«Παραγωγικό» αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας σε νομοθετήματα, στην ίδια πάντα αντιεκπαιδευτική ρότα που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας.
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες, στη διάρκεια άτυπης συνάντησης με τους δημοσιογράφους, ότι μέσα στο Νοέμβρη θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα βάζει τέλος στις μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού σε αντίστοιχα ιδρύματα του εσωτερικού, μετά από το τέλος μιας διετούς μεταβατικής περιόδου, ενώ θα ρυθμιστεί και το καθεστώς της ΣΕΛΕΤΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στο νόμο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Παράλληλα, το νομοθέτημα που κυοφορείται θα αναφέρεται και στην αναγνώριση πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ και σε ζητήματα που αφορούν στον ΟΣΚ, ο οποίος, όπως είχε ανακοινώσει και στο παρελθόν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα αποδεσμευτεί από το υπουργείο, στο όνομα της «ευελιξίας».
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να ρυθμιστούν μέσα στο Νοέμβρη, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα βρίσκεται στη Βουλή το τριπλό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ανοίξει ζήτημα «μεταρρύθμισης» και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην κατεύθυνση που χάραξε η Διακήρυξη της Πράγας, ενόψει της συνόδου υπουργών Παιδείας το 2003, και ειδικότερα θέματα, που αφορούν στα μεταπτυχιακά και στην έρευνα όπως και στην αξιολόγηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κατά τη χτεσινή συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την προσφυγή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων στην Επιτροπή Διαφημιστικής Δεοντολογίας, με αίτημα να μην προβάλλεται το διαφημιστικό μήνυμα του υπουργείου Παιδείας για τα προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Το υπουργείο Παιδείας επικαλείται το ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση κρίθηκε θετικά από το ΕΣΡ, από το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κοινωνικό μήνυμα, και δηλώνει αισιόδοξο για την έκβαση της υπόθεσης. Ωστόσο, και αυτή η κίνηση των φροντιστών, όπως και το πάγιο αίτημά τους να αναλάβουν τα φροντιστήρια τα προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (κάτι που χτες απέκλεισε το υπουργείο), βρίσκουν πάτημα στις ίδιες τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας, που έχουν αναγάγει την παραπαιδεία σε επίσημο «συμπλήρωμα» της εκπαίδευσης.