Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στον αέρα» 30 άνθρωποι με αυτισμό, σε απόγνωση οι οικογένειές τους

Η επιτακτική ανάγκη για ένα κεντρικά σχεδιασμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου δίκτυο υπηρεσιών και δομών που θα απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία όλων των ηλικιών, με εξειδίκευση σε κάθε αναπηρία, άρα και στις ανάγκες τους, που θα πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια και την εφαρμογή όλων των σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά με τραγικό τρόπο σε βάρος 30 ανθρώπων με βαρύ αυτισμό και τις οικογένειές τους, που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, η Στέγη Αυτόνομης Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Υπερηλίκων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «ΕΛΠΙΣ», στο Λουτράκι, με έγγραφό της ενημερώνει τους συγγενείς των ΑμεΑ ότι «η Μονάδα αλλάζει διεύθυνση και αντικείμενο δραστηριοτήτων» και ότι πλέον «δεν θα δύναται να φιλοξενήσει τους συγγενείς σας», οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους χώρους της Μονάδας μέχρι τις 15/5/2019. Τους καλεί μάλιστα να γνωστοποιήσουν την ακριβή ημερομηνία που θα φύγουν, ώστε «να εξοφλήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες», μιας και η «φιλοξενία»... κόστιζε 35 ευρώ τη μέρα.

Ετσι, 30 οικογένειες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, θα πρέπει να παρατήσουν δουλειές κι ό,τι άλλο προκειμένου να φροντίσουν - όπως και εάν μπορούν - τους δικούς τους ανθρώπους.

Στο αδιέξοδο αυτών των οικογενειών αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια (μέσω κλεισίματος ιδρυμάτων, συρρίκνωσης υπηρεσιών κ.ά.). Αποτυπώνεται η εγκληματική πολιτική - που ασκούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις - της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης δομών, φορτώνοντας το κόστος στην ίδια την οικογένεια, διευρύνοντας την επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτό τομέα που αλλάζει «αντικείμενο δραστηριοτήτων» σε μια νύχτα, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ