Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδρά στα διεθνή σχόλια για τα εκλογικά αποτελέσματα

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας στα σχόλια που γίνονται διεθνώς για τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών, δηλώνοντας ότι «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα αποτελέσματα εκλογών άλλης χώρας με τρόπο που απέχει από το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και να θεωρεί τον εαυτό της ως πηγή νομιμοποίησης (αυτών) των (εκλογικών) αποτελεσμάτων».

Είχε προηγηθεί δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρόμπερτ Παλαντίνο, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα για τα αποτελέσματα στις δημοτικές τουρκικές εκλογές, είπε ότι «οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι ουσιαστικές για κάθε δημοκρατία... Αυτό σημαίνει αποδοχή των νόμιμων εκλογικών αποτελεσμάτων». Το σχόλιο Παλαντίνο αφορούσε ουσιαστικά τις αντιδράσεις του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ στην επικράτηση υποψηφίων του αντιπολιτευόμενου CHP σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη κ.τ.λ. Σημειωτέον ότι το ΑΚΡ υπέβαλε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παράτυπες ψήφοι και γίνεται επανακαταμέτρηση ψήφων.

Στα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε και ο διευθυντής του γραφείου Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, καλώντας «όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ξένων κυβερνήσεων, να σεβαστούν τις νόμιμες διαδικασίες και να αποφύγουν οποιαδήποτε βήματα μπορούν να ερμηνευτούν ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επανήλθε στο ζήτημα των «S-400» χτες, λέγοντας ξανά ότι η αγορά τους «είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω». Πάντως, μετέφερε πρόταση της Αγκυρας για δημιουργία κοινής τεχνικής ομάδας εργασίας «που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή - ούτε για τα (αμερικανικά) "F-35" ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ». Κατά τ' άλλα ισχυρίστηκε ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων δεν συνιστά απομάκρυνση της Τουρκίας από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;(2019-04-03 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας(2018-06-22 00:00:00.0)
Πολλαπλά μηνύματα με το «πάγωμα» της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό(2018-06-09 00:00:00.0)
Ζητά εξηγήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν(2017-03-24 00:00:00.0)
Συναντήσεις εν μέσω τουρκικών προκλήσεων(2014-02-28 00:00:00.0)
«Στήριξη» Μπους στον Ερντογάν(2002-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ