Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η κυβέρνηση δηλώνει συμμετοχή στο Αφγανιστάν

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, αποφάσισε τελικά τη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η συμμετοχή αυτή θα γίνει με την αποστολή ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα συμμετέχει σε δύναμη του ΝΑΤΟ και δύο μεταγωγικών αεροσκαφών, τα οποία δεν είναι γνωστό αν θα είναι υπό ΝΑΤΟική ή αμερικανική διοίκηση.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει 300 επιπλέον Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο για να καλύψει ένα μέρος του κενού που θα αφήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις που θα μεταφερθούν από το Κοσσυφοπέδιο στο Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κόσσοβο, όπου θα μεταβούν οι Ελληνες στρατιώτες, αρχίζει η διαδικασία της απόσχισης από τη Γιουγκοσλαβία, μετά τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών. Στις εκλογές αυτές τα αλβανικά κόμματα, που μετά τις εκκαθαρίσεις κατά των Σέρβων έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσαν στην προεκλογική τους εκστρατεία ότι στόχος τους είναι η μελλοντική ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και αυτό παρά τις δεσμεύσεις των ΝΑΤΟικών κατακτητών ότι το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε μια περιοχή όπου θα γίνει, κατά τα φαινόμενα, η πρώτη επίσημη - και με τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών εισβολέων - αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ