Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Προετοιμάζει τον επόμενο γύρο στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

Προς πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στο έδαφος των νόμων που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας
Τη χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία, που εξοντώνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει την πλήρη «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να ξεκινήσει «κοινωνικό διάλογο» και «κύκλο διαβουλεύσεων» με «φορείς της αγοράς» με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ακόμα και την πλήρη «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία αποτελούν συνέχεια των χτυπημάτων που έχει ήδη δεχθεί η αργία της Κυριακής για τους εμποροϋπαλλήλους και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους από προηγούμενες κυβερνητικές θητείες της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται στο πλαίσιο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που δρομολογεί για την «απελευθέρωση αγορών» και την «προσέλκυση επενδύσεων».

Με τα παραπάνω η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην προώθηση της πάγιας αξίωσης των επιχειρηματικών ομίλων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, με «όπλο» τη διεύρυνση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο, με αλλεπάλληλους νόμους όλων των κυβερνήσεων.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας για οχτώ Κυριακές το χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση το νόμο 4177/2013, ξεκινώντας από τις Κυριακές που εντάσσονται σε τέσσερις «εκπτωτικές περιόδους» και στο «εορταστικό ωράριο» των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ακολούθησε, περίπου ένα χρόνο μετά, Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες της τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα. Ομως, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε αρχικά την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, έβαζε μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «απελευθέρωσε» τη λειτουργία των καταστημάτων για 30 - 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του για τις εν λόγω περιοχές, η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι στις περιοχές που ορίζει «παρατηρείται η υψηλότερη τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση», όπως διαπιστώνεται από στοιχεία όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, τις αφίξεις πλοίων κρουαζιέρας, το ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών, τη συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Αναφέρεται ακόμα στην «παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο "τουρισμός πόλεων", από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Από τα άγρια χαράματα δουλειά στα «Praktiker»

Στο μεταξύ, ενθαρρυμένη από το μέχρι τώρα πλαίσιο απελευθέρωσης του ωραρίου και προσαρμογής του στις ανάγκες της κερδοφορίας, η εργοδοσία επιβάλλει ντε φάκτο νέες αντιδραστικές αλλαγές, προσπαθώντας να δημιουργήσει «τετελεσμένα» σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία «Praktiker Hellas», η οποία επέβαλε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της με άνοιγμα από τις 7 το πρωί, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία μετέβαλε το ωράριο, με την πρωινή βάρδια να πιάνει δουλειά στις 7 αντί για τις 8.30, με πρόσχημα το δεκαπενθήμερο προσφορών για επαγγελματίες στο οποίο προχωρά αυτές τις μέρες. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή το Σωματείο έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να επανέλθει το κανονικό ωράριο.

«Στόχος των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς κανέναν περιορισμό και σε αυτό εντάσσονται το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 7 το πρωί, οι Κυριακές, οι "λευκές νύχτες" και οι διάφορες προωθητικές ενέργειες», αναφέρει το Σωματείο. Υπενθυμίζει ότι σε αντίστοιχες πρακτικές έχουν προχωρήσει κι άλλες εμπορικές αλυσίδες, όπως η «Leroy Merlin» και η «LIDL», και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο σμπαράλιασμα των ωραρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ