Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Βίαιες και τάχιστες «ανατροπές»...

Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι βρίσκεται προ των πυλών της Καμπούλ και ότι μόλις σε 72 ώρες έχει καταλάβει το 40% του εδάφους της χώρας

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ

Associated Press

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΩΜΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΑΡΑΧ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η Βόρεια Συμμαχία χτυπά την πόρτα της Καμπούλ»...

Με αυτά τα λόγια, διθυραμβικά ούτως ειπείν, μεταφέρουν την εικόνα από το μέτωπο των μαχών οι εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της αφγανικής αντιπολίτευσης, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ήδη βρίσκονται 6 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ... αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση να εισέλθουν. «Εχουμε λάβει μία απόφαση να μην προωθηθούμε στην Καμπούλ και πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την απόφαση. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην εισβάλουμε την Καμπούλ», θα δηλώσει ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, «καθησυχάζοντας» τους εκπεφρασμένους φόβους κυρίως από ΗΠΑ και Πακιστάν και προσθέτοντας ότι σημειώνεται μία «αξιοσημείωτη υποχώρηση» των δυνάμεων των Ταλιμπάν, πιθανά προς το Νότο, και ειδικά την Κανταχάρ.

Ως προς την τελευταία αυτή «διαπίστωση» του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, τη διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν «αποφάσισαν να υπερασπίσουν την Καμπούλ». Γεγονός όμως παραμένει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», έχουν «ανατρέψει» συλλήβδην την πρότερη εικόνα που τους έφερε να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και πολύ περισσότερο να αντεπιτεθούν επιτυχώς απέναντι στους Ταλιμπάν και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μόλις 72 ώρες φέρονται να δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει περίπου το 40% της χώρας. Στο Βορρά εννοείται. Σύμφωνα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, που μεταφέρει δηλώσεις του υπ' αριθμόν 2 της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Μαχαϊουντίν Μεχντί, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας συνεχίζουν την προέλασή τους και, εκτός προσέγγισής τους στην Καμπούλ, έχουν καταλάβει τη Χεράτ - οι Ταλιμπάν σύμφωνα με το ΑΙΡ διαψεύδουν - την Κουντούζ, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

«Το μεγάλο αγκάθι»

Ολες αυτές οι πληροφορίες, πάντα όμως ενέχουν το ενδεχόμενο της διάψευσης, όπως και οι περισσότερες οι οποίες έρχονται μέσα από το Αφγανιστάν. Οπως για τις απώλειες. Αν και η Βόρεια Συμμαχία κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες στις τάξεις των Ταλιμπάν, ουδεμία πληροφορία δεν υπάρχει. Οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν είναι για τρεις νεκρούς δημοσιογράφους, που φέρεται να έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την 34χρονη Ζοάν Σιτόν του «Radio France International», τον Πιερ Μπιγιό, 31 χρόνων, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RFL και το Γερμανό Φόλκερ Χάντλοϊκ του περιοδικού «Stern».

Εντούτοις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Βόρεια Συμμαχία προελαύνει και η προοπτική αυτή, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο σε όλους», που εκτοξεύουν μηνύματα να μην προχωρήσει άλλο, ώστε να μην επαναληφθεί «ο εμφύλιος του 1992». Ηδη Βρετανία, ΗΠΑ και Πακιστάν με δηλώσεις αξιωματούχων τους τονίζουν ότι «η Βόρεια Συμμαχία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να μην καταλάβει την Καμπούλ». «Η Βόρεια Συμμαχία είναι έτοιμη να σεβαστεί τις συμβουλές των συμμάχων να μην καταλάβει την Καμπούλ, αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος Μπους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί η Βόρεια Συμμαχία να καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα», όμως όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Λάνγκτον, επικεφαλής αμυντικής ανάλυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, «φαίνεται πως έχουν πάρει φόρα και πιστεύω ότι η πίεση να μη σταματήσουν θα είναι μεγάλη».

Λεηλασίες και βιαιότητες

Τέλος, πολλοί φόβοι εκφράζονται, σύμφωνα με το ΑΙΡ, για αντίποινα εκ μέρους της Βόρειας Συμμαχίας, που είναι Ουζμπέκοι και Τατζίκοι ως προς την πλειονότητα του πληθυσμού των υπό κατάληψη πόλεων που ανήκουν στις φυλές Παστούν. Ηδη, στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ η οποία καταλήφθηκε την Παρασκευή από την ένοπλη αντιπολίτευση στους Ταλιμπάν, σημειώνονται λεηλασίες και βιαιότητες, μεταξύ των οποίων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

«Μας έκαναν αναφορές για λεηλασίες, απαγωγές κατοίκων της πόλης και ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν στους δρόμους», δήλωσε ο Λίντσεϊ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, λεηλατήθηκαν η αποθήκη του PAM και εκείνη της UNICEF. Και η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρθηκε «σε άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για βιαιότητες και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «μερικά ένοπλα στοιχεία λεηλάτησαν γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ