Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Την Κυριακή τα εγκαίνια του νέου Στεκιού της ΚΝΕ στο Μενίδι

Συνέντευξη με την Δημοφίλη Χαλκιώτη, Γραμματέα του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ

Ενα νέο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ ξεκινά τη λειτουργία του στο Μενίδι στην Κεντρική Πλατεία 6, όπου θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση των εγκαινίων την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα περιλαμβάνει επίσκεψη και γνωριμία με τον χώρο, στις 8 μ.μ. χαιρετισμό από την Δημοφίλη Χαλκιώτη, Γραμματέα του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, και στις 8.10 μ.μ. κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους «Frank», «Σφάλμα», «Altera Vita» και Στάθη Δρογώση.

Με αφορμή τα εγκαίνια αυτού του νέου Στεκιού της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Δ. Χαλκιώτη. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Τι ανάγκες έρχεται να καλύψει το Στέκι στην περιοχή;

-- Η περιοχή του Μενιδίου είναι μια εργατική - λαϊκή περιοχή, με φανερές τις ελλείψεις υποδομών πολιτιστικής δραστηριότητας, που να μπορεί η νεολαία να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της, να έρθει σε επαφή με την τέχνη κ.λπ. Βέβαια η κίνησή μας για τη δημιουργία Στεκιού δεν στοχεύει και δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να καλύψει την έλλειψη κρατικών - δημοτικών υποδομών στην περιοχή. Ισα - ίσα στοχεύει να ανέβει η διεκδίκηση μέσα στη νεολαία της περιοχής για σύγχρονες και δωρεάν υποδομές σε αθλητισμό και πολιτισμό, ταυτόχρονα με τον αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα. Στοχεύει να πάμε κόντρα στην υποβάθμιση της περιοχής, στη ναρκωκουλτούρα, στο συμβιβασμό, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί κάθε ανάγκη της νεολαίας σε τέχνη, πολιτισμό, αθλητισμό και τα μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα. Στοχεύουμε πολλοί νέοι να πάρουν μέρος σ' αυτή μας την πρωτοβουλία, να συμμετάσχουν ενεργά, να έρθουν σε επαφή με το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τέχνη και τον πολιτισμό συνολικά. Να γνωρίσουν έργα μεγάλων και πρωτοπόρων δημιουργών, να μάθουν, να δημιουργήσουν οι ίδιοι καινούργια μεγάλα πράγματα.


Φιλοδοξούμε η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί από κάθε νέα και νέο που ψάχνει διέξοδο από τα σημερινά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που έχει την ανάγκη να δημιουργήσει, να εκφραστεί, να είναι μέλος μιας πολιτιστικής ομάδας. Θέλουμε νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη και μεράκι, που γνωρίζουν μια τέχνη, να συμβάλουν με την εθελοντική τους συνεισφορά στη λειτουργία του Στεκιού.

-- Πώς σχεδιάζετε να λειτουργήσει το Στέκι;

-- Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου να μπορεί να αναπτυχθεί ζωντανός προβληματισμός και κουβέντα με ευρύτερα τμήματα νέων γύρω από ζητήματα που τους απασχολούν και αυτό να επιτευχθεί με πολλές μορφές, όπως συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα κ.λπ. Να αποτελέσει χώρο όπου η νεολαία της γειτονιάς να βρει ποιοτική διέξοδο στα άγχη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, στις θυσίες που το ίδιο το σύστημα μας επιβάλλει να κάνουμε. Να γίνει πραγματικό στέκι συνάντησης.

Υπάρχει θετική πείρα στην οργάνωση από τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα, Καλαμάτα, Πάτρα, όπου η δημιουργία τους βοήθησε να γίνουμε πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας με συνέχεια όλη τη χρονιά. Συγκροτήθηκαν πολιτιστικές ομάδες, ομάδες καλλιτεχνικές, με περισσότερους νέους να συμμετέχουν σ' αυτές. Φιλοξενήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, ήρθαμε σε επαφή με πολύ μεγαλύτερο κομμάτι νεολαίας, και βέβαια η δουλειά αυτή αφήνει σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή όπου βρίσκονται τα Στέκια.

Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και εμείς ως ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ. Στο Στέκι θα λειτουργούν ομάδα φωτογραφίας, θεατρική ομάδα, ομάδα χορού και ελπίζουμε ότι όσο θα αγκαλιάζεται από τη νεολαία της περιοχής, θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ομάδες. Σχεδιάζουμε στο χώρο να πραγματοποιούνται μια σειρά δραστηριότητες, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, δραστηριότητες για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

-- Ποια είναι η δραστηριότητα των Οργανώσεων για την προετοιμασία του Στεκιού και την εκδήλωση των εγκαινίων;

-- Εχει προηγηθεί συζήτηση σε όλα τα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ, για τους στόχους που θέτουμε από τη λειτουργία του Στεκιού. Αυτό έχει διαμορφώσει μαχητικότητα και κλίμα ενθουσιασμού στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και σε έναν ευρύτερο περίγυρο. Ολο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολλοί αυτοί που συνέβαλαν με την προσωπική τους εργασία για τη διαμόρφωση του χώρου, άλλοι ενίσχυσαν οικονομικά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που προσέφεραν αναγκαία ήδη για τον εξοπλισμό του Στεκιού. Τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά, για την τεράστια συμβολή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος αντάξιος των προσδοκιών μας.

Αυτές τις μέρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να είναι όλα έτοιμα για τη μέρα των εγκαινίων. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον τίτλο και το έμβλημα του Στεκιού. Την ίδια στιγμή, με την πρόσκληση των εγκαινίων διεξάγεται ένα μαζικό άνοιγμα σε χώρους νεολαίας και γειτονιές, για να μην ξεχάσουμε κανέναν νέο που συναντηθήκαμε μαζί του όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιδιώκουμε τα εγκαίνια του Στεκιού της ΚΝΕ να είναι μια μεγάλη γιορτή για τη νεολαία της περιοχής. Στέλνουμε το μήνυμα «εμπνεόμαστε - αγωνιζόμαστε - δημιουργούμε», γιατί όπως έλεγε και ο Μπρεχτ, «η τέχνη μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών και να αποθέσει τη μοίρα τους στα χέρια τους τα ίδια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ