Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με «εργαλείο» το περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο»

Μπροστά μας έχουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και, όπως πάντα τέτοιες μέρες, είτε προετοιμάζοντας τη σχολική γιορτή και την παρέλαση, είτε παρακολουθώντας κάποιο σχετικό αφιέρωμα, γονείς και εκπαιδευτικοί ανοίγουν συζητήσεις με τα παιδιά για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια γίνεται και το περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας.

Για παράδειγμα, στο 7ο τεύχος του περιοδικού, που είχε κυκλοφορήσει πέρσι τέτοια περίοδο, υπήρχε αφιέρωμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξέταζε για ποιους λόγους έγινε ο πόλεμος και ποιοι τον ήθελαν, παρέθετε στοιχεία που οι μικροί μαθητές δεν βρίσκουν στα σχολικά βιβλία τους και έκανε προτάσεις για παραπέρα μελέτη.

Αντίστοιχα, στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο, το 11ο τεύχος του περιοδικού, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν ένα αφιέρωμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με άξονα το βιβλίο Ιστορίας της Στ' τάξης. Θα ανακαλύψουν μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτά που τους λένε συνήθως στα σχολεία και σε αυτά που δεν τους λένε, θα ανακαλύψουν αλήθειες όπως το γιατί γίνονται οι πόλεμοι, τι σήμαινε το «όχι» του Μεταξά και το «όχι» του ελληνικού λαού, μαθαίνουν για το σάλπισμα αντίστασης του τότε ΓΓ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, από τη φυλακή, ενώ παρακινούνται να διαβάσουν σχετικά λογοτεχνικά βιβλία για την ηλικία τους και να εξερευνήσουν πολλά από τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις.

Φυσικά, το 11ο τεύχος του περιοδικού μπορεί να κερδίσει τους αναγνώστες του και με την υπόλοιπη πλούσια θεματολογία του. Οπως το αφιέρωμα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με κεντρικό άξονα: «Για να επιλέγεις εσύ πότε θα κλείνεις τον υπολογιστή και να μη σε "κλείνει" αυτός...», το αφιέρωμα για το περιβάλλον που θίγει ζητήματα, όπως ποια είναι τα αίτια της καταστροφής του περιβάλλοντος σήμερα, πώς σχετίζονται με το κυνήγι του κέρδους κ.λπ. Ακόμα, οι σελίδες με τον τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη» είναι αφιερωμένες στις φυσικές επιστήμες, καθώς και το καθιερωμένο απόσπασμα από κλασικό διήγημα, που στο τωρινό τεύχος είναι από το «Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» της Μπέτι Σμιθ.

Στο περιοδικό μπορεί κανείς να βρει και τα άλλα αγαπημένα θέματα, όπως τη σελίδα για το σκάκι, το κόμικ, τους γρίφους, τις σπαζοκεφαλιές, τις χειροτεχνίες, τη γνωριμία με ένα άθλημα και συγκεκριμένα αυτό της κολύμβησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών(2023-09-02 00:00:00.0)
Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο 1821 κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»(2021-01-23 00:00:00.0)
Από αύριο η παιδική κατασκήνωση(2018-07-04 00:00:00.0)
Κυκλοφορεί το έκτο τεύχος του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο»(2018-07-03 00:00:00.0)
Ανανεωμένο «Ithaca»(2002-05-11 00:00:00.0)
Η «Ηώς» και τα αφιερώματά της(2002-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ