της Μόσχας παραμένει το γεγονός πως οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν τις επιθέσεις και ότι οι προκλητικές ενέργειές τους κατευθύνονται κατά του συριακού στρατού και σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο συριακό έδαφος». Ο Πεσκόφ εμμέσως πλην σαφώς αναφερόταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις που στηρίζονται έμμεσα ή άμεσα από την Αγκυρα, όπως ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και παρακλάδια της «Αλ Κάιντα», π.χ. το «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», που όπως τόνισε «ανακατέλαβαν τη ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων (σ.σ. που υποτίθεται πως περιφρουρούν οι Τούρκοι...) εντείνοντας τις επιθέσεις σε θέσεις του συριακού στρατού κυρίως στο Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβρη και το Γενάρη».

Απέναντι σε αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός ωστόσο κατάφερε το βράδυ της Τετάρτης να μπει στην πόλη Σαρακίμπ, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική διασταύρωση των οδικών αξόνων Μ4 και Μ5, που συνδέουν το Χαλέπι με τη Λατάκεια και τη Χάμα αντίστοιχα. Μερικές ώρες μετά, τα τουρκικά πυρά από παρακείμενα φυλάκια ανάγκασαν τους Σύρους στρατιώτες να υποχωρήσουν προσωρινά και να πάρουν τις θέσεις τους οι φιλότουρκοι αντικαθεστωτικοί. Την Παρασκευή συνεχίζονταν οι συγκρούσεις για τον έλεγχο του Σαρακίμπ, με τους Τούρκους να ανακοινώνουν την αποστολή νέας φάλαγγας τεθωρακισμένων στην περιοχή, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για μεταφορά εκεί τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Το θέμα των μαχών στο Ιντλίμπ έθεσαν την Πέμπτη το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, με πρόσχημα την «προστασία των αμάχων», την ίδια ώρα που κάνουν πλάτες στην τέταρτη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας.

Η «παρέμβαση» Πομπέο και οι ισραηλινές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι φανερό ότι προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε αφορμή για να αποδυναμώσουν τη ρωσοτουρκική συνεργασία και ταυτόχρονα να αποκλιμακώσουν την ένταση από τις πολυεπίπεδες κόντρες τους με την Αγκυρα («S-400», Συρία κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στις 4/2, πως οι ΗΠΑ στέκονται «στο πλευρό του ΝΑΤΟικού μας συμμάχου...». Χαρακτήρισε δε «πλήρως δικαιολογημένες τις ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα». Εννοείται πως δεν παρέλειψε να καταδικάσει και «τις διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια στον πληθυσμό της Ιντλίμπ».

Μέσα στον «κουρνιαχτό» που σηκώνουν οι σημαντικές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, οι Ισραηλινοί δεν χάνουν την παραμικρή αφορμή για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις στη Συρία, ώστε να αναγκάσουν σε υποχώρηση φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ισραηλινά μαχητικά προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις με διαφορά μισής ώρας, αρχικά στην περιοχή Κένσουα που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και στη συνέχεια σε περιοχές της νότιας Συρίας, ενεργοποιώντας τη συριακή αεράμυνα που - κατά δήλωση Σύρου στρατιωτικού - εξουδετέρωσε αρκετούς από τους ισραηλινούς πυραύλους. Πληροφορίες διεθνών και ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως από τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 Σύροι στρατιώτες και φιλο-ιρανοί μαχητές. Πάντως αργότερα η ρωσική κυβέρνηση επέπληξε το Ισραήλ για το ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, για να αποφύγει τη συριακή αεράμυνα, χρησιμοποιεί πολιτικά αεροσκάφη ως «ασπίδες», με ό,τι κινδύνους αυτό κρύβει. Καταγγέλθηκε ότι αυτό συνέβη και την Πέμπτη με αεροσκάφος που, προερχόμενο από την Τεχεράνη, με 177 επιβαίνοντες, πλησίαζε προς προσγείωση στη Δαμασκό, και τελικά αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμέιμιμ, για να προφυλαχθεί.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ