Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Από τις καθημερινές συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας στη «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Από τις καθημερινές συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας στη «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίστηκε και την τελευταία βδομάδα πριν από τις εκλογές η μάχη που δίνουν σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Την ώρα που η εργοδοσία εντείνει την επίθεσή της πατώντας σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο προεκλογική, όπου όλα τα κόμματα του κεφαλαίου παρουσιάζουν ως διέξοδο για τους εργαζόμενους τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οι συνεχιζόμενες εργατικές κινητοποιήσεις, με απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα. Στέλνουν μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας και κλιμάκωσης, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θα εντείνει την ίδια βάρβαρη πολιτική για να υπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων και στην έκφραση της αλληλεγγύης στάθηκαν και στέκονται οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δώσουν οι εργαζόμενοι δύναμη στους αγώνες αυτούς, συνολικά στην αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, ενισχύοντας το ΚΚΕ και αυτήν την Κυριακή, στη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Με καθολική συμμετοχή η απεργία των ναυτεργατών

Από την απεργία στην PDS
Από την απεργία στην PDS
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, προχώρησαν την Τετάρτη 3/7 οι ναυτεργάτες, για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, για οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Η καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, οι οποίοι, εξοπλισμένοι με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.

Στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας πρωτοστάτησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Αντιπροσωπείες τους περιόδευσαν σε καράβια, θέτοντας στο επίκεντρο των συσκέψεων την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας από την επομένη κιόλας των εκλογών, με εφόδιο την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης.

Επιτυχημένη απεργία και στην PDS

Σε νέα απεργία στις 11/7 ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (PDS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς). Την απόφαση αυτή πήραν σε Γενική Συνέλευσή τους, στη διάρκεια της απεργίας που πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή την Τετάρτη 3/7, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να ζητήσουν να γίνει νέα συνάντηση με την εργοδοσία μέχρι τις 11/7 και τη μέρα της συνάντησης να γίνουν στάση εργασίας και νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Σε περίπτωση που η εργοδοσία αρνηθεί, τότε θα πραγματοποιήσουν τη νέα απεργία.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις συναντήσεις με την εργοδοσία, η οποία αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και της Σωματειακής Επιτροπής του στην PDS, η εργοδοσία «αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχουν η σημερινή αλλά και οι παλιότερες κυβερνήσεις, διατηρεί σε καθεστώς "δουλεμπορίου" το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της και αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε συζήτηση για τα δίκαια αιτήματά μας». Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι «ενοικιαζόμενοι».

Το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή προβάλλουν τα αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω τα «δουλεμπορικά» από την PDS. Αμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας από την PDS. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους. Κανείς κάτω από 751 βασικό μισθό. Να αυξηθεί ο χρόνος του διαλείμματος σε 15 λεπτά για κάθε δύο ώρες εργασίας κ.ά.

Συνέχεια του αγώνα στη «ΣΙΔΕΝΟΡ»

Με καθημερινές στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο συνέχισαν και τη βδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, απέναντι στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονταν όλες τις προηγούμενες μέρες από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, δίνουν απάντηση στην εργοδοσία που έχει θέσει σε διαθεσιμότητα διάρκειας δύο εβδομάδων 200 από τους 280 εργαζόμενους, ενώ με εξώδικα που στέλνει σε μέλη της διοίκησης του Σωματείου απειλεί πως θα αξιώσει αποζημίωση για «διαφυγόντα κέρδη».

Νέες στάσεις εργασίας στη «Mellon»

Οι εργαζόμενοι στη «Mellon Contact Services» (μέλος του ομίλου εταιρειών «Mellon Technologies») πραγματοποίησαν δύο στάσεις εργασίας τη βδομάδα που πέρασε, έχοντας προηγουμένως κάνει επτά μέρες απεργία.

Διεκδικούν την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η τωρινή επιχειρησιακή Σύμβαση, που έληξε στις 30 Ιούνη και πλέον ισχύει το καθεστώς της μετενέργειας, καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και στις προσπάθειές της να υπονομεύσει τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι έχουν απαντήσει με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Από την επόμενη βδομάδα το Σωματείο αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων.

Ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα στη ΛΑΡΚΟ

Σε κλιμάκωση του αγώνα προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και το Σωματείο τους, εάν μέχρι τις 10 Ιούλη δεν υπογραφεί η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το ΔΣ της επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Σωματείο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση στις 11 Ιούλη, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω αγωνιστική δράση.

Οπως ενημερώνει το Σωματείο, οι διαπραγματεύσεις για την ΕΣΣΕ «έκλεισαν και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ», κάτι που έγινε στις 27 Ιούνη, με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να τοποθετούνται υπέρ της υπογραφής της. Ωστόσο, δύο μέλη του ΔΣ «ζήτησαν διευκρινιστικές απαντήσεις για ορισμένα θέματα της Σύμβασης» και ορίστηκε νέο ΔΣ για τις 4 Ιούλη, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική έγκριση και ψήφιση. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ωστόσο ανέστειλε τη συνεδρίαση που είχε προγραμματίσει.

Στο μεσοδιάστημα, μεσολάβησαν στοχευμένα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου ενάντια στην υπογραφή της ΕΣΣΕ, καθώς και η παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, που ενώ μέχρι τώρα «δεν έχει παρέμβει για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ (...) τώρα με επιστολή ζητά εξηγήσεις για την ΕΣΣΕ, με εντολές και αυτό με τη σειρά του από το ίδιο το κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ