Μια παιδική παράσταση που αποφασίζει να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Και δίνει έμπρακτα την απάντηση πώς μπορεί ουσιαστικά μια παιδική παράσταση να ασχοληθεί με θέματα όπως ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός, η απώλεια, το ασυνόδευτο παιδί, και να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του παιδιού αλλά και του γονιού. Το θερμό και δυνατό χειροκρότημα, τα ικανοποιημένα παιδικά πρόσωπα, οι ερωτήσεις των παιδιών που ακολούθησαν, αλλά και το σύνθημα του έργου, «ο-μα-δι-κά», που κυριάρχησε στις παρέες μετά την παράσταση, επιβεβαιώνουν την επιτυχία αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από την ΚΟ Αττικής.
Για τα νοήματα και τα μηνύματα του έργου είχαμε τη χαρά να μιλήσει στον «Ριζοσπάστη» ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, μέλος της ομάδας «C for Circus».
«Η παράσταση αυτή φτιάχτηκε με τα δύο πιο απλά και αγνά συστατικά του θεάτρου, τα οποία αν υπάρχουν είναι αρκετά ώστε να δώσουν ουσία και βάθος σε οτιδήποτε: Με φαντασία και αγάπη. Ολοι οι συντελεστές, απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, βοήθησαν τα μέγιστα για να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Σκοπός μας, να μιλήσουμε με τη γλώσσα των παιδιών για ένα ζήτημα που αφορά ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, παιδιά τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εν μέσω ενός πολέμου και να βρουν μια νέα πατρίδα, έναν νέο τόπο θαλπωρής και αγάπης, αυτό δηλαδή που έτσι και αλλιώς αρμόζει σε κάθε οργανισμό πάνω στη Γη. Με την Μαρία Παπαγιάννη και τον Θάνο Μικρούτσικο απόλυτα ανοιχτούς σε προτεινόμενες ιδέες και υλικό, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Μια μεγάλη αγκαλιά με τους ηθοποιούς |
Γι' αυτό το λόγο, όπως ακαριαία συμβαίνει και στα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε τη φαντασία. Χρησιμοποιούμε τον μηχανισμό αυτόν που μας αποτραβάει από την άγρια πραγματικότητα και πλάθουμε τον κόσμο γύρω μας με τους όρους της φαντασίας μας. Ετσι, στο "Ως την άκρη του κόσμου" οι δύο βασικοί ήρωες της παράστασης πιστεύουν πως είναι πειρατές και πως η ζωή που περνούν είναι μια πειρατική περιπέτεια μέχρι να ανακαλύψουν το σημείο "Χ" στο χάρτη, τον δικό τους θησαυρό, που είναι ο ιδανικός τόπος γι' αυτούς.
Η ζωή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που ξεκινάνε ένα ταξίδι από τα βάθη της Ανατολής δεν είναι κάτι που εύκολα μπορούν να εντοπίσουν τα παιδιά μας, παρ' όλα αυτά η εικόνα και η τηλεόραση στην εποχή μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία συνείδησης από αυτά. Εύχομαι η παράσταση αυτή να γίνει αφορμή για κουβέντα μεταξύ γονιών και παιδιών μέσα στο σπίτι και, όταν μετά από χρόνια δουν ένα αντίστοιχο περιστατικό στις ειδήσεις, να θυμηθούν πως αυτά τα παιδιά που βλέπουν μπροστά τους είναι ίδια με την "Μπαρμπα-Ρόζα" και τον "Κάπτεν Πυξίδα" του "Ως την άκρη του κόσμου"».
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 11.30 και τις 15.00.
Καθημερινές για σχολεία, στα τηλέφωνα: 2107234149, 2106080528, 6970987499.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Μαρία - Ελισάβετ Κοττίνη, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης.