Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολοι στη μάχη για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα

Τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν το Σάββατο 30/11 εντείνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, για να πάρει μαζική αγωνιστική απάντηση ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος της μαζικής αυτής δραστηριότητας να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά το αγωνιστικό μήνυμα, να γίνει υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου εργάτη, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη, συνταξιούχου, η πάλη για δημόσια - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο). Αμφισσα (11 π.μ., πλατεία Ησαΐα). Βόλος (11 πμ., δημαρχείο). Βέροια (11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου). Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ηγουμενίτσα (6 μ.μ., αίθουσα δημαρχείου). Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Καβάλα (11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη). Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κεφαλονιά (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Κέρκυρα (10 π.μ., Ανουντσιάτα). Κοζάνη (12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία). Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Λασίθι (5 μ.μ., μαρίνα Αγίου Νικολάου). Λευκάδα (11 π.μ., στον Αη Μηνά). Μυτιλήνη (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Νάουσα (11 π.μ., πλατεία). Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (11 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σέρρες (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Τρίκαλα (11 π.μ. κεντρική πλατεία). Χαλκίδα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Χανιά (11 π.μ., πλατεία Αγοράς).

Από την περιοδεία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ»
Από την περιοδεία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ»
Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση θα γίνει την Πέμπτη 5/12. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του Σαββάτου.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών, Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών.

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αθήνας, Αρτας, Αμαλιάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Φωκίδας και Σάμου.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες (αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Περιοδείες από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περιοδείες συνδικάτων σε χώρους δουλειάς. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «ΝΙΚΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ» συζήτησε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με περιοδείες που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου εξήγησαν στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση ΝΔ, αξιοποιώντας την «κληρονομιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει να υλοποιήσει την αξίωση των βιομηχάνων να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Στηλίτευσαν το θράσος όσων λένε ότι τα Ταμεία δεν είναι «βιώσιμα», υπενθυμίζοντας το φαγοπότι που έχει στηθεί διαχρονικά σε βάρος τους.

«Η Ασφάλιση είναι το σύνολο του πλέγματος προστασίας που περιλαμβάνει το δικαίωμα στη σύνταξη, στην Υγεία και την Πρόνοια, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες και δεν θα επιτρέψουμε όλα αυτά που τα έχουμε χρυσοπληρώσει μέχρι σήμερα να τα μακελέψουν!», τόνισαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, υποχρεωτική και καθολική.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια διευθυντή να παρέμβει και να διακόψει τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ», καλώντας τους να γυρίσουν «όλοι στις δουλειές σας» και φωνάζοντας πως «η συζήτηση τελείωσε» και «μέχρι εδώ ήταν». Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να αποφύγει την πραγματοποίηση περιοδείας, αρχικά με το «επιχείρημα» ότι το Συνδικάτο είχε ξαναπεριοδεύσει πριν από 15 μέρες, και στη συνέχεια με τη δικαιολογία ότι γίνονται «εργασίες στην παραγωγή». Η αντίδραση των εκπροσώπων του Συνδικάτου ήταν άμεση, οπότε ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας χώθηκε ξανά στο γραφείο του...

«Στο πόδι» τα σωματεία και στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, δίνουν και τα ταξικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μαζί με τα σωματεία συνταξιούχων, τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του Σαββάτου.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Εξορμήσεις από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης (σε «Πράκτικερ», «ΑΤΤΙΚΑ», «ΝΟΤΟΣ», «ΟΝΕ SALONICA», «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΜΑΣΟΥΤΗΣ»). Εξορμήσεις από το Σωματείο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου (στα εργοστάσια της ΜΕΞΥΛ, της ΑLMECO κ.λπ.), καθώς και συσκέψεις με εργαζόμενους στα γραφεία του Συνδικάτου και σε εργοστάσια του κλάδου όπως «ΕΝΚΑ», «ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ», «ΣΑΡΡΗΣ», «ΠΟΥΡΙΠΛΑΣΤ», «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ». Περιοδείες και εξορμήσεις από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (εργοτάξια Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου και Φοιτητικής Λέσχης, Μίκρας, καθώς και σε εργοτάξια συμβατικής οικοδομής), το οποίο προγραμματίζει Γενική Συνέλευση στις 8/12. Το Σωματείο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας και η Επιτροπή Συνεργείων στην ΒΙΠΕΘ προγραμματίζουν εξορμήσεις σε επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Εξορμήσεις από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), σε αλυσίδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στα Ανατολικά, ενώ αύριο θα γίνει γενική συνέλευση του σωματείου.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών πραγματοποίησε εξορμήσεις σε «ΧΑΡΤΕΛ» στη Σίνδο και το Καλοχώρι, σε ds smith, maxi και σε μια μαζική σύσκεψη με δεκάδες εργαζόμενους στη «NOVA». Τις επόμενες μέρες, προγραμματίζει εξορμήσεις σε «ΜΕΛ Χατζόπουλος», «Ακριτίδης», «Φουντουκίδης», «Σχήμα και χρώμα», «Ds smith», «ΧΑΡΤΕΛ».

Χτες, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών πραγματοποίησε σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου στο ΕΚΘ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας την Παρασκευή 29/11 προγραμματίζει σύσκεψη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΘ.

Εξορμήσεις πραγματοποιούνται, επίσης, στα αμαξοστάσια από τις ταξικές δυνάμεις στον ΟΑΣΘ.

Συσκέψεις και πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας οργανώνουν σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 12.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Εγκαυμάτων.

-- Σωματεία των Τρικάλων (Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Λογιστών και Βοηθών Λογιστών) καλούν σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ προσκαλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ