Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εγκρίνει την πορεία ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, θέτοντας παράλληλα ορισμένες προϋποθέσεις. Το Μάη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Γαλλία, κυρίως, αλλά και η Ολλανδία και η Δανία έχουν εκφράσει ενστάσεις.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε τις εισηγήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στις οποίες διατυπώνονται καθαρά και ορισμένες επιφυλάξεις για την «κατάσταση» στις δύο χώρες. Για τη Βόρεια Μακεδονία εκτιμάται ότι «η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα αποτελέσει μια αποφασιστική κινητήρια δύναμη για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα στην περιοχή», στην οποία έχει φουντώσει ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.). Επίσης, αναγνωρίζονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως σχετικά με το δικαστικό σώμα και τη διαφθορά. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεπής συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και κυρίως εφαρμογή αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων», όπως η λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αντίστοιχα για την Αλβανία σημειώνεται ότι έχουν σημειωθεί βήματα στις μεταρρυθμίσεις, ενώ εξακολουθεί να υπολείπεται σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, ο εκλογικός νόμος κ.ά. και μπαίνουν κι εδώ ως προϋπόθεση η λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά.

Η απόφαση της γερμανικής Βουλής «υπογραμμίζει τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ΕΕ», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας (SPD).

Στην ονομαστική ψηφοφορία την εισήγηση για τη Βόρεια Μακεδονία υπερψήφισαν 465 βουλευτές, 122 ψήφισαν κατά και 16 απείχαν. Για την Αλβανία υπερψήφισαν 395, 188 την απέρριψαν και 16 απείχαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ