Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία επισπεύδει τη συζήτηση για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φτάνει στην περιοχή για επαφές μεταξύ άλλων και στη Λευκωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσαβούσογλου - Κιλιντσάρογλου για την επέμβαση στη Λιβύη

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσαβούσογλου - Κιλιντσάρογλου για την επέμβαση στη Λιβύη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προς εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε με τον Σάρατζ στις 27/11, αφού τελικά κατατέθηκε χτες στην τουρκική Βουλή η σχετική πρόταση η οποία αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο, Πέμπτη 2 Γενάρη. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για το μοίρασμα ενεργειακών πόρων, γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στέλεχος του κυβερνώντος AKP ξεκίνησε χτες επαφές με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την αποστολή στρατού μετά το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να εμφανίζεται αρνητικός. Ο Τσαβούσογλου πάντως υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι σοβαρές και απειλούν τη σταθερότητα όλης της περιοχής, καθιστώντας - σύμφωνα με την κυβέρνηση - επιτακτική (και) τη στρατιωτική παρέμβαση της Αγκυρας.

Το Σάββατο ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει ότι «θέλουν να μετατρέψουν την κατάσταση στη Λιβύη όπως εκείνη στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή» και περιγράφοντας την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παρέμβει στις εξελίξεις προς όφελος των δικών του συμφερόντων, πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε». Ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ότι «δεν μπορείς να φρουρείς το εθνικό σου συμφέρον αυτοπεριορισμένος στα εθνικά σου σύνορα. Πρέπει να προστατεύεις τους φίλους και συμμάχους σου», για να καταλήξει: «Θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα του φιλικού και αδερφικού λιβυκού λαού».

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τη Συρία απασχόλησαν την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία άλλωστε αναμένεται μέσα στο Γενάρη στην Τουρκία, με επίκεντρο το Μεταναστευτικό. Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση, ωστόσο ούτε και τη διέψευσε. Η Λιβύη συζητήθηκε και σε συνομιλία της Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επίσης αναμένεται στην Τουρκία τις πρώτες μέρες του Γενάρη.

Ακόμα, στη Λιβύη αναφέρθηκε στην ετήσια συνέντευξή του και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» και σχολιάζοντας ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα». Είπε ακόμα ότι «παρακάλεσα τον Τούρκο Πρόεδρο ενάντια σε μία τέτοια στρατιωτική ανάμειξη (σ.σ. της Αγκυρας)», ενώ υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο να επισκεφτεί ξανά τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών». Συμπλήρωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και επομένως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι ενωμένες στη στάση τους έναντι της Λιβύης με σκοπό την πολιτική λύση.

Στην Κύπρο ο Πομπέο

Την έντονη διπλωματική και άλλη κινητικότητα στην περιοχή επιβεβαιώνει και η νέα επίσκεψη που θα κάνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που στις 3 Γενάρη αναχωρεί από τις ΗΠΑ για επίσημες επαφές σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες με τελευταίο σταθμό τη Λευκωσία, στην Κύπρο, στις 7 Γενάρη (θα προηγηθούν επαφές του σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν).

Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, «ώστε να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Κύπρου». Ακόμα, ο Πομπέο θα συναντήσει και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα υπογραφεί διμερή συμφωνία με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, που άλλωστε ιεραρχήθηκε και στην τελευταία επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ.

Τέλος, στη Λευκωσία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο πρόεδρος της - σχετιζόμενης με την πλευρά του στρατηγού Χάφταρ, αντιπάλου του Σάρατζ - Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, που πρόσφατα βρέθηκε και στην Αθήνα. Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Συλλούρη, είπε ότι η επίσκεψή του «θα οδηγήσει σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Κύπρου. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συγκρούονται δύο προσεγγίσεις, δύο φιλοσοφίες. Η προσέγγιση των παρεμβάσεων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες, η αρπακτική προσέγγιση, η πολεμική διάθεση με την προσέγγιση για ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία των λαών... Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις συνεργασίες θα φέρουμε το αποτέλεσμα και οι δυνάμεις οι αρπακτικές και οι πολεμικές διαθέσεις θα ηττηθούν ειρηνικά...».

Συγκρούσεων συνέχεια στη Λιβύη

Σε «πόλεμο» δηλώσεων, παράλληλα με τη σημαντική αύξηση της ενίσχυσης των στρατευμάτων τους με εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους, προχωρούν οι δύο βασικές εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη, καθώς εντείνουν τις κινήσεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και τη δημιουργία τετελεσμένων, ώστε να μεγιστοποιήσουν πιθανά οφέλη κατά την επικείμενη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζονται μεταξύ άλλων από Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και άλλους, ανακοίνωσαν πως δεν θα δείξουν «κανένα έλεος» στους εκατοντάδες Σύρους φιλότουρκους τζιχαντιστές μισθοφόρους που καταφθάνουν από το τέλος της περασμένης βδομάδας στην Τρίπολη με την ενθάρρυνση και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες φιλότουρκων τζιχαντιστών που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες, καταγράφουν πως μεταβαίνουν στη Λιβύη έναντι περίπου 2.000 δολαρίων το μήνα. Νωρίτερα, εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε πως αρκετές εκατοντάδες Σουδανοί μισθοφόροι ενίσχυσαν το στρατόπεδο του Σάρατζ.

Η πλευρά του Λίβυου πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» Φαγιέζ Σάρατζ κατηγορεί τον αντίπαλό της ότι δρα επίσης... με τη στήριξη της Αιγύπτου και άλλων δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, Χαλίντ αλ Μίσρι, μιλώντας στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίστηκε πως «η Αίγυπτος ηγείται πραξικοπήματος στη Λιβύη» σε συνεννόηση με τον στρατηγό Χ. Χάφταρ και τον πρόεδρο του (εκλεγμένου) κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ. Πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν παραδέχεται πως βοηθά τον στρατηγό Χάφταρ «αλλά μόνο η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων, Βάγκνερ». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ δεν ζήτησε από την Τουρκία να πολεμήσει για λογαριασμό της. «Θέλαμε η Τουρκία να φέρει κάποια ισορροπία στο πεδίο των μαχών», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η άφιξη εκατοντάδων μισθοφόρων αυξάνει την ανησυχία γειτονικών χωρών.

Επαγρύπνηση σε Αλγερία και Τυνησία

Μετά από έκτακτες συνεδριάσεις των συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειας, Τυνησία και Αλγερία αύξησαν τα μέτρα περιφρούρησης και επαγρύπνησης στα σύνορα με τη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να προλάβουν πιθανή αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό τους από νέες ροές τζιχαντιστών.

Στο Αλγέρι, ο νεοεκλεγείς Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν προεδρεύοντας στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανώτατης Ασφάλειας εξέτασε την κατάσταση στα σύνορα με τη Λιβύη (και το Μάλι), αποφασίζοντας αφενός την ενίσχυση των συνόρων, αφετέρου την «ανανέωση» του ρόλου της Αλγερίας «στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή». Το ίδιο διάστημα, αλγερινά ΜΜΕ διέψευσαν ότι τουρκικές φρεγάτες πλέουν τα τελευταία 24ωρα προς την Αλγερία με σκοπό να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Στην Τυνησία, το υπουργείο Αμυνας χτες αποφάσισε σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών την αύξηση αμυντικών και προληπτικών μέτρων ασφαλείας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα ανατολικά σύνορα (μήκους περίπου 500 χλμ.) με τη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει πιθανά έκτροπα ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Επιπλέον ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ, που την περασμένη βδομάδα απέρριψε το αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν για συνεργασία στον πόλεμο της Λιβύης, βρήκε αφορμή για να παρατείνει για έναν ακόμη μήνα την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στη χώρα από την 1η Γενάρη. Αυτά ενώ το Σάββατο αρκετές εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Τύνιδα, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν τα Χριστούγεννα στη χώρα τους και την επιθετική πολιτική της Αγκυρας στη Λιβύη.

Τι είπαν Σίσι - Μακρόν

«Αναβρασμός» επικρατεί και στα επιτελεία μεγαλύτερων δυνάμεων. Το βράδυ της Κυριακής, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Εκπρόσωπος του Σίσι είπε πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τις «προσπάθειες της Αιγύπτου για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη», τον «τερματισμό της τρομοκρατίας και των ξένων παρεμβάσεων» στη γειτονική χώρα. Υποστήριξε επίσης πως η κρίση στη Λιβύη «θα έπρεπε να επιλυθεί με συνολικό και ολοκληρωμένο τρόπο για να τελειώσει εκεί η τρομοκρατία». Φέρεται επίσης πως συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του «να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν πολιτική λύση στην κρίση».

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να δουλεύει «με διεθνείς εταίρους για πολιτική λύση στη Λιβύη», την επίτευξη «εκεχειρίας» και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Και Λαβρόφ - Ζαρίφ στη Μόσχα...

Οι εξελίξεις στη Λιβύη τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν, Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ. Ο Λαβρόφ ζήτησε να τερματιστούν στη Λιβύη «οι στρατιωτικές δραστηριότητες χωρίς προϋποθέσεις», να κηρυχθεί επ' αόριστον εκεχειρία και να ξεκινήσει διάλογος για εφαρμόσιμες συμφωνίες. Ανέφερε επίσης σε προηγούμενες διεθνείς διασκέψεις που έγιναν πέρσι σε Γαλλία και Ιταλία, παρατηρώντας ότι απέβησαν άκαρπες «γιατί υπήρχαν συμφωνίες μόνο στα λόγια».

Ο Ιρανός υπουργός από τη μεριά του επέστησε προσοχή στην πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και προσκάλεσε τον ομόλογό του για επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη τους πρώτους μήνες του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ