Στη δοκιμασμένη συνταγή της δημαγωγίας πάνω σε μεγάλα και καυτά κοινωνικά προβλήματα, όπως η Παιδεία και η Υγεία, επανέρχεται η ηγεσία της ΝΔ, αποσκοπώντας ταυτόχρονα και στην άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν οι νεοφιλελεύθερες «τομές» και σ' αυτούς τους τομείς.
Παράλληλα, μέσω της συντήρησης θορύβου γύρω από σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως αυτό του Χρηματιστηρίου, επιχειρεί να καταξιωθεί ως αντίπαλος της κυβέρνησης, σε διαχειριστικό καθαρά επίπεδο.
Ειδικότερα, η ηγεσία της ΝΔ, ξεκινώντας από τη θέση ότι «η αναβάθμιση της Παιδείας αποτελεί την ουσιαστικότερη διαρθρωτική αλλαγή», δημαγωγεί γύρω από τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία, εκδηλώνοντας το υποκριτικό ενδιαφέρον της, αλλά και για να «σπρώξει» σε νεοφιλελεύθερες λύσεις. Ετσι, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Κ. Καραμανλή για την κατάσταση στην Παιδεία, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι «η απόδοση της κυβέρνησης είναι προβληματική». Παρέθεσε στη συνέχεια σειρά γνωστών στοιχείων, όπως την έλλειψη αιθουσών, βιβλίων (στα ΤΕΕ λείπουν 66 τίτλοι) και καθηγητών (2.500 κενές θέσεις), αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δαπάνες που είναι οι πιο χαμηλές στις χώρες του ΟΟΣΑ και μειώνονται διαρκώς από το 1974, σημειώνοντας ότι η δαπάνη του ελληνικού κράτους για κάθε μαθητή, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ετησίως δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δραχμές, ενώ προσεγγίζει το 1,5 εκατ. δρχ., για τους φοιτητές.
Το «διά ταύτα» ήρθε με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, σε εκδήλωση με θέμα το ευρώ: «Απαιτείται - είπε - νέα επιθετική, επεκτατική οικονομική πολιτική», η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και «αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, κατά τρόπον που να παρέχει σε όλους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας», εννοώντας προφανώς τους έχοντες να πληρώσουν. Αυτή η επιθετική οικονομική πολιτική περιλαμβάνει, βέβαια, και την «απελευθέρωση των αγορών και την ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων», τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, κλπ. Η νομισματική ενοποίηση, είπε σε άλλο σημείο, φέρνει πιο κοντά τις οικονομικές πολιτικές όλων των κρατών - μελών της Ενωσης και, κατ' επέκταση, των πολιτικών δυνάμεων στα επιμέρους κράτη. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αναπτύσσεται σε φιλελεύθερη ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση».
Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, πιθανότατα σήμερα, πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τις υπουργικές ευθύνες για την προεκλογική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ. Ο σχετικός φάκελος έφτασε χθες στο γραφείο του Κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμενόταν να δώσει το «πράσινο φως», προκειμένου να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Η Ρηγίλλης επείγεται να δημιουργήσει θέματα, τα οποία θα της επιτρέψουν να παίξει στο στημένο δικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να βγαίνει «στον αέρα» η νέα σοδειά δημοσκοπήσεων.