Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΙΛΚΙΣ
Σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα

Εναν χώρο, όπου ζουν πάνω από 2.000 εγκλωβισμένοι, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Εκεί συναντήθηκε με στελέχη του Στρατού, αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που εργάζονται στη δομή, καθώς και με εργαζόμενους της ΜΚΟ DRC («Danish Refugee Council»), από τους οποίους και πληροφορήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων αλλά και για τους όρους εργασίας των εργαζομένων. Στον συγκεκριμένο χώρο μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη 1.026 πρόσφυγες μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Αυτοί προστέθηκαν στους 1.200 που ζουν ήδη εκεί, στα 215 κοντέινερ που είναι εγκατεστημένα. Για τη στέγαση των νέων αφίξεων στήθηκαν 236 αντίσκηνα.

Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι αφγανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μεταφορά των προσφύγων σε άλλες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, εντός ενός μήνα. Οι δομές αυτές βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή σε Καβάλα, Σέρρες και Ημαθία. «Το ζήτημα θα γίνει ακόμα πιο σοβαρό στα τέλη του Οκτώβρη», είπε ένας εργαζόμενος, «όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν τη διαμονή στα αντίσκηνα», ενώ άλλος συμπλήρωσε πως «και τον περασμένο Μάρτη μάς είχαν ενημερώσει ότι η παραμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή».


Ο Λ. Στολτίδης πληροφορήθηκε και για άλλες σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στη δομή, με εργαζόμενο να σχολιάζει πως «δεν έχουμε όλες τις υπηρεσίες που έχει μια οργανωμένη δομή φιλοξενίας». Βασικό πρόβλημα της δομής είναι η έλλειψη γιατρών. Καθημερινά σχηματίζονται μεγάλες ουρές στο ιατρείο, στο οποίο βρίσκεται μονάχα μία ορθοπεδικός, ενώ παιδίατρος επισκέπτεται το ιατρείο μερικές φορές τη βδομάδα, από την άλλη δομή φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός εξυπηρετεί μέχρι και 80 ραντεβού τη μέρα, έχοντας στην ευθύνη του και πολλές εγκυμονούσες γυναίκες, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες λόγω της έλλειψης διερμηνέων, με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Προβλήματα υγείας

Ανάμεσα στους πρόσφυγες έχουν εντοπιστεί κρούσματα ψώρας, με τους εργαζόμενους να τονίζουν πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, όπως παρακεταμόλη. «Φέρνουμε - λένε οι εργαζόμενοι - αντιισταμινικές αλοιφές από τα σπίτια μας». Το Νοσοκομείο του Κιλκίς, στο οποίο στέλνονται ανά διαστήματα περιστατικά από τη Νέα Καβάλα, όπως επισήμαναν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, είναι ήδη αρκετά επιφορτισμένο, ενώ διαθέτει μόλις δύο ασθενοφόρα για όλη την περιοχή. Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, που εντείνουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία. «Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά τη διακοπή χορήγησης ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, αν θα τους δέχονται πλέον στα νοσοκομεία. Στο τοπικό νοσοκομείο δείχνουν κατανόηση, αλλά δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε εάν χρειαστεί να στείλουμε ασθενή σε νοσοκομείο αλλού, όπως της Θεσσαλονίκης».

Ο Λ. Στολτίδης πληροφορήθηκε και από τους δύο εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει να οργανώσουν τους φακέλους των περίπου 200 μαθητών που ζουν στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας και θα φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής. Αν και η σχολική χρονιά έχει αρχίσει, τα προσφυγόπουλα δεν παρακολουθούν ακόμα μαθήματα. Ακόμα, έχει προγραμματιστεί στο μέλλον να λειτουργήσει νηπιαγωγείο εντός της δομής, σε κοντέινερ τα οποία χρίζουν επισκευής, χωρίς να έχει ακόμα ανακοινωθεί το πότε θα είναι έτοιμα. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ενηλίκους που ζουν εκεί καιρό και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μάθουν Ελληνικά, καθώς έχουν αντιληφθεί πως η παραμονή τους στη χώρα μονιμοποιείται.

Τέλος, ο Λ. Στολτίδης ενημερώθηκε πως το ζήτημα της παροχής νερού της δομής είναι υπαρκτό, καθώς αυτή εφοδιάζεται από το δίκτυο που παρέχει νερό στο χωριό της Νότιας Καβάλας, ένα χωριό 150 κατοίκων, αλλά και σε κτηνοτρόφους της περιοχής, και λειτουργεί ήδη στα όρια.

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ο βουλευτής του ΚΚΕ διαβεβαίωσε πως το Κόμμα εκτός από την απαίτηση κάλυψης των άμεσων αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και φάρμακα, «θα πρωτοστατήσει, εντός και εκτός Βουλής, στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και φυσικά για να κλείσουν τα άθλια hot spots που αναγκάζουν τους κατατρεγμένους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ