Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αρένα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αφρικής και διαθέτει τεράστια κοιτάσματα διαμαντιών, χρυσού, πλατίνας, λιθίου, χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, σπάνιων μεταλλευμάτων, αλλά και εύφορη γη, με σημαντική παραγωγή βάμβακος, δημητριακών, καπνού και άλλων αγροτικών προϊόντων. Είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Νότια Αφρική σε παραγωγή διαμαντιών παγκοσμίως και μία από τις πρώτες σε εξαγωγές χρυσού και πλατίνας. Ωστόσο, τα κρατικά ταμεία παραμένουν άδεια, καθώς όλος αυτός ο πλούτος πάει στις τσέπες λίγων πλουτοκρατών. Λίγο πριν απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρώην Πρόεδρος Μουγκάμπε, είχε ομολογήσει πως μόνο το 2017 είχαν κάνει «φτερά» από τα κρατικά ταμεία πάνω από 15 δισ. δολάρια, παρά τις σημαντικές εξαγωγές σε διαμάντια, χρυσό, πλατίνα κ.ά.

Δεν επίσης τυχαίο πως η νέα, σοβαρή κρίση που σαρώνει τη Ζιμπάμπουε, για τρίτη φορά την τελευταία 20ετία, ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα προκαλεί το αυξημένο ενδιαφέρον μονοπωλίων από ανταγωνιστικές με τη Δύση δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Το προ ημερών ταξίδι του Μνανγκάγκουα στη Μόσχα δεν συνοδεύτηκε από εντυπωσιακά δάνεια με προνομιακούς όρους, όπως πιθανώς ήλπιζε ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε, συνέβαλε όμως στην επίτευξη σημαντικών συμφωνιών με ρωσικά μονοπώλια. Αίσθηση προκάλεσαν η απόφαση για κοινό σχέδιο ανάπτυξης των τεράστιων κοιτασμάτων και ορυχείων πλατίνας, χρυσού, ροδίου, νικελίου και χαλκού στις περιοχές Νταργουεντέιλ και Γκρέιτ Ντάικ, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών, την επενδυτική εταιρεία «Great Dyke Investments» και την εταιρεία χρηματοδότησης και ανάπτυξης υποδομών «African Financial Corporation» και η επίτευξη συμφωνίας για προνομιακές μπίζνες του ρωσικού μονοπωλίου εξόρυξης και πώλησης διαμαντιών «Alrosa».

Πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα της ρωσικής «Λέσχης Valdai», που ειδικεύεται σε αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής, έκανε εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Μνανγκάγκουα στη Μόσχα, επισημαίνοντας τα σχέδια του Κρεμλίνου για ανάπτυξη των σχέσεων με αφρικανικές χώρες. Το 2019 έχει αναγορευτεί «χρονιά της Αφρικής στη Ρωσία» και το καλοκαίρι αναμένεται η πραγματοποίηση της πρώτης ρωσοαφρικανικής Συνόδου. Ο αρθρογράφος Ολεγκ Μπαραμπάνοφ, μάλιστα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, δεν διστάζει να προτείνει την Κίνα ως «υπόδειγμα» στρατηγικής για την ανάπτυξη «αμοιβαίως επωφελών» σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

Αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η παρουσία της Κίνας δεσπόζει και στην περίπτωση της Ζιμπάμπουε. Κινεζικά κατασκευαστικά μονοπώλια έχουν στήσει προσοδοφόρες μπίζνες, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την ανέγερση του μεγάλου σταδίου της Χαράρε, του Στρατιωτικού Κολεγίου, τον εκσυγχρονισμό - επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας (με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών και τουριστών). Εντυπωσιακά είναι και τα σχέδια της κινεζικής εταιρείας «Shanghai Construction Group», για την ανέγερση (μέχρι το 2021) του νέου κτιρίου του Κοινοβουλίου στην ορεινή πόλη Χάμπντεν (18 χλμ. βορειοανατολικά της Χαράρε) και για τη δημιουργία «έξυπνης πόλης».

Οι επενδυτικές κινήσεις ρωσικών και κινεζικών μονοπωλίων στη Ζιμπάμπουε δεν περνούν απαρατήρητες από ανταγωνιστικά μονοπώλια των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα επιδιώξουν να περάσουν στην «αντεπίθεση», αξιοποιώντας (αν το καταφέρουν αυτή τη φορά) την παρούσα ή την επόμενη οικονομική κρίση. Ας μην ξεχνάμε πως το 2008, ΗΠΑ και Βρετανία είχαν δοκιμάσει να εξαπολύσουν ιμπεριαλιστική επίθεση στη Ζιμπάμπουε, επιδιώκοντας την έκδοση απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με επίκληση του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του Οργανισμού, μόνο που σκόνταψαν στο βέτο που άσκησαν τότε - για τα δικά τους συμφέροντα - Κίνα και Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, η διέξοδος για το λαό της Ζιμπάμπουε μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άνοδο της ταξικής πάλης, με βασική προϋπόθεση τη δημιουργία επαναστατικής πρωτοπορίας, Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε να δυναμώσει το κίνημα ρήξης με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για να γίνουν οι εργαζόμενοι αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομικά πυρά σε αντικυβερνητική διαδήλωση(2/8/2018)
ΑΤΙΤΛΟ(23/3/2018)
Παράλληλες περιοδείες Τίλερσον και Λαβρόφ(6/3/2018)
Εμφάνιση Μουγκάμπε με φόντο συμφωνία για αποχώρηση(18/11/2017)
Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου(2/12/2015)
Ο Μουγκάμπε κατηγορεί τη Δύση(10/12/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org