Στο δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη έβαλαν λουκέτο πάνω από 1.500 επιχειρήσεις, ενώ τα φέσια στην αγορά ξεπέρασαν τα 190 δισ. δραχμές
Περισσότερες από 1.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν, στο δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη, οριστικά λουκέτο, ενώ παράλληλα οι λεγόμενοι δείκτες ασφυξίας της αγοράς (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) ξεπέρασαν το αστρονομικό ποσό των 190 δισ. δρχ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ειδικά για το φετινό μήνα Οκτώβρη, τα κάθε είδους «φέσια» και οι αναγγελίες πτώχευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη το μήνα Οκτώβρη ερμηνεύεται και από την απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα δεδομένα της «ισχυρής οικονομίας», για την οποία κόπτονται οι κυβερνώντες, μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ της 11ης του Σεπτέμβρη.
Ετσι, μέσα στο μήνα Οκτώβρη του 2001:
Η ζοφερή εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών απηχεί ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικότητας. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο πληρωμών, με τις συναλλαγματικές να εκτοπίζονται από τις πιστωτικές κάρτες. Εξαρση, επίσης, γνωρίζουν τα καταναλωτικά και άλλα τραπεζικά δάνεια, με τα οποία τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών είναι ελλιπή και βέβαια δεν αποδίδουν την πραγματική κατάσταση.
Από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το δεκάμηνο Γενάρη-Οκτώβρη 2001 προκύπτουν τα εξής: