Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προς νέες ευρωατλαντικές διευθετήσεις με «οδηγό» τις ... Πρέσπες

Από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο κέντρο των Τιράνων

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο κέντρο των Τιράνων
Η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ (τώρα Βόρεια Μακεδονία) αξιοποιείται ως «μοντέλο» και για άλλες διευθετήσεις και σχέδια, που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», που έχει στόχο την ανάσχεση της επιρροής άλλων ανταγωνιστών, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλε και συμβάλλει σε αυτά τα σχέδια επιχειρεί να παίξει ρόλο σημαιοφόρου, επιδιώκοντας μερτικό από τη μοιρασιά για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης. Τις υπηρεσίες αυτές αναγνωρίζουν φυσικά οι ιμπεριαλιστές γι' αυτό βράβευσαν στις 16 Φλεβάρη τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, στη Διάσκεψη του Μονάχου με το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ», ενός Γερμανού στρατιώτη που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως νομικός και εκδότης, συνέβαλε τα μέγιστα στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ. Μεσοβδόμαδα ήρθαν και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που με επιστολή του εκθειάζει το «θάρρος της ηγεσίας» τους μετά το «ιστορικό επίτευγμα» της συμφωνίας των Πρεσπών. Ειδικά στην επιστολή προς τον Τσίπρα, αφού χαρακτηρίζει την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας σε μία περίπλοκη περιοχή» και «σημαντικό σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ», εκφράζει την... «ελπίδα» πως η συμφωνία «θα εμπνεύσει και άλλες χώρες της περιοχής να επιλύσουν ανεπίλυτες διμερείς διαφορές» και ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας για τη διασφάλιση της ...«ειρήνης και ευημερίας» σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Με κυνισμό αναφέρεται σε μια περιοχή που διαμέλισαν και αιματοκύλισαν τα ευρωατλαντικά στρατεύματα, η οποία και σήμερα είναι μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί, αν δει κανείς τις νέες «διευθετήσεις» που έρχονται και αφορούν σε σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αστικές τάξεις.

Παίρνει ...σειρά το Κόσοβο

Με «οδηγό» τις ...Πρέσπες εξελίσσεται η προετοιμασία για το παζάρι του ευρωατλαντικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, στην οποία, με βάση αποφάσεις του ΟΗΕ, εξακολουθεί να ανήκει, παρά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του από τους ιμπεριαλιστές από το 2008. Επίσημα, γίνεται λόγος για μια «συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων», αλλά στόχος είναι η «παγίωση» των αποτελεσμάτων της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν από 20 χρόνια και μετέπειτα της απόσχισης μιας επαρχίας της Σερβίας. Το παζάρι τυπικά δεν έχει ακόμη αρχίσει εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης των Κοσοβάρων Αλβανών, του Ράμους Χαραντινάι (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ), να επιβάλει δασμούς 100% σε προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη δημιουργία «κοσοβάρικου στρατού». Στο ζήτημα των δασμών ΗΠΑ και ΕΕ θεωρούν ότι πρέπει να αρθούν για να διευκολυνθεί η συζήτηση, ενώ οι αστικές τάξεις και από τις δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσει το παζάρι, με τη σερβική να το συνδέει με τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ, ενώ θέλει να διατηρεί σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά και τη Ρωσία. Ο Χαραντινάι πάντως κατηγορεί την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, για... «μεροληψία» υπέρ της Σερβίας και δηλώνει αντίθετος σε σενάριο διευθέτησης των διαφορών με «ανταλλαγή» εδαφών με τη Σερβία (δηλαδή περιοχών με εθνοτικά κριτήρια). Από την άλλη, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος (επίσης πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός σε ζητήματα «ανταλλαγής εδαφών» και επαναχάραξης συνόρων. Φυσικά και οι δύο συμφώνησαν στον «κοσοβάρικο στρατό», προωθούν την κατάργηση των συνόρων με την Αλβανία, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της «Μεγάλης Αλβανίας». Στην πλευρά της Αλβανίας υπάρχουν επίσης διχογνωμίες στο θέμα της «ανταλλαγής εδαφών» με τη Σερβία, με τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, να τίθεται κατά και τον Πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα, να είναι πιο διαλλακτικός.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα αυτό έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι, κάτι που φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, την Τετάρτη, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ. Σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΒΝΑ και την ιστοσελίδα «gazetaexpress.com» ο Κουρτς υποστήριξε την πρόταση ανταλλαγής εδαφών λέγοντας: «Εάν και η Πρίστινα και το Βελιγράδι συμφωνούν, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο». Πρότεινε μάλιστα οι ΗΠΑ (που συμφωνούν με τα σενάρια αλλαγής συνόρων...) να παίξουν πιο ενεργό ρόλο. Σε αυτό το σχέδιο εκφράζει επιφυλάξεις η Γερμανία εκτιμώντας ότι μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις τύπου «ντόμινο» και σε άλλες χώρες με «συνοριακές εκκρεμότητες». Η Ρωσία, που αντιτίθεται φυσικά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στο θέμα του Κοσόβου υπογραμμίζει ότι πρέπει να αρθούν οι δασμοί και να μη δημιουργηθεί «κοσοβάρικος στρατός», που παραβιάζει την απόφαση 1244 του ΟΗΕ, τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης για «κοινά συμφωνημένη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Εντονη ενδοαστική αντιπαράθεση στην Αλβανία

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία. Το βράδυ της Δευτέρας, 43 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης, από το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά (που ίδρυσε ο Σαλί Μπερίσα), εγκατέλειψαν τις βουλευτικές έδρες και ακολούθησαν άλλοι 19 βουλευτές του LSI (Σοσιαλιστικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση) της Μόνικα Κρεμάδι, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» από τον σύζυγό της Ιλίρ Μέτα όταν έγινε, τον Ιούλη του 2017, Πρόεδρος της Αλβανίας, με την υποστήριξη του Ράμα.

Οι παραιτήσεις των αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων πυροδοτούν εξελίξεις, αν και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει πλειοψηφία, 77 βουλευτές σε σύνολο 140. Η αντιπολίτευση κλιμακώνει την αντιπαράθεση καταγγέλλοντας για «διαφθορά και αυταρχισμό» την κυβέρνηση, που «οδηγεί σε φτώχεια το λαό», αξιοποιώντας και την υπαρκτή λαϊκή δυσαρέσκεια. Ετσι, στις 16 και 21/2 διοργάνωσε μεγάλες συγκεντρώσεις (η πρώτη και βίαιη) και δηλώνει ότι θα συνεχίσει. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συνεννόηση, δεν συμφωνούν με την τακτική των παραιτήσεων βουλευτών, την ένταση (ο Σ. Μπερίσα έφτασε να ...ζητήσει μια σφαίρα για τον Ράμα) και την προτροπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, για ρήξη με την κυβέρνηση έως ότου παραιτηθεί ο Ράμα και συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε τους Αλβανούς βουλευτές «να σταθούν πάνω από την πολιτική εμπλοκή, να απορρίψουν τα κελεύσματα για εγκατάλειψη των εδρών και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που είναι νευραλγικές σε οποιαδήποτε ζωντανή δημοκρατία».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, αποδοκίμασαν τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και «τη ρητορική πολιτικών ηγετών υπέρ της βίας», διαφωνώντας με την τακτική του Μπασά και άλλων αντιπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών, προειδοποιώντας ότι «υπονομεύουν την πρόοδο και τις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ».

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Αλβανία, όσο και αν η αντιπολίτευση επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις, που αντιδρούν δικαιολογημένα στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα για την αστική τάξη, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», τις διεκδικήσεις και προς την Ελλάδα (πρόσφατες είναι οι δηλώσεις για συζητήσεις περί συνόρων από τον Ράμα). Οι διαφωνίες τους είναι στην τακτική και για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να υλοποιήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επειδή με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Αλβανία, ή στη Σερβία, επιτελεία κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων και στη χώρα μας αρχίζουν δειλά δειλά να μιλάνε για «βαλκανική άνοιξη», οι λαοί οφείλουν να είναι ανήσυχοι. Εχουν πείρα από παρόμοιες ενδοαστικές συγκρούσεις, που παρουσιάστηκαν ως «άνοιξη». Τα παραδείγματα της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της Ουκρανίας βοούν.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ