Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
«Μηδενική ανοχή» για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών...

...νέα προκλητικά προνόμια σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους

Στη διάλυση της όποιας παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας προχωρά η κυβέρνηση, με την τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στους εκβιασμούς προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαδικασία «διαβούλευσης» με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου, ενώ ο νέος κύκλος των συνεννοήσεων αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα, με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων των «θεσμών» στην Αθήνα.

Στις «συμπληγάδες» των τραπεζών

Η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει σειρά κριτηρίων που λειτουργούν σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να πληρούνται όλα μαζί, ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να ενταχθεί σε ρύθμιση «διευκόλυνσης» - επιμήκυνσης των δόσεων, και αυτή κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» της άμεσης διενέργειας πλειστηριασμού ή άλλων αναγκαστικών μέτρων σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ποσού για 3 μηνιαίες δόσεις.

Στην τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ) και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ (από 23.659), με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714.
  • Η διάρκεια της «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019, δηλαδή για διάστημα μόλις 9 μηνών.
  • Στη νέα ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται και με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
  • Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντα προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής κ.ά.).
  • Το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις δεν θα ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.
  • Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανακτώνται αυτόματα από τις τράπεζες τα κάθε είδους φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, ενώ βέβαια αίρεται και το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για 5 έτη πριν από την υποβολή της δήλωσης. Επίσης, σε περίπτωση «ψευδούς» δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%.

Λεόντειοι όροι προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Ενδεικτικά, η «πρόταση ρύθμισης του πιστωτή» αποτελεί «εκτελεστό τίτλο». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής» η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

Προβλέπεται η κρατική επιδότηση των δόσεων, ουσιαστικά για τη στήριξη των τραπεζών. Αυτή διακόπτεται σε περίπτωση που «ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο» για 3 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής, η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεσή της, μαζί με την οποία συνυποβάλλεται όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Νέα τροπολογία - πρόκληση για το λαό...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με νέα τροπολογία - πρόκληση που κατέθεσε χτες στο ίδιο νομοσχέδιο, χαρίζει στους τραπεζικούς ομίλους ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας!

Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά σε «συμψηφισμούς» για παρακρατηθέντες φόρους, που βεβαιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τόκους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ουσιαστικά, οι φόροι αυτοί (για τα έτη 2009, 2011, 2012 και 2013) θα αφαιρεθούν από τις «οποιασδήποτε φύσεως φορολογικές υποχρεώσεις» των τραπεζών σε προθεσμία 10 ετών, αρχής γενομένης από 1/1/2020.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απώλεια φορολογικών εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε βάθος 10ετίας φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ και βέβαια, όπως επισημαίνεται, «η απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δηλαδή από τα χαράτσια στο λαό.

Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών, που συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Μάλιστα, το «δικαίωμα» αυτό, σύμφωνα με τις εξεταζόμενες προτάσεις, θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμη κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων, που με τη σειρά της υπόσχεται κέρδη σε επίδοξους «επενδυτές».

...στο «βουνό» των προνομίων για το κεφάλαιο

Ολα τα παραπάνω, άλλωστε, εντάσσονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει ένα μπαράζ προνομίων υπέρ των καπιταλιστών.

Τελείως ενδεικτικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το νομοσχέδιο μειώνει το «κατώφλι» από το οποίο αρχίζει η επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, από τα 20 εκατ. ευρώ στα 15 εκατ., προβλέπει ότι οι φοροαπαλλαγές που θα εξασφαλίζονται μέσα σε τρία έτη αντί για πέντε μπορεί να φτάνουν μέχρι το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ για να εξασφαλιστούν αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης, απογειώνονται τα προνόμια, ειδικά για τα «επιχειρηματικά πάρκα» και τις εταιρείες logistics, που - εντελώς ενδεικτικά - απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος μέχρι και δημοτικά τέλη, δεν υποχρεούνται να υποβάλουν ούτε προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την έκδοση άδειας εγκατάστασης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακούφιση(2022-12-17 00:00:00.0)
«Γέφυρα» για τους πλειστηριασμούς(2020-12-22 00:00:00.0)
Ιδιοκτήτριες οι τράπεζες, στο νοίκι λαϊκά νοικοκυριά(2013-12-10 00:00:00.0)
Καλπάζει επικίνδυνα η υπερχρέωση των νοικοκυριών(2002-05-10 00:00:00.0)
Η τροπολογία - πρόκληση(2000-01-20 00:00:00.0)
Εκσυγχρονισμό της τοκογλυφίας αποφάσισε η κυβέρνηση(1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ