Associated Press |
Η πολύ συνηθισμένη εικόνα οπλισμένων νεαρών Αλβανών Κοσσοβάρων |
Ενα θλιβερό απολογισμό της έκρηξης βίας, που μαστίζει τις εθνικές μειονότητες στο Κοσσυφοπέδιο από την αρχή της αποστολής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων έως τις 13 Γενάρη, έδωσαν χτες οι αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στους τελευταίους επτά μήνες, σημειώθηκαν 3.688 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 3.630 διαπράχτηκαν σε βάρος πολιτών, από τους οποίους οι 3.433 ήταν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, οι 87 Κοσσοβάροι Αλβανοί και οι 110 μέλη διαφόρων εθνοτήτων.
Οι περιπτώσεις των απαχθέντων και των «αγνοούμενων» φθάνουν τις 688, εκ των οποίων οι 598 κατά Σέρβων και Μαυροβούνιων, 36 κατά Κοσσοβάρων Αλβανών και 22 κατά μελών άλλων εθνοτήτων. Η μοίρα 559 απαχθέντων πολιτών παραμένει έως σήμερα άγνωστη, ενώ τουλάχιστον 64 από όσους απήχθησαν βρέθηκαν δολοφονημένοι.
Ο αριθμός των φονευθέντων ξεπερνά τους 790. Από αυτόν τον αριθμό των θυμάτων, οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι ήταν και πάλι η «πλειοψηφία», φθάνοντας τους 684. Κατά το ίδιο διάστημα, από διάφορες επιθέσεις, τραυματίστηκαν 611 άτομα, ενώ καταγράφηκαν άλλες 776 περιπτώσεις κατάληψης διαμερισμάτων στην Πρίστινα, πάνω από 200 περιπτώσεις αρπαγής περιουσίας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, 190 στο Γκνιλιάνε και 124 στο Ορόχοβατς. Τραγικός είναι και ο απολογισμός των σπιτιών που ανήκαν σε Σέρβους και κατάκαψαν Κοσσοβάροι Αλβανοί, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τις 50.000 περιπτώσεις!
Από τον περασμένο Ιούνιο έως τα μέσα του περασμένου μήνα καταγράφηκε η αναγκαστική απομάκρυνση περίπου 220.000 Σέρβων και Μαυροβούνιων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ άλλες 120.000 Τσιγγάνοι, Μουσουλμάνοι και Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η έκθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών, που έχει τη σφραγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει πολλά ακόμη ανατριχιαστικά στοιχεία. Οπως το γεγονός πως ο αριθμός των ατόμων που διαπιστωμένα εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της επαρχίας ξεπερνά τους 677, ενώ σημειώνεται πως κάπου 200.000(!) αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα στην επαρχία δίχως τη συναίνεση της «ΚΦΟΡ» ή της αποστολής του ΟΗΕ.
Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων που αφορούν το λαθρεμπόριο ή τη διακίνηση κλοπιμαίων ανέρχονται στις 137, ενώ δεκάδες σερβικά χωριά καταγράφονται στις περιπτώσεις των περιοχών που καθημερινά δέχονται διαφόρων τύπων επιθέσεις. Οσο για τις καταστροφές σε μοναστήρια, εκκλησίες και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Τα στοιχεία αναφέρουν 80 κατεστραμμένες εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα εκκλησιαστικά κτίρια, τον πυρπολισμό και την αρπαγή περισσότερων από 10.000 βυζαντινών εικόνων!