Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην καύση απορριμμάτων και τη ρύπανση των ΕΛΠΕ

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας, τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στις 12.30 μ.μ.

Από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Από πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Σε κινητοποίηση στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας, τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στις 12.30 μ.μ., ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων RDF/SRF αλλά και στη δυσοσμία - ρύπανση εξαιτίας της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν τα θέματα στην ημερήσια διάταξη, ώστε το Συμβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση αλλά και να ακούσει τις απόψεις των φορέων. Το ίδιο απαιτούν και δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι και μαζικοί φορείς της περιοχής σε επιστολές που έχουν προσυπογράψει προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το τελευταίο διάστημα, ο λαός και οι εργαζόμενοι της περιοχής κινητοποιούνται ενάντια στο ενδεχόμενο της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF από το εργοστάσιο της «TITAN» που λειτουργεί στην Ευκαρπία, αλλά και για το εκρηκτικό ζήτημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης που προκαλείται από τη δραστηριότητα της μονάδας των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό.

Στα ψηφίσματά της, η Ομοσπονδία Γονέων αναφέρει πως «η καύση των σκουπιδιών αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων με την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας» και προσθέτει πως «στο όνομα του κέρδους, οι "έλεγχοι" για τη ρυπογόνα καύση των σκουπιδιών πάνε περίπατο». Ενώ για το θέμα της δυσοσμίας και ρύπανσης τονίζει: «Ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση με τη δυσοσμία έχει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, η ΕΕ, που με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με κριτήριο το κέρδος τους, σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο «Ριζοσπάστης», μπροστά και στην κινητοποίηση της Δευτέρας, μίλησε με εκπροσώπους φορέων που κινητοποιούνται και με δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα αιτήματα που καταθέτουν.

Θυσία για τα κέρδη των τσιμεντοβιομηχανιών

Ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά, τονίζει την ανάγκη να μπλοκαριστεί το ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF/SRF όχι μόνο στον συγκεκριμένο δήμο αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, με ταυτόχρονη απάλειψη από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της δυνατότητας δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί την ανάκληση της ΜΠΕ που αδειοδοτεί την καύση RDF/SRF, αλλά και την παύση κάθε διαδικασίας ανάθεσης της κατασκευής των δύο μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον αντίποδα, προτείνει την άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση όπως και βελτίωση της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας.

Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκεται σταθερά ενάντια «στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου», υπογραμμίζει ο Μ. Παλάντζας.

Αναφορικά με τη στάση της δημοτικής αρχής Παύλου Μελά, ο Μ. Παλάντζας σημειώνει ότι η πλειοψηφία στο δήμο «και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έκαναν προσπάθεια να "νομιμοποιήσουν" τη διαδικασία της καύσης βάζοντας διάφορα χωροθετικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως "εντός ή εκτός αστικού ιστού", ή πρόβαλαν την ανάγκη για σωστούς "περιβαλλοντικούς ελέγχους". Η στάση τους είναι υποκριτική, καθώς καμία πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος για τα κέρδη των τσιμεντοβιομηχανιών και του κεφαλαίου θυσιάζει περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, μέλος της Ενωσης Πολιτών «Μετέωρα Πολίχνης», μιλώντας για την ανάγκη κινητοποίησης του συνόλου των μαζικών φορέων της περιοχής, λέει: «Από την αρχή που ξεκίνησε ως ιδέα το ΣΜΑ Ευκαρπίας υπήρξαν δόλιες σκέψεις από διάφορες δυνάμεις. Σήμερα με τη λογική της καύσης σκουπιδιών βλέπουμε την κορύφωση.

Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον όπου ζούμε είναι πολύτιμο για τη ζωή μας. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη και σεβασμός για τις όποιες παρεμβάσεις κάνουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίζει με μόνο κριτήριο το κέρδος.

Οι σύλλογοι, όποια ιδιότητα κι αν φέρουν, πρέπει να συμμετέχουν, να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται για το καλό του περιβάλλοντος, αφού ξέρουν πόσο πολύτιμο είναι για τη ζωή. Οι σύλλογοι με τα μέλη τους έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στον κίνδυνο και στις απειλές, ειδικά όταν ο παράγων που απειλεί είναι μεγάλος».

«ΕΛΠΕ, δήμος και Περιφέρεια καλλιεργούν την ανοχή μας»

Ο Θανάσης Κοκονάς, δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου - Κορδελιού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ήταν η μόνη παράταξη που έθεσε το ζήτημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης στην περιοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου το προηγούμενο διάστημα». Επίσης, σχολιάζει πως «ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβε ουσιαστικά ρόλο εκπροσώπου των ΕΛΠΕ, συνεχίζοντας, από κοινού με την Περιφέρεια και φυσικά με την επιχείρηση, την καλλιέργεια της ανοχής των κατοίκων, καλώντας τους ακόμα και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις». «Εμείς ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν η υγεία των κατοίκων της περιοχής μας και η προστασία του περιβάλλοντος, με διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Μέτρα που θα πρέπει να τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, και όχι η ίδια η εταιρεία. Να προχωρήσουν άμεσα η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων (τα οποία, όπως απέδειξε και πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ, ευθύνονται για την έντονη δυσοσμία) σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων», προσθέτει.

Ο Θ. Κοκονάς τονίζει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης επιδημιολογικής έρευνας στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους εργαζόμενους της επιχείρησης. «Εχει τεράστια σημασία να πούμε "όχι" στις χορηγίες των ΕΛΠΕ, που δίνονται με μοναδικό σκοπό να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να διεκδικήσουμε την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών μας στην Υγεία, με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας του Ευόσμου, αλλά και σε σχολική στέγη, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος», συμπληρώνει.

Στις χορηγίες των ΕΛΠΕ, που το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου - Κορδελιού αναγκάστηκε πριν από μερικούς μήνες, κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και φορέων, να πάρει απόφαση μη αποδοχής τους, αναφέρθηκε και η Ωραία Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου: «Οι χορηγίες των ΕΛΠΕ δίνονταν με σκοπό να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Την ίδια περίοδο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε πραγματοποιηθεί ανενόχλητα το φακέλωμα όλων όσοι αντιδρούσαν και αγωνίζονταν ενάντια στα ΕΛΠΕ. Είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση, προηγούμενες και σημερινές, καθώς υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ, που επιτρέπει τα εργοστάσια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, σε βάρος της υγείας της δικής μας και των οικογενειών μας.

Στις κινητοποιήσεις έχουμε πλάι μας και άλλους συλλόγους και ομάδες, μέλη της ΟΓΕ από όμορους δήμους. Αυτό που προτείνουμε σε κάθε γυναίκα του τόπου είναι να έρθουν μαζί μας στον μαζικό αγώνα, ώστε να πραγματοποιηθεί γενική κινητοποίηση για το συμφέρον των οικογενειών και των παιδιών μας. Καλούμε σ' αυτό εργαζόμενες, άνεργες και κυρίως νέες μητέρες».

Οι φορείς που υπογράφουν

Τις επιστολές προς το Περιφερειακό Συμβούλιο υπογράφουν οι εξής φορείς:

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Πολιτών «Μετέωρα Πολίχνης», Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου, Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, «Φίλοι του δάσους» (Μετέωρα), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στην Παραγωγή Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: 4ου Δημοτικού Σχολείου, 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Ελευθερίου - Κορδελιού, 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Σταυρούπολης, 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, 1ου Δημοτικού, 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Ευκαρπίας, Ενωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», Ενωση Ποντίων Πολίχνης, ΑΠΣ «Εθνικός Μετεώρων», Αθλητικός Σύλλογος Τάε Κβο Ντο Μετεώρων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μετεώρων «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», Καρατάσιου και Ευκαρπίας, Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων ΠΕΣ στα Δυτικά (Πολίχνη - Ευκαρπία - Σταυρούπολη), Σωματείο «Μακεδονία» Ευκαρπίας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ