Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα προχώρησε στη δημιουργία «εθνικού ταμείου για τη βιομηχανική παραγωγή», με στόχο «το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής της», όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ. Το κεφάλαιο του νέου ταμείου ανέρχεται στα 147,2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 21,02 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με ανακοίνωση της «CRRC Corporation Ltd.», που είναι βασικός μέτοχος του ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχει το 15,29% του μετοχικού κεφαλαίου. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» διατήρησε σταθερό το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κινεζικού Δημοσίου, στη βαθμίδα A+ με σταθερή προοπτική.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν χτες την πρώτη τους εθνική απεργία στην Ολλανδία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και προσλήψεις προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Συνολικά απήργησαν νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό σε 83 νοσοκομεία, 32 κλινικές ημερήσιας νοσηλείας και 4 κέντρα αποκατάστασης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ κατέθεσε χτες το απόγευμα στο Κογκρέσο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διηύθυναν την «επιχείρηση πίεσης» στην Ουκρανία. Νωρίτερα ο Αμερικανός αντιστράτηγος Αλεξάντερ Βίντμαν, που έχει γεννηθεί στο Κίεβο της Ουκρανίας και είναι βασικός μάρτυρας στην έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, παραδέχτηκε στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο ότι οι Ουκρανοί τού είχαν προτείνει να γίνει ο υπουργός Αμυνας της χώρας τους και ότι το απέρριψε αμέσως.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε χτες τον γνωστό Μαλτέζο επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ πάνω στη θαλαμηγό του στο πλαίσιο έρευνας για την (προ δύο ετών) δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Τον Φλεβάρη του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατό της, η Γκαλιζία είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία «17 Black Limited», η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε διασυνδέσεις με Μαλτέζους πολιτικούς. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η εταιρεία ανήκει στον Φένεχ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών προκάλεσαν χτες τα ξημερώματα τον τραυματισμό περίπου 30 διαδηλωτών κοντά στην γέφυρα Αχράρ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ