Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Μεγάλες καταστροφές και τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες

Εξόφθαλμη η απουσία των αναγκαίων υποδομών για την προστασία του λαού, με ευθύνη κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης

Δρόμοι κομμένοι στη μέση στο οδικό δίκτυο των Χανίων
Δρόμοι κομμένοι στη μέση στο οδικό δίκτυο των Χανίων
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη, που αυτές τις μέρες έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα από την κακοκαιρία, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής διεξάγονταν έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, σε πέρασμα του Γεροποτάμου, στις Μοίρες Ηρακλείου. Τελικά, μετά τον εντοπισμό του, μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν νεκρές δύο αδερφές, 30 και 21 χρόνων, ο σύζυγος της μίας, 29 χρόνων, και η μητέρα τους, 58 χρόνων.

Οι τέσσερις επέστρεφαν με το αυτοκίνητό τους από γαμήλιο γλέντι και παρασύρθηκαν από το νερό στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ορμητικό χείμαρρο.

Η απώλεια τεσσάρων ανθρώπων κάνει ακόμα πιο τραγικό τον απολογισμό της νεροποντής που πλήττει την Κρήτη, αποκαλύπτοντας τη γύμνια σε έργα και υποδομές για την ουσιαστική προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών, πλημμύρες εκτάσεων και κτιρίων, καταστροφές στο οδικό δίκτυο, παρασύρσεις και εγκλωβισμοί οχημάτων και πολιτών.

Στις Κάτω Γούβες υπερχείλισε ποταμός, στις Βούτες έπεσε στύλος στο δρόμο, ενώ στη Μαυσώλου, λίγο πριν τη βιομηχανική περιοχή, σημειώθηκε κατάρρευση χωμάτινου όγκου. Επίσης, στις Τρεις Βαγιές έσπασε ρυάκι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, ενώ κάτοικοι χωριών δεν μπορούσαν να βγουν στο κατώφλι του σπιτιού τους. Προβλήματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου με κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν στο δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Μεγάλες ζημιές στα Χανιά

Με κατοίκους των χωριών που έπληξαν οι πλημμύρες
Με κατοίκους των χωριών που έπληξαν οι πλημμύρες
Ιδια εικόνα και στο νομό Χανίων: Χωριά αποκλεισμένα, λαϊκές κατοικίες σε κίνδυνο από τις κατολισθήσεις, κατεστραμμένοι βασικοί επαρχιακοί οδικοί άξονες, κατεστραμμένο αγροτικό δίκτυο, σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στο δημοτικό και επαρχιακό δίκτυο οι ζημιές ξεπερνούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι επίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε οικήματα και κατοικίες.

Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και σε σημεία του ΒΟΑΚ. Ειδικά στο κομμάτι της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, που εκτείνεται γεωγραφικά στο ύψος του δήμου Αποκόρωνα, έχουν προκληθεί σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος λακκούβες και σκασίματα στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος είτε ατυχήματος είτε πρόκλησης ζημιάς στα οχήματα.

Το Σάββατο, κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, επισκέφτηκε τα χωριά Βαμβακόπουλο, Βαρύπετρο, Αγυά, Αλικιανό, Βατόλακκο, Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλά, Λάκκους, Καράνου, Ορθούνι, Σιρίλι, Βουκολιές, Παλαιά Ρούματα και συνομίλησε με κατοίκους για τα τεράστια προβλήματα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο νομό με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Βουρλάκης στο δήμο Χανίων, Δημήτρης Ανθούσης στο δήμο Πλατανιά, Νικήτας Μελισσάκης στο δήμο Αποκόρωνα, Γιώργος Φραγκιουδάκης στο δήμο Κισσάμου και Γιώργος Γεωργιλάκης στο δήμο Καντάνου - Σελίνου.

Το αυτοκίνητο απ' το οποίο ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις επιβάτες στη Μεσσαρά

INTIME NEWS

Το αυτοκίνητο απ' το οποίο ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις επιβάτες στη Μεσσαρά
Στα χωριά Σίριλι και Π. Ρούματα έγιναν ομιλίες και συζητήσεις στα καφενεία. Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη δήμοι, Περιφέρεια και κυβέρνηση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, έχει κηρύξει μόνο τους δήμους Αποκορώνου και Καντάνου - Σελίνου), άμεσα να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, εφορία, τράπεζες.

Ο λαός να βγει μπροστά και να διεκδικήσει

Σε δήλωσή του για τις πλημμύρες και τις ζημιές στο Ηράκλειο, ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι η «"Λαϊκή Συσπείρωση" από τις 21/1/19 έχει καταθέσει Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στο Γιόφυρο και για το τι προτίθεται να πράξει ώστε να ξεμπλοκάρουν και να συνεχιστούν. Ομως ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (...)

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους άλλους μαζικούς φορείς, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα και ακόμη περισσότερο στις πληγείσες περιοχές από τη σημερινή και τη χτεσινή κακοκαιρία. Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, αποκατάστασης των ζημιών και λήψη μέτρων συνολικά για την αντιπλημμυρική προστασία.

Μόνο η πάλη, η συστράτευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να ενισχύσει αυτήν τη λαϊκή πάλη, για να μπουν φραγμοί στην αντιλαϊκή πολιτική, για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για έργα υποδομών».

  • Καταγγελία για την «ακραία και επικίνδυνη πολιτική, που ένα επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται με συνειδητή αδιαφορία», εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, ζητώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τις ζημιές από τις πλημμύρες(2019-03-16 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας από Αγροτικούς Συλλόγους(2019-03-05 00:00:00.0)
Ο λαός να τιμωρήσει και στην κάλπη τους υπεύθυνους για τις καταστροφές στην Κρήτη(2019-03-02 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες στην Κρήτη(2019-02-21 00:00:00.0)
Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων(2015-02-21 00:00:00.0)
Επείγει η λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού(2015-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ