Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αύριο και μεθαύριο η νέα Σύνοδος Τραμπ - Κιμ

Η διαδικασία «αποπυρηνικοποίησης» αφορά και τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Χερσόνησο, τονίζει η Μόσχα

Από την προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Σιγκαπούρη

Copyright 2018 The Associated

Από την προηγούμενη συνάντηση των δύο στη Σιγκαπούρη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.--

Απόπειρες συμβιβασμών σε θέματα που αφορούν όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού και όχι μόνο σηματοδοτεί η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, που θα γίνει αύριο και μεθαύριο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.

Πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, όπου θα συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι έχει αναπτύξει «μια καλή, πολύ καλή σχέση» με τον Κιμ, αλλά και ότι «δεν θέλω να πιέσω κανέναν... αρκεί να μην υπάρχουν (πυραυλικές) δοκιμές». Ακόμα επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος Κιμ αντιλαμβάνεται, ίσως καλύτερα από τον καθένα, πως χωρίς πυρηνικά όπλα η χώρα του θα μπορούσε να γίνει γρήγορα μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο». Τέλος, επέλεξε να αναφερθεί στη «βοήθεια» που έχει προσφέρει το Πεκίνο, λέγοντας ότι «ο Κινέζος Πρόεδρος Σι βοήθησε πολύ, υποστηρίζοντας τις συναντήσεις μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν... Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Κίνα είναι πυρηνικά όπλα μεγάλης κλίμακας στην πόρτα της», τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις που επέβαλαν η Κίνα και η Ρωσία στα σύνορα ήταν πολύ χρήσιμες». Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση», για την οποία τόσο επιμένει η Ουάσιγκτον, δεν αφορά - τουλάχιστον προς το παρόν - τον περιορισμό της δικής της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Κιμ δεν θα αφορούν ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων που εδρεύουν στη Νότια Κορέα και πλησιάζουν τις 30.000.

Στο μεταξύ, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η Ρωσία, διαμηνύοντας με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα μείνει θεατής αναδιατάξεων που προχωρούν. Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε στο Χο Τσι Μινχ (τη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ) με θέμα «Διεθνής Συνεργασία σε έναν ταραγμένο κόσμο», ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι «η κατάσταση στη βορειοανατολική Ασία δεν είναι εύκολη, κυρίως εξαιτίας των πυρηνικών στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά όσο προχωράει η διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας, ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Και αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει συμπρωταγωνιστικό ρόλο στις πολύπλευρες διεργασίες, συνέχισε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό θέμα της Χερσονήσου, όταν ακόμα αυτές συνεχίζονταν. Τώρα έχουν σταματήσει αλλά η δυναμική τους πρέπει να ληφθεί υπόψιν... Ελπίζω ότι αν σημειωθεί πρόοδος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, τότε ο εξαμερής μηχανισμός θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμος...».

Στις εξαμερείς συνομιλίες συμμετείχαν Βόρεια και Νότια Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιαπωνία, αλλά σταμάτησαν το 2009.

Ακόμα, ο Λαβρόφ επέκρινε ως αναποτελεσματική την «αυστηρά απόλυτη στάση της Ουάσιγκτον» και ισχυρίστηκε ότι «τα τελεσίγραφα δεν θα βγάλουν πουθενά», ότι «αποτέλεσμα θα έχει μόνο μια σταδιακή προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει θετικές ενέργειες ως απάντηση στις θετικές ενέργειες της Πιονγιάνγκ». Ζήτησε ξανά να ξεκινήσει σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και φυσικά δεν παρέλειψε να θέσει το εξής: «Ο όρος "αποπυρηνικοποίηση" είναι ιδιαίτερα ευρύς και θίγει την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της Κορεατικής Χερσονήσου, κάτι που αφορά (και) τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ