Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Βανδαλισμός στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Βαρβαρότητα και τραμπουκισμός είναι οι μόνες λέξεις που μπορεί να περιγράψουν την πράξη αγνώστων που χτες το μεσημέρι προξένησαν καταστροφές στο υπό ανέγερση Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που πρόκειται να τοποθετηθεί στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, και προσωρινά βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο. Ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Κατημερτζής, όταν επισκέφτηκε το χώρο, έκανε λόγο για «πρωτοφανή πράξη βανδαλισμού», επιρρίπτοντας ευθύνες και στην κυβέρνηση την οποία και κάλεσε «να πάρει πολιτική απόφαση, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί». Οι άγνωστοι είχαν κόψει τις σιδερένιες προεκτάσεις στη βάση του μνημείου και έκαναν φθορές στην πρόσοψη. Ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Κατημερτζής, βλέποντας αυτή την κατάσταση, αγανάκτησε: «Δεν είναι δυνατόν στον ίδιο χώρο που εκτελέστηκαν ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, να γίνονται τέτοιες πρωτοφανείς πράξεις βανδαλισμού», σημείωσε. «Ο χώρος αυτός», συνέχισε, «δεν είναι τυχαίος. Δε θα αξίζουμε τίποτα ως πολίτες αυτής της χώρας, αν δεν τιμήσουμε αυτόν εδώ τον τόπο. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει αυτή τη στιγμή λύση, παίρνοντας πολιτική απόφαση».

Ο δημιουργός του μνημείου Απ. Φανακίδης, βλέποντας την πράξη αυτή, δήλωσε στο «Ρ» πως «οι προεξοχές κόπηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο, ώστε να μην μπορέσει να στηθεί το μνημείο. Στην ουσία, σήμερα εκτελούμε τους δικούς μας νεκρούς».

Ο αντιστασιακός Γιάννης Κουβάς, που ήταν στο χώρο του μνημείου, μας είπε πως πρόκειται για ιεροσυλία «μιας και όλο το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αποτελεί ιερό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ