Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, επισκέφτηκε το κέντρο και συζήτησε με τη διεύθυνση και το προσωπικό
Από την περιοδεία στο κέντρο κράτησης |
Μιλώντας με εργαζόμενους ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι είναι βασικό οι ξεριζωμένοι που ζουν στην Ελλάδα να απεγκλωβιστούν είτε από τα νησιά είτε από την ενδοχώρα. Να πάρουν άσυλο και να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, πολύ περισσότεροι θα έπρεπε να παίρνουν άσυλο από αυτούς που αναγνωρίζει η ΕΕ με τις προϋποθέσεις της. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ χωρίζει εμπόλεμες χώρες σε ζώνες, όπως τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ακόμα και σε αυτές τις χώρες η ΕΕ θεωρεί πως υπάρχουν ζώνες που δεν είναι εμπόλεμες. Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε και στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει τους χιλιάδες κατατρεγμένους στη χώρα μας.
Οπως αναφέρθηκε, υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης του κέντρου. Εδώ και τρία χρόνια δεν δίνονται χρήματα για να λειτουργήσει σωστά. Φέτος, δόθηκαν χρήματα, τα οποία, όμως, δεν είναι αρκετά. Πολλά στο κέντρο γίνονται από προσωπική δουλειά του αστυνομικού προσωπικού, όπως το μάζεμα των σκουπιδιών. Στο κέντρο χρησιμοποιούνται σήμερα 93 εμπορευματοκιβώτια, σε πολλά από τα οποία τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν. Λύση ανάγκης ήταν φέτος οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα. Οσον αφορά τους 87 ανήλικους εφήβους, 14 - 18 χρόνων, θα έπρεπε να βρίσκονται σε άλλες δομές. Οι ανήλικοι πολλές φορές φεύγουν από τις δομές όπου φιλοξενούνται, όταν τους πλησιάζουν οι διακινητές που τους εκμεταλλεύονται με υποσχέσεις ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλη χώρα.
Ζωή πίσω από συρματοπλέγματα |
Στο ιατρείο υπήρχαν τρεις γιατροί. Εχει απομείνει ένας. Τώρα γίνεται προκήρυξη για την πλήρωση των κενών θέσεων. Οι νοσηλευτές πρέπει να είναι 5, αλλά εξαρχής ήταν 2. Το ιατρείο ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Αυτή ανήκει στο υπουργείο Υγείας, έχει στην ευθύνη της τα κέντρα κράτησης και προκηρύσσει τις θέσεις. Οσον αφορά τα φάρμακα, το θέμα αυτό το χειρίζεται διαχειριστική αρχή της Αστυνομίας που κάθε χρόνο κάνει διαγωνισμό. Πέρσι δεν έγινε διαγωνισμός το Σεπτέμβρη. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Ετσι, το ιατρείο παίρνει φάρμακα και από κοινωνικά φαρμακεία. Κάθε μέρα περνούν από αυτό πάνω από 50 - 60 άτομα. Πολλές φορές επισκέπτονται το ιατρείο και περισσότερα γιατί η Αμυγδαλέζα λειτουργεί και ως κέντρο υποδοχής.