Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Ομορφη Πόλη» του Μίκη

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη
Ομορφη πόλη... Δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες, δεν είναι καν πόλη... Είναι το κλάμα του μωρού... Το θάρρος να λες κατάματα την αλήθεια... Η γεύση του ψωμιού, η γλύκα του κρασιού... Είναι το ευχαριστώ στα μάτια εκείνου που τον τράβηξες λίγο πιο ψηλά... Είναι καθετί που κάνει ένδοξη την αναμονή σου λίγο πριν την έξοδο στο φως... Μην την ψάξεις στο χάρτη είναι δίπλα σου. Είναι μέσα σου. Είναι ο άνθρωπος. Είναι οι φωνές μας...

Με αυτά τα λόγια ειπωμένα από τους ηθοποιούς, ξεκίνησε η «Ομορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Γενάρη στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον οποίο υποδέχτηκαν ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Νικόλαος Πιμπλής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης. Πριν την παράσταση ο Δ. Κουτσούμπας είχε θέρμη συνομιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έδωσε το «παρών» και έγινε δεκτός με το κοινό όρθιο να τον χειροκροτά. Ακόμα, μετά το τέλος της παράστασης ο Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε στα παρασκήνια, όπου συνεχάρη πολλούς από τους συντελεστές του έργου. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής. Μέρος των εσόδων της πρεμιέρας δόθηκαν στο Σωματείο «Ελπίδα - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Κώστα και Κωνσταντίνο Καζάκο, την Γιώτα Νέγκα, την Λίνα Μενδώνη, την Τζένη Κόλλια, την Ηλέκτρα Καζάκου και τον Θανάση Παφίλη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Κώστα και Κωνσταντίνο Καζάκο, την Γιώτα Νέγκα, την Λίνα Μενδώνη, την Τζένη Κόλλια, την Ηλέκτρα Καζάκου και τον Θανάση Παφίλη
Με άξονα γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παράσταση του Μεγάρου, κείμενα του Μίκη για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο, την επανάσταση, τη «χαμένη εποχή» («Αποχαιρετισμοί», «Μικροί Νάρκισοι», «Εγώ κι Εκείνη», «Πέντε στρατιώτες», αποσπάσματα από «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και το «Αρχιπέλαγος», «Ελεγεία για τον Αγαμέμνονα Δάνη» κ.ά.) δέθηκαν με αγαπημένα τραγούδια του Μίκη που έχουν μεγαλώσει και τραγουδηθεί από πολλές γενιές. «Ομορφη Πόλη», «Φαίδρα», «Καημός», «Ραντάρ», «Το τρένο φεύγει στις 8», «Δραπετσώνα», «Βράχο - βράχο», «Της ξενιτιάς», «Ενα δειλινό», «Κόκκινο τριαντάφυλλο», «Απρίλης», «Σαββατόβραδο» και πολλά άλλα. Κομμάτι της παράστασης ήταν αφιερωμένο στο «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που ξεσήκωσε το κοινό.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ομορφη Πόλη» πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Παρκ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κείμενα των Μποστ και Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Ακου Δασκαλόπουλου τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Σ' αυτήν εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα ηθοποιών και τραγουδιστών, όπως οι αδελφές Καλουτά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου, ο Ανδρέας Ντούζος, η Ταϋγέτη, η Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Στην πορεία συμμετείχαν, για να ενισχυθεί η παράσταση, και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με την Μαρινέλλα. Η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη, ενώ η παράσταση συνδέθηκε και με μια περιπέτεια της υγείας του Μίκη, στον οποίο επιτράπηκε να δει και να διευθύνει ένα μέρος μόνο της τελευταίας παράστασης.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κότσιρα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κότσιρα
Οι παραστάσεις στο Μέγαρο θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Γενάρη και στη συνέχεια η «Ομορφη Πόλη» θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 9 Φλεβάρη.

Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης. Στην πρεμιέρα τραγούδησε και η Γιώτα Νέγκα. Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά.

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Χορεύουν: Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.


Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κιμούλη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κιμούλη


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ