Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Σημαντική μάχη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους

Με βασικό αίτημα την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω

Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην περιφρούρηση της απεργίας και στην προσπάθεια να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων
Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην περιφρούρηση της απεργίας και στην προσπάθεια να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων
Εντεκα μέρες απεργίας συμπλήρωσαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, παλεύοντας με βασικό αίτημα την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Με την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι δίνουν μια σημαντική μάχη, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που θρέφεται και στηρίζεται από το αντεργατικό οπλοστάσιο και την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, αλλά και από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ), οι οποίες υπονομεύουν με τη στάση τους την απεργία και το περιεχόμενό της.

Σε αυτές τις έντεκα μέρες απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ πρωτοστατούν στη μάχη για την περιφρούρησή της, για τη συγκρότηση νέων απεργιακών επιτροπών και την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων, για να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων μέσα από συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τη δική τους ενεργή συμμετοχή.

Απέναντι στις συκοφαντίες και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας...

Στην αντίπερα όχθη, η εργοδοσία προσπαθεί να συκοφαντήσει με κάθε μέσο τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων, αξιοποιώντας και το «μαύρο» που έχουν επιβάλει σε αυτόν τα αστικά ΜΜΕ.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία, η εργοδοσία... έβγαλε φετφά ότι είναι τάχα παράνομη και καταχρηστική, χωρίς καν να μπει στον κόπο να προσφύγει στο δικαστήριο!

Τον ισχυρισμό της έσπευσαν να αναπαραγάγουν «τα πληρωμένα "παπαγαλάκια" της που καθημερινά προσπαθούν να σπιλώσουν τον αγώνα μας διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις», όπως επισήμανε πριν από λίγες μέρες η ΕΣΚ ΟΤΕ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Τα ίδια «παπαγαλάκια» κατά τη διάρκεια της απεργίας γράφουν για «χαμηλή συμμετοχή», για «καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών λόγω της απεργίας» και για «εξοργισμένους πελάτες». Την απάντηση στα παραπάνω βέβαια δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην απεργία και σε απεργιακές επιτροπές, η σημαντική αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων από μια σειρά κλάδων, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών που προσέρχονται στα καταστήματα του ΟΤΕ, οι οποίοι συζητούν με τους απεργούς και καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά επί μήνες για τα αιτήματά τους οφείλονται όχι στην απεργία αλλά στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η εργοδοσία επιχειρεί να διαστρεβλώσει το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, προσπαθεί να διχάσει τους εργαζόμενους του ομίλου. Πότε με δημοσιεύματα στον Τύπο αποσυνδέει τις απολύσεις των φυλάκων, στις οποίες προχώρησε παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις εκατοντάδες άλλες που κάνει στο σύνολο του ομίλου και από το συνολικό σχεδιασμό που αυτές υπηρετούν. Αλλοτε βάζει τους ανθρώπους της να προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια μέσα στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας τους διαχωρισμούς που η ίδια η εργοδοσία έχει επιβάλει και προβάλλοντας απόψεις όπως «εσείς στην "e-Value" απεργείτε για τους ΟΤΕτζήδες;», ή καλλιεργώντας τον εφησυχασμό, με ατάκες του στιλ... «ο καλός δεν κινδυνεύει». Τα ίδια έλεγαν μέχρι πριν από λίγο καιρό και στους απολυμένους πλέον φύλακες, ότι δήθεν δεν θα κινδυνέψουν γιατί είναι αυτοί που ανοίγουν την πόρτα του προέδρου...

...και στις δυνάμεις που κάνουν ό,τι μπορούν για να ναρκοθετήσουν την απεργία

Στην ίδια όχθη με την εργοδοσία στέκεται η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπονομεύσει την απεργία.

Τα όσα έγιναν την Παρασκευή 2/1, μέρα που είχε οριστεί να συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ήταν χαρακτηριστικά για το ρόλο των εν λόγω δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, αντί η πλειοψηφία της διοίκησης να θέσει ως αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης το κρίσιμο ζήτημα της καλύτερης οργάνωσης της απεργίας, κάλεσε σε ένα ΔΣ«το οποίο έχει ως κύριο θέμα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις παρατάξεις ώστε να κατοχυρώσουν τις καρέκλες τους», όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ.

Ετσι, η πλειοψηφία της διοίκησης ΟΜΕ όπως προέκυψε από το τελευταίο συνέδριο, δηλαδή οι παρατάξεις ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ), ΑΚΕ ΠΑΣΕ (διάσπαση της ΑΚΕ), «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ), ΑΣΕ, έβαλε ως θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης την αγωγή που κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου ΠΑΣΕ κατά του κύρους του συνεδρίου της ΟΜΕ και την πλήρωση θέσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η εν λόγω αγωγή κατατέθηκε χωρίς να υπάρχει καμιά απόφαση οργάνου και φυσικά απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κρίσιμο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι. «Η διοίκηση, δηλαδή, της ΟΜΕ λέει ότι το συνέδριο από το οποίο εξελέγη είναι παράνομο!», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΣΚ.

Είχε προηγηθεί μία μέρα πριν η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ, στην οποία δεν συζητήθηκε τίποτα για την οργάνωση της απεργίας...

«Είναι πραγματικά εξοργιστικό», τονίζει η ΕΣΚ, «την ώρα που όλοι οι συνάδελφοι περιμένουν να ακούσουν πώς θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, πώς η διοίκηση θα πιεστεί ακόμα περισσότερο, η πλειοψηφία της ΟΜΕ να θέτει προς συζήτηση θέματα που ναρκοθετούν την απεργία για την οποία εδώ και 2 βδομάδες οι εργαζόμενοι ματώνουν. Αφού υπονόμευσαν την απεργία και τις κινητοποιήσεις με την απουσία τους από τις περιφρουρήσεις στους μεγάλους χώρους, τώρα πάνε ένα βήμα παρακάτω και επιδιώκουν να διαλύσουν τον αγώνα αυτό για τις καρέκλες τους».

ΕΣΚ ΟΤΕ: «Η επιτυχία της απεργίας είναι το μοναδικό που νοιάζει τους εργαζόμενους!»

Απέναντι σε αυτήν την υπονομευτική τακτική, η ΕΣΚ απαίτησε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ, διευρυμένα, με συμμετοχή όλων των σωματείων του ομίλου και των απεργιακών επιτροπών, με μοναδικό θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τελικά, η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ ξεκίνησε με 2,5 ώρες καθυστέρηση, με αποκλειστική ευθύνη των δυνάμεων της πλειοψηφίας, οι οποίες νόμιζαν ότι έτσι θα κουράσουν τους απεργούς που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΕΣΚ και θα φύγουν.

Στις προκλητικές προσπάθειες του προέδρου, Δ. Φούκα (ΠΑΣΚΕ), να μετατρέψει σε τριτεύον ζήτημα την απεργία και να καθυστερήσει λέγοντας ότι... θα κόψει βασιλόπιτα (!) και θα συζητήσουν για τα οικονομικά της ΟΜΕ, οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ξεκαθάρισαν ότι αυτό που προέχει είναι το πώς θα συνεχιστεί με καλύτερους όρους η απεργία και απαίτησαν να αποσυρθεί πάραυτα η αγωγή κατά του συνεδρίου της ΟΜΕ.

Με τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ξεγυμνώθηκαν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, η βροντερή απουσία τους από τις απεργιακές φρουρές, η συνεργασία τους με την εργοδοσία για να εμποδίσουν τις εκλογές σωματείου με ταξικό προσανατολισμό, οι υπογραφές που βάζουν φαρδιά - πλατιά σε ΣΣΕ που αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους σε μισθούς των 300 και 400 ευρώ, ο αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων από τα σωματεία, το πόσο τελικά πολύτιμες είναι οι εν λόγω δυνάμεις για την εργοδοσία.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και συνεχίστηκε αργά το απόγευμα, όπου κάτω από την πίεση, που άσκησαν οι ταξικές δυνάμεις και οι απεργοί, η πλειοψηφία της ΟΜΕ δέχθηκε τελικά να στραφεί νομικά ενάντια σε όποιον έχει καταθέσει αγωγή κατά της Ομοσπονδίας και του συνεδρίου της.

Ακολούθησε συζήτηση για την περαιτέρω συνέχιση και οργάνωση της απεργίας. Η ΕΣΚ πρότεινε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις κατά τη διάρκεια της απεργίας, που συνεχίζεται μέχρι και τις 12 Γενάρη. Στις 13 Γενάρη, τη μέρα που έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με υπουργείο Εργασίας και εργοδοσία, να κηρυχθεί 24ωρη απεργία και να γίνει πανελλαδική συγκέντρωση, να ακολουθήσουν στάσεις εργασίας και να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ, που θα αποφασίσει για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για Γενικές Συνελεύσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν θέλει να γίνεται η απεργία υπόθεση των εργαζομένων, όπως και τις υπόλοιπες προτάσεις της ΕΣΚ. Εκτός από απεργία μέχρι τις 12 Γενάρη, αποφάσισε και στάση εργασίας στις 13 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ