Associated Press |
Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας αναλαμβάνει σκοπιά στην Καμπούλ |
Να προλάβουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις εξασφαλίζοντας μια καλή θέση στη- μετά το καθεστώς των Ταλιμπάν- κυβέρνηση της Καμπούλ σπεύδουν να πετύχουν στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των δυνάμεών της σε πλήθος περιοχών που ίσως και να αποτελούν το 80% του αφγανικού εδάφους, συνοδεία των συνεχιζόμενων αμερικανικών βομβαρδισμών...
Και ενώ οι πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν παραμένουν ρευστές, οι -έξωθεν της Καμπούλ...- προσπάθειες για το σχηματισμό της «μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης πολυεθνοτικής εκπροσώπησης», εξακολουθούν να καταβάλλονται διά μέσω ΟΗΕ και Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ οι ΗΠΑ σε συνεργασία με «πρωτοκλασάτους» συμμάχους (Βρετανούς, Γερμανούς κ.λπ.) επιχειρούν να διαδραματίσουν νέο απτό ρόλο επί του Αφγανικού εδάφους είτε με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, είτε υπό το όχημα μελλοντικής «στρατιωτικής επιμελητειακής υποστήριξης» για... ανθρωπιστικούς λόγους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της Βόρειας Συμμαχίας πως αποδέχονται το σχέδιο του ΟΗΕ είτε για μεταβατική κυβέρνηση θητείας δύο χρόνων και την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα είτε για τη διεξαγωγή εκλογών μετά από δύο χρόνια με σκοπό την ανάδειξη των νέων αρχών της χώρας, ο πρώην πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί όχι μόνον επέστρεψε χτες στην Καμπούλ αλλά προχώρησε και στο σχηματισμό... κυβέρνησης ανακηρύσσοντας εαυτόν πρόεδρο, τον στρατηγό Μοχάμαντ Κουασίμ Φαχίμ (που ηγείται της Βόρειας Συμμαχίας) υπουργό Αμυνας, το Δρ. Αμπντουλάχ υπουργό Εξωτερικών και το Γιούνις Κανούνι υπουργό Εσωτερικών!
Associated Press |
Και τα αυτοκίνητα των Ταλιμπάν δε γλίτωσαν την εκδικητική μανία |
Επιπλέον, στελέχη της «Βόρειας Συμμαχίας» υποστήριζαν πως 200 άνδρες τους έθεσαν υπό έλεγχο το αεροδρόμιο της Κανταχάρ και μεγάλο μέρος της πόλης, όπερ διέψευσε αργότερα (απ' το Κανταχάρ) σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ο μουλάς Ομάρ διαβεβαίωσε μάλιστα πως στο Κανταχάρ επικρατεί «ηρεμία και τάξη» και προέτρεψε τους μαχητές των Ταλιμπάν να «αντισταθούν στο όνομα του Ισλάμ».
Οσο για τον εξόριστο βασιλιά του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Ζαχέρ Σαχ, αυτός φαίνεται πως επί της παρούσας φάσης και παρά τα αρχικά σχέδια μένει στα κρύα του λουτρού, δηλώνοντας χτες πως επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα ως «υπηρέτης του λαού»...
«Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» μετέδωσε αργά χτες βράδυ τηλεοπτικός σταθμός του Αμπού Ντάμπι. Ο σταθμός μετέδωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία λέγοντας πως πρόκειται για θετική απάντηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, ενώ νωρίτερα σαουδαραβικές διπλωματικές πηγές προέβλεπαν πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν στο Κατάρ». Η εξέλιξη εμφανίζεται ενώ εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για το σχηματισμό μιας «ευρείας βάσης μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης» που θα έχει εκτός απ' την αποδοχή της Δύσης και αυτή των όμορων χωρών...
Associated Press |
Κατεστραμμένα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ |
Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέγοντας πως αισθάνεται «μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τους Ταλιμπάν να τρέπονται σε φυγή», επανέλαβε και χτες με νόημα πως μεταξύ άλλων...«σκοπός μας είναι να βρούμε το αρχηγείο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο, αφού είναι σα να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα».
Απ' την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θεωρώντας πως οι Ταλιμπάν «δεν προέβησαν σε τακτική υποχώρηση αλλά σε άτακτη φυγή», ενώ την ίδια ώρα ήταν έτοιμος να διατάξει «εντός 48ωρου» την αποστολή χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών «στην Καμπούλ και άλλες αφγανικές πόλεις απ'τις οποίες αποχωρούν οι Ταλιμπάν». «Δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν βρετανικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής στο Αφγανιστάν», είπε ο Μπλερ, ισχυριζόμενος πως σκοπός των στρατευμάτων αυτών θα είναι «να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδικών αρτηριών του Αφγανιστάν για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας»(!)
Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τη «Βόρεια Συμμαχία» και τις άλλες δυνάμεις «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις πράξεις εκδίκησης και να αρχίσουν διάλογο με τα Ηνωμένα Εθνη».
Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ προτίμησε να εμφανιστεί επιφυλακτικός έναντι των εξελίξεων λέγοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευφορία» για τις στρατιωτικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν, γιατί «οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειώσει», στο Αφγανιστάν.