Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο

Στις 12 μ. στα Προπύλαια

Τη δική τους απάντηση στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και φοιτητές, που καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση καλούν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, με αιχμή το άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων των πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου και προχωρώντας ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Στάσεις εργασίας για συμμετοχή στην κινητοποίηση κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ και Νέες Εστίες από το ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής και Ιατρικής από το ΕΚΠΑ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης! - Ολοι στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα!», είναι το κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μπροστά στην κινητοποίηση. Οπως αναφέρει, το νομοσχέδιο «συνδέει ακόμη πιο σφιχτά την αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προχωρά την "αυτονόμησή" τους για την αναζήτηση χορηγών - επενδυτών ώστε να καλύψουν και τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, αποσυνδέει ακόμη περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα». Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τα πτυχία των κολεγίων που θα γίνονται δεκτά για τους διορισμούς στην Εκπαίδευση, σημειώνει πως αυτή ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, ανοίγει νέους δρόμους για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των πανεπιστημίων. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων! Από κοινού να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο!», τονίζει το ΜΑΣ ανάμεσα σε άλλα.

Την αντίθεσή του σε διατάξεις του νομοσχεδίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σημειώνει πως «η γνωμοδότηση για το διορισμό εκπαιδευτικών στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν είναι δυνατόν να γίνεται από φορείς οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας», ζητώντας τη δημιουργία Διεύθυνσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας. Αναφέρεται επίσης στο άρθρο 47, που όπως επισημαίνεται κατοχυρώνει το διαχωρισμό των τμημάτων μουσικών σπουδών σε δύο κατηγορίες και οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε αυτά «εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα μεταγραφών, αλλά και το δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών με τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης, θεωρητικής ή πρακτικής, σε όποιο τμήμα κι αν φοιτούν».

Στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και κινητοποίηση, σήμερα Τρίτη, αποφάσισαν και οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Διδασκαλικοί Σύλλογοι και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Γεωλογικού, Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο στις 11 π.μ., στην πρυτανεία του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ