Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΑΙ στην εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης

Σε εμπορευματοποίηση της σωματικής απεξάρτησης των τοξικομανών, οδηγούν τελικά οι προτάσεις που παρουσίασε χτες η ΝΔ, με αφορμή τις απαντήσεις που πήραν βουλευτές της σε ερωτήματα για την ιδιωτική κλινική «Κασταλία», που απασχόλησε την κοινή γνώμη το περασμένο καλοκαίρι.

Ξεκινώντας απ' το υπαρκτό πρόβλημα, ότι υπάρχουν ουρές τοξικομανών στις ιδιωτικές κλινικές για σωματική απεξάρτηση - επειδή είναι ανύπαρκτες οι δημόσιες δομές - οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και Κ. Κιλτίδης πρότειναν χτες σε συνέντευξη Τύπου η «σωματική απεξάρτηση να μπορεί να γίνεται και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, πάντα με την οικονομική κάλυψη από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Μ' άλλα λόγια, ζητούν τη νομιμοποίηση δραστηριοτήτων που οδηγούν σε φαινόμενα σαν κι αυτά της «Κασταλίας» - καθώς και άλλων ιδιωτικών κλινικών, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου - με ταυτόχρονη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι βρίσκεται σε σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική εκχώρησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα και του ευαίσθητου τομέα των ναρκωτικών. Μάλιστα, στη συνέντευξη, επισημάνθηκε η συμφωνία της ΝΔ με τις ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και αφορούσε στη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών - εκτός από το κράτος - και από ιδιωτικούς φορείς.

Οσον αφορά την κλινική «Κασταλία», οι βουλευτές της ΝΔ παρουσίασαν δύο πορίσματα -το 1994 και το 2001 - των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, στα οποία αποκαλύπτεται ότι γινόταν σωματική απεξάρτηση στην κλινική. «Επομένως, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της τέως υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη, η οποία δήλωσε ότι δε γνώριζε τι γινόταν στην κλινική», υπογράμμισαν οι βουλευτές της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ