Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Οταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της κατακτήσει την εξουσία πώς θα αρχίσει να οικοδομεί το σοσιαλισμό;

Απάντηση:

Αυτό το ζήτημα εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στη δοσμένη ιστορική στιγμή, το διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων, τις δυσκολίες που οι συνθήκες θα αναδείξουν. Για παράδειγμα η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έγινε σε συνθήκες πολέμου. Στη συνέχεια έγινε επέμβαση καπιταλιστικών κρατών και εμφύλιος πόλεμος για να την ανατρέψουν. Δεν υπήρχε διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα. Στις χώρες της Ευρώπης, έγινε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μετεξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά υπήρχε ήδη η ΕΣΣΔ. Στην Κούβα ξεκίνησε διαφορετικά, με την ένοπλη λαϊκή πάλη και βεβαίως υπήρχε το σοσιαλιστικό σύστημα, άρα ευνοϊκός διεθνής συσχετισμός.

Ταυτόχρονα, η υλική βάση είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, αφού το επίπεδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι διαφορετικό.

Ετσι, μόνο γενική άποψη μπορούμε να εκφράσουμε ως προς αυτό.

Το πρώτο ζήτημα που αντικειμενικά μπαίνει είναι η εδραίωση της λαϊκής εξουσίας, με το τσάκισμα του αστικού κρατικού μηχανισμού και τη δημιουργία του νέου εργατικού, λαϊκού κράτους. Θεμέλιο γι' αυτό είναι οι λαογέννητοι θεσμοί και όργανα μέσα από την ταξική πάλη που οργανωμένα διεξάγει η εργατική τάξη σε συμμαχία με τ' άλλα λαϊκά στρώματα στο δικό τους Μέτωπο. Η μορφή που θα πάρουν δεν μπορεί από τώρα να γίνει γνωστή. Αναδεικνύονται μέσα από την πάλη. Στη Ρωσία π.χ. το 1917 ήταν τα Σοβιέτ που εμφανίστηκαν στην επανάσταση του 1905, στις Λαϊκές Δημοκρατίες όργανα που αναδείχτηκαν από την εθνικοαπελευθερωτική πάλη.

Ταυτόχρονα, η λαϊκή εξουσία πρέπει να προχωρήσει στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της μεγάλης ιδιοκτησίας της γης. Αυτά γίνονται κρατικά, αφού το κράτος εκφράζει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, δηλαδή όλο το λαό. Η πορεία αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από το βαθμό συγκέντρωσης, ποιοι τομείς έχουν μονοπωληθεί, από το μέγεθος της κρατικής ιδιοκτησίας στον καπιταλισμό, (όσο μεγαλύτερο είναι τόσο περισσότερο διευκολύνει), από την αντίσταση της αστικής τάξης και πάντως θα διεξάγεται σε συνθήκες οξυμένης ταξικής πάλης, αφού η αστική τάξη δεν πρόκειται εύκολα να παραιτηθεί από το να ανατρέψει τη νέα εξουσία και να ξαναπάρει την ιδιοκτησία της. Να γιατί χρειάζεται, επίσης, ισχυρό λαϊκό κράτος, που σημαίνει ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της συγκρούονται με κάθε μέσο, για να προστατέψουν την εξουσία τους, αλλά και την κρατική-κοινωνική ιδιοκτησία.

Μόνο έτσι μπορεί να αναπτύσσεται με πανεθνικό σχεδιασμό η λαϊκή οικονομία, η παραγωγή, η παραγωγικότητα της εργασίας, για να υπάρξει και δημόσια δωρεάν Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, κλπ, για όλο το λαό.

Αλλο ζήτημα είναι η οργάνωση σε συνεταιρισμούς των μικροαστικών στρωμάτων, τα οποία διατηρούν την ιδιοκτησία τους, αλλά είναι κατακερματισμένη. Αυτή η κατακερματισμένη ιδιοκτησία, δεν αποδίδει το ίδιο όπως η μεγάλη παραγωγή, γι' αυτό χρειάζεται να ενωθούν σε συνεταιρισμούς. Ταυτόχρονα, το προϊόν που παράγουν το αγοράζει το κράτος. Ετσι, διατηρείται και στεριώνει η συμμαχία της εργατικής τάξης μ' αυτά τα στρώματα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Η συνεταιριστικοποίηση γίνεται σε εθελοντική βάση, αλλά ταυτόχρονα η μικροαστική συνείδηση εμποδίζει να γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Δεν πρέπει να υποτιμάμε και την αντίπαλη προπαγάνδα, ως προς αυτό. Αλλωστε, ο καπιταλισμός σ' άλλες χώρες συνεχίζει να υπάρχει.

Μεγάλο, επίσης, ζήτημα είναι η διαπαιδαγώγηση και η διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική συνείδηση μπορεί για την πρωτοπορία να είναι εξασφαλισμένη, αλλά όχι και για όλο το λαό. Πρέπει να πείθεται από την ίδια του την πείρα και τα αποτελέσματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ότι αλλάζει η θέση του, η ζωή του και ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που οικοδομεί τη νέα κοινωνία. Επίσης, πρέπει να συμμετέχει στα λαϊκά όργανα εξουσίας, και ταυτόχρονα να συμμετέχει στα όργανα εργατικού ελέγχου της εξουσίας. Το καθήκον της ολόπλευρης μόρφωσης όλων είναι καθοριστικό.

Αυτά τα ζητήματα λύνονται με τη σωστή δράση του κόμματος, στη σχέση του με το κράτος, αλλά και με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τις μαζικές κοινωνικές τους οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ