Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους

Προχωρούν σε μπλόκα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα

«Αξίζει να βγούμε να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον μας. Ενας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος του αγώνα».

Με αυτό το μήνυμα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Στήνουν μπλόκα σε πολλές περιοχές

Στη Θεσσαλία, μετά τη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στα Φάρσαλα, η οποία πήρε την απόφαση να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα 27/1 σε κομβικά σημεία στους νομούς της Θεσσαλίας, ακολούθησαν οι συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο, οι οποίες επιβεβαίωσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να παλέψει οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά. Οπως ακούστηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη του Παλαμά την Παρασκευή, «τρέμουν στην ιδέα των τρακτέρ στους δρόμους, γι' αυτό και εμείς κόντρα σε όλες τις δυσκολίες δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω, πρέπει να παλέψουμε!».

Τα τρακτέρ που είναι συγκεντρωμένα αυτές τις μέρες στα χωριά της Καρδίτσας αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να στήσουν το αγωνιστικό τους μπλόκο στον Ε65. Και επειδή όλοι θυμούνται πώς τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση το Δεκέμβρη, βάζοντας τα ΜΑΤ να τους εμποδίσουν, αυτήν τη φορά καλούν την κυβέρνηση, αντί να βάζει απέναντί τους τα ΜΑΤ, να λύσει τα προβλήματά τους, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν πως «όταν παλεύεις για την επιβίωση δεν φοβάσαι κανέναν, δεν μας τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός».

Από την πανθεσσαλική σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στα Φάρσαλα
Από την πανθεσσαλική σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στα Φάρσαλα
Αντίστοιχο είναι το κλίμα στους αγρότες της Λάρισας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας, οι οποίοι θα επιδιώξουν να στήσουν μπλόκα από τη Δευτέρα σε κομβικά σημεία, όπως στα Φάρσαλα, στον Τύρναβο και στο Αερινό.

Από την προηγούμενη βδομάδα γίνονται παρόμοιες προσπάθειες στη Μεσσήνη και στη Μεσσαρά Ηρακλείου, όπου δεκάδες αγρότες βρίσκονται εκεί με τα τρακτέρ τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων. Σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα, που δίνουν σε κάθε περιοχή τη δική τους δύσκολη μάχη με τα προβλήματα, που οργανώνουν την πάλη τους! Καλούμε το λαό, τη νεολαία της περιοχής να αγκαλιάσουν το μπλόκο! Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας!».

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους αγρότες να βγάλουν από τη Δευτέρα 27/1 τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Αρτας και οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 28/1, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμύνταιου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου, με προοπτική να στηθεί μπλόκο.

Πλούσια δράση σε όλη τη χώρα, ξεχωρίζει το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικός σταθμός στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, οι οποίοι με συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις σε χωριά, οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 28/1, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να συζητήσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα σε όλη τη χώρα αναπτύσσεται πολύμορφη δραστηριότητα, με συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συλλαλητήρια:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί σε συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 27/1, στις 10 π.μ. στην πλατεία Αγίας Τριάδας.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη τη Δευτέρα 27/1, στις 7.30 μ.μ. στην Κοινότητα Βασιλικών.

--Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει κινητοποίηση την Τετάρτη 29/1, στις 11 π.μ. έξω από την αντιπεριφέρεια Πιερίας.

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/1, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει κινητοποίηση την Πέμπτη 30/1 έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» οργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 30/1 στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.

Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης του δίκαιου αγώνα

Απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα βρίσκονται και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Απέναντι στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους είναι οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους στηριζόμενοι στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που τους έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις.

Ολο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, αλλά - όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της - επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης των βιοπαλαιστών αγροτών και σε συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης σιγοντάρεται από διάφορα πρόθυμα «παπαγαλάκια», τα οποία για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα αναπαράγουν την κυβερνητική προπαγάνδα και τη γνωστή «καραμέλα» για «υποκινούμενους αγώνες» και «εθιμικές κινητοποιήσεις», καλλιεργώντας αυταπάτες, απογοήτευση και ηττοπάθεια στον αγροτικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εκπροσώπους του κυβερνητικού «αγροτοσυνδικαλισμού», που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι αυτοί οι οποίοι, κάθε φορά που το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κλιμακώνει την πάλη, βγαίνουν από τη «χειμερία νάρκη» τους και τρέχουν λαχανιασμένοι να παρέμβουν για να ξεστρατίσουν τον αγώνα από το δρόμο της σύγκρουσης με την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Γιατί ξέρουν πως αυτός ο δρόμος οδηγεί σε σύγκρουση με τα σχέδια των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών να πάρουν εξολοκλήρου στα χέρια τους τη γη, την παραγωγή, τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, ξεκληρίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Στον οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι μακρύς και δύσκολος. Με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν και έχουν κατακτήσεις, βάλανε φρένο ή εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα χειρότερων μέτρων.

Με όπλο την πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης, οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους, αφού τα αιτήματά τους ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής τους. Ξέρουν καλά πως αν σταματήσουν να αγωνίζονται, θα χαθούν. Μόνο με την πάλη τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, να επιβιώνουν οι οικογένειές τους.

Τις επόμενες μέρες πρέπει να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η στήριξη των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών. Να εκφραστεί η συμπόρευση και συμμαχία της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκρούοντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που επιχειρεί να υποκινήσει η κυβέρνηση.

Μόνο αυτή η αλληλεγγύη και η αγωνιστική συμπόρευση μπορούν να δώσουν δύναμη στις διεκδικήσεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την προοπτική για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού. Αυτό φοβούνται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, γεγονός που φαίνεται και από την παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, πως οι θέσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αναδεικνύουν «μια λογική για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής εντελώς διαφορετική από αυτήν της κυβέρνησης»...


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ