Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι ελλείψεις σε υποδομές αιτία για τα σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες

INTIME NEWS

Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων για τις ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Για άλλη μια φορά, τα περί ετοιμότητας δήμων και Περιφέρειας αποδείχθηκαν επικοινωνιακά «ανέκδοτα».

Προβλήματα εμφανίστηκαν στις αστικές συγκοινωνίες, με τον ΟΑΣΘ να παγώνει τη δραστηριότητά του το Σάββατο μέχρι το μεσημέρι, ενώ ακόμα και μέχρι χτες δεν είχε αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία σε όλες τις γραμμές. Εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στην εργασία τους, αντιμετωπίζοντας πιθανές επιπτώσεις από εργοδότες. Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που εφημέρευε το Σάββατο, κάποιοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο, καθώς λόγω της απουσίας λεωφορείων δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δήλωνε ότι δεν ήταν καθαροί οι δρόμοι και άρα δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει τα λεωφορεία, και η Πολιτική Προστασία συνέστησε μετακίνηση με αλυσίδες. Επίσης, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πολλές πτήσεις (από Λάρνακα, Αθήνα, Ηράκλειο, Αμστερνταμ και Λονδίνο) δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω της χαμηλής νέφωσης. Σε μία από αυτές, την πτήση RYR8582 της «Ryanair» με 201 επιβάτες από Λονδίνο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία και όχι σε κάποιο άλλο ελληνικό, γιατί ήταν το φθηνότερο αεροδρόμιο για τις αεροπορικές εταιρείες... Παράλληλα, εκατοντάδες επιβάτες μετά την ακύρωση των πτήσεών τους βρέθηκαν αποκλεισμένοι, καθώς τίποτα δεν κυκλοφορούσε προς την πόλη για να βρουν άλλα μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία για διαμονή και σίτιση μέχρι να φύγουν.

Για την προαναφερθείσα πτήση της «Ryanair» Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

«Το αεροδρόμιο "Μακεδονία", με συναπόφαση τρόικας και ελληνικών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), παραδόθηκε στη "Fraport", οι επενδύσεις της οποίας υποτίθεται θα το εκσυγχρόνιζαν. Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έγινε για τη βασική αδυναμία του αεροδρομίου, το σύστημα ασφαλούς προσέγγισης σε περίπτωση ομίχλης. Πολλές πτήσεις ακυρώνονται, ενώ η "Fraport" πανηγυρίζει για τα υπέρογκα κέρδη της σε αυτό και άλλα αεροδρόμια που απέκτησε στην Ελλάδα, σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεών της, "απελευθέρωσης" των αερομεταφορών, ιδιωτικοποίησης αερολιμένων, οδηγεί σε τέτοιες τραγικές συνέπειες που εγείρουν θέμα άμεσων αποζημιώσεων και κυρώσεων στις εν λόγω εταιρείες;».

Πολλά ήταν επίσης τα προβλήματα μετακίνησης και ταλαιπωρίας εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, λόγω κλειστών δρόμων. Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης (κέντρο, περιφερειακοί δήμοι, δήμοι και κοινότητες εκτός αστικού ιστού) στην ουσία βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Εκλεισαν ο δρόμος Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και ο δρόμος από Μελισσοχώρι προς Ωραιόκαστρο.

Σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε Μενεμένη, Επανομή, Τρίλοφο, Μηχανιώνα, Δενδροπόταμο και Χαριλάου, εξαιτίας βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην πόλη συσσωρεύτηκαν πάνω από 500 τόνοι απορριμμάτων, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Μέχρι και χτες οι αυλές των σχολείων δεν είχαν καθαριστεί και τα πεζοδρόμια απ' έξω παρέμεναν «παγοδρόμια».

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΑΣΘ για τις συγκοινωνίες

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ με ανακοίνωσή της ανέδειξε την πραγματική αιτία για τα προβλήματα στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης: «Η έλλειψη οργάνωσης και υποδομών, η μη ύπαρξη χιονολάστιχων και αλυσίδων, είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα τα λεωφορεία να εργαστούν ακόμα και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές αλλά βαραίνουν και τη νυν διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά που παρέλαβε και να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να ανταποκριθεί στα προβλήματα που δημιούργησε η διαρκής χιονόπτωση». Σχολιάζει επίσης την ταύτιση της πλειοψηφίας στη διοίκηση του συνδικάτου με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς «με την ανοχή και τη σιωπή της ουσιαστικά αποδέχτηκε το σχεδιασμό της διοίκησης» του ΟΑΣΘ. Τέλος, τονίζει την επιτακτική ανάγκη να προμηθευτεί ο ΟΑΣΘ εξοπλισμό που θα επιτρέπει να διεξαχθεί η συγκοινωνία στις δυσκολίες που δημιουργεί ο χειμώνας, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα και να είναι δυνατόν να διεξάγονται δρομολόγια με ασφάλεια και συνέπεια.

Από την πρώτη ώρα και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ παρενέβη και απαίτησε να βγουν άμεσα τα λεωφορεία σε όλες τις βασικές γραμμές και με όλα τα απαραίτητα για την ασφάλεια των επιβατών μέσα. Παράλληλα, προειδοποίησε την εργοδοσία να μην τολμήσει να επιβάλει κυρώσεις σε εργαζόμενους που αδυνατούσαν να προσέλθουν στην εργασία τους. Να πληρώσουν το κόμιστρο ταξί για όσους αναγκαστούν να εργαστούν. Ακόμα, κάλεσε τον κρατικό μηχανισμό και την Επιθεώρηση Εργασίας να είναι σε ετοιμότητα και να προβούν σε ελέγχους αν και όπου προκύψουν οποιασδήποτε μορφής επιπτώσεις για εργαζόμενους.

Στη Χαλκιδική έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολύγυρου και δημοτικές κοινότητες των δήμων Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Κασσάνδρας, καθώς ο όγκος του χιονιού έχει καλύψει οικισμούς και δρόμους. Σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας, ενώ λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ολο σχεδόν το οδικό δίκτυο είναι σε παράλυση, με την κυκλοφορία να είναι αδύνατη ακόμα και με αλυσίδες σε πολλά σημεία. Το Σάββατο, όλος ο νομός έμεινε χωρίς ΚΤΕΛ. Ακόμα και στο κέντρο του νομού, μέσα στον Πολύγυρο, οι δρόμοι ήταν κλειστοί, αφού ήταν περιορισμένος ο αριθμός των εκχιονιστικών και των αλατιέρων που επιχειρούσαν.

Κλειστά σχολεία σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία - δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια - στο δήμο Λαγκαδά. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι δομές των ΙΕΚ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαγκαδά. Επίσης, τα σχολεία στους δήμους Βόλβης και Ωραιοκάστρου.

Επιπλέον, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, στους δήμους Πολύγυρου και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Πέλλας και της Εδεσσας.

Στη Δυτική Μακεδονία, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Στην Καστοριά τα σχολεία θα είναι κλειστά εξαιτίας της συμμετοχής τους στις καρναβαλικές εκδηλώσεις «Ραγκουτσάρια 2019», που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ