Η ΔΗΚΕΒΕ δε διαχωρίζει το ρόλο του επιμελητηρίου από εκείνον του συνδικαλιστικού κινήματος. Και το ένα και το άλλο πρέπει να είναι στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και όχι να φροντίζουν για το πέρασμα της ασκούμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Ν. Χαρίσης, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, που συμμετέχει στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ. Ο ίδιος καλεί τους μικρούς ΕΒΕ στις εκλογές των επιμελητηρίων, που διεξάγονται τις επόμενες μέρες, να δώσουν την ψήφο τους, με κριτήριο να αλλάξουν οι συσχετισμοί ώστε να επιμελητήρια να λειτουργούν προς όφελος των συμφερόντων τους.
«Σήμερα συντελούνται στην ελληνική οικονομία μεγάλες αναδιαρθρώσεις που αφορούν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού κι αυτές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της χώρας μας. Οι αναδιαρθρώσεις, όμως, αυτές γίνονται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα οι μικροί και μεσαίοι ΕΒΕ ασφυκτιούν όλο και πιο πολύ. Τις καπιταλιστικές αυτές αναδιαρθρώσεις τις προωθεί η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα επιμελητήρια, που έχουν μετατραπεί σε πλασιέ των αποφάσεων της ΕΕ. Και ενώ θα περίμενε κανείς τα επιμελητήρια, σαν συμβουλευτικά όργανα της πολιτείας, να μεριμνούν για το σύνολο της οικονομίας, αυτά έχουν μετατραπεί σε υποστηρικτές των συμφερόντων των πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων. Διαχειρίζονται σημαντικά ποσά από τη συνδρομή των μελών τους και διάφορα προγράμματα, για να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα γίνεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και για να παραπλανήσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ενιαίος, ότι "όλοι είμαστε το ίδιο και έχουμε τα ίδια συμφέροντα"!
Το ΕΒΕΑ με ετήσιο προϋπολογισμό 5 δισ. δρχ. ενισχύει με διάφορους τρόπους τις μεγάλες ντόπιες επιχειρήσεις, είτε με τη δημιουργία εταιριών "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" είτε με επιχορηγήσεις σε διάφορους ιδιωτικούς "πολιτιστικούς φορείς" ημετέρων κλπ. Ενα μεγάλο ποσό διοχετεύεται σε διάφορες δαπανηρές δραστηριότητες, όπως πολυδάπανες δεξιώσεις και φιέστες, απονομή βραβείων σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς καμία ουσιαστική σημασία κλπ. και όλα αυτά από τις υποχρεωτικές συνδρομές των μελών του. Το ΕΒΕΑ είναι προσανατολισμένο στο όραμα της "ελεύθερης οικονομίας" και απορρίπτει μετά βδελυγμίας κάθε αναφορά για την ενίσχυση των αστικών συνεταιρισμών, μια μορφή άμυνας των ΕΒΕ ενάντια στη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η ΔΗΚΕΒΕ δε διαχωρίζει τον ανταγωνιστικό προσανατολισμό της μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και των επιμελητηρίων.
Διεκδικητικοί αγώνες στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και αγώνες για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα ΔΣ των επιμελητηρίων προς όφελος των μικρών ΕΒΕ».