Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Σενάρια και αντιπαράθεση

Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους «Boeing 737-800», την Τετάρτη τα ξημερώματα στην Τεχεράνη, λίγο μετά την απογείωσή του με προορισμό το Κίεβο, που οδήγησε στο θάνατο 176 ανθρώπους, επιβάτες από διάφορες χώρες (Ιράν, Καναδά, Ουκρανία, Σουηδία κ.α.) και πλήρωμα, έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Μετά τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε να δηλώσει ότι «υπάρχει ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους - αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση».

Την ίδια γραμμή έσπευσε να υπερασπιστεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε κυνικά: «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληροφορίες μας, αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαμε σε διάφορες πρωτεύουσες των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Την εκδοχή της κατάρριψης αναπαράγουν και αμερικανικά ΜΜΕ, που την αποδίδουν σε πιθανό λάθος των Ιρανών, την περίοδο των πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, που έγιναν κάποιες ώρες νωρίτερα. Η ιρανική πλευρά απορρίπτει αυτές τις εικασίες. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αναφορές είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν (...) όλες αυτές οι χώρες, οι υπήκοοι των οποίων επέβαιναν στο αεροσκάφος, μπορούν να στείλουν αντιπροσώπους τους και προτρέπουμε την "Boeing" να στείλει τον δικό της αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη διαδικασία ερευνών του μαύρου κουτιού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί κάλεσε τον Καναδά να κοινοποιήσει τις πληροφορίες που ανέφερε ότι διαθέτει για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους. Μιλώντας για «ύποπτες σκηνοθεσίες», ο Μουσαβί κάλεσε τον «Καναδό πρωθυπουργό και κάθε άλλη κυβέρνηση που διαθέτει πληροφορίες για τη συντριβή να τις παραδώσει στην επιτροπή ερευνών στο Ιράν».

Πάντως, οι αρχές του Ιράν προσκάλεσαν επισήμως το αμερικανικό «Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών» (National Transportation Safety Board, NTSB) να συμμετάσχει στην έρευνα που διενεργούν για τη συντριβή του αεροσκάφους και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπιστεύσουν έναν ειδικό που θα πάρει μέρος, δήλωσε την Πέμπτη Ιρανός αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ