Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Φόρα - παρτίδα» τα σχέδια συνδιαχείρισης και αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων»

Από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι φυσικά και τα Ελληνοτουρκικά, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στο σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή διασφαλίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την «ασφάλεια και σταθερότητα».

Ενδεικτικά άλλωστε είναι και τα όσα είπε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι αναμένει η κυβέρνηση από τις επαφές στις ΗΠΑ σχετικά με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μιλώντας για «ξεκάθαρη στάση» και καταδίκη του μνημονίου από την αμερικανική διπλωματία και προσθέτοντας πως «αναμένουμε (...) μια ανάλογη τοποθέτηση σε όλα τα επίπεδα, και περιμένουμε φυσικά και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τραμπ μια συζήτηση που θα φαίνονται ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις (...) Και φυσικά να έχουμε τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», ισχυριζόμενος πως η «ισορροπία» που υπήρχε στα Ελληνοτουρκικά διαχρονικά, «το τελευταίο διάστημα τείνει προς τις ελληνικές θέσεις».

Την ίδια ώρα βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας εκ νέου και τα επικίνδυνα σχέδια αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που είναι στο τραπέζι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μπ. Παπαδημητρίου πως «η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή. Αυτό δεν μας το απαγορεύει κάποιος», δεν απέκλεισε τίποτε, βάζοντας έναν «οδικό χάρτη» προς αυτήν την κατεύθυνση: «Για να φτάσουμε σε τέτοιου είδους ζητήματα (...) έχουμε να διανύσουμε έναν πολύ μεγάλο δρόμο, ο οποίος περνά καταρχήν από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιοχή (...) Από εκεί και μετά, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, αν προχωρήσουν όπως πρέπει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τεχνικό επίπεδο που διεξάγονται, θα μπορέσουμε να μιλάμε για μια αποκλιμάκωση όλης αυτής της ρητορικής, που θα επέτρεπε να λύσουμε και το βασικό νομικό μας πρόβλημα, που μένει άλυτο εδώ και δεκαετίες (...) Εχει ένα πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση τέτοιου είδους συζητήσεων ώστε να δούμε, μετά την επίλυση του νομικού ζητήματος (σ.σ. υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), τι μορφή μπορεί να πάρει» η συνεκμετάλλευση.

Αλλά και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Τουρκίας. Και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, τότε είμαστε ανοιχτοί (στο ενδεχόμενο να προσφύγουμε) σε διεθνή δικαιοδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ