Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίμετρα

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, επέκρινε ξανά το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία και προσφέρει ουσιαστικά κάλυψη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, καλώντας την Ουάσιγκτον «να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου αυτά τα μέτρα να μη γίνουν νόμος, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εάν οι Αμερικανοί «επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτό το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα λάβει ισχυρά αντίμετρα».

Το νομοσχέδιο - που το «Ρόιτερς» χτες εκτιμούσε ότι σύντομα θα εγκριθεί και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ - προβλέπει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να επιβεβαιώνει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί επαρκή βαθμό αυτονομίας και τότε θα ανανεώνεται η ισχύς ειδικών οικονομικών μέτρων που η Ουάσιγκτον εφαρμόζει απέναντι στο Χονγκ Κονγκ και συνδέονται σημαντικά με την ανάδειξή του σε σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Χτες, η «Λαϊκή Ημερησία» (εφημερίδα του ΚΚ Κίνας) σημείωνε σε ανάλυσή της ότι «εάν η αμερικανική πλευρά πεισματικά εμμείνει στην πορεία της, η κινεζική πλευρά θα υιοθετήσει αναπόφευκτα ισχυρά μέτρα ως αποφασιστικά αντίποινα και όλες τις επιπτώσεις θα τις υποστούν οι ΗΠΑ».

Ηδη, πολλοί συζητούν για τις δυσκολίες που οι αμερικανοκινεζικές τριβές γύρω από το Χονγκ Κονγκ θα έχουν στην πιθανότητα κατάληξης των διαπραγματεύσεων για τους όρους της εμπορικής τους συνεργασίας, που φυσικά περιπλέκονται στη βάση των μεγάλων αντιθέσεων των δύο πλευρών. Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, δήλωσε ότι η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες για να καταλήξει έστω σε μια «αρχική εμπορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, μιλώντας για «ανοιχτούς διαύλους» που διατηρούν οι δύο χώρες. Μίλησε, μάλιστα, για «διάθεση» που διατηρεί το Πεκίνο να εργαστεί με τις ΗΠΑ, για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι το διμερές παζάρι δεν έχει «στεγανά» και απλώνεται σε μια σειρά σημαντικά μέτωπα, από τα οποία κάθε πλευρά προσδοκά ανταλλάγματα και σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ